URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Februarie 2018, 18:25

Carantină parțială la Spitalul Județean din Oradea: Vizitarea pacienţilor a fost restricționată!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Spitalul Judeţean din Oradea a instituit vineri carantina parțială, pe fondul creşterii numărului îmbolnăvirilor cu infecţii respiratorii acute (viroze, pneumonii, bronhopneumonii şi chiar gripe) şi al recomandărilor Direcţiei de Sănătate Publică Bihor privind limitarea accesului vizitatorilor în unităţile sanitare.

Concret, în toate secţiile şi compartimentele cu paturi ale Spitalului Judeţean, programul de vizitare a pacienţilor a fost redus la intervalul orar 15 - 17, după cum a fost redus şi accesul la un singur vizitator pentru un pacient.

În secţiile de Anestezie şi Terapie Intensivă I şi II, precum şi în Unitatea de Supraveghere şi Tratament Avansat al Pacienţilor Cardiaci Critici, accesul a fost restrâns la o singură oră pe zi, între orele 15 - 16 la ATI şi respectiv între 14 - 15, durata vizitelor neputând fi mai mare de 10 minute.

De asemenea, în oricare dintre structurile spitalului în care sunt îngrijite persoane suspectate de gripă, vizitele sunt interzise în totalitate.

Potrivit purtătorului de cuvânt al DSP Bihor, dr. Dorel Ţîrţ, Spitalul Judeţean este singurul din Bihor care a decis instituirea carantinei.

Carantina a fost decisă în condiţiile în care în săptămâna 29 ianuarie – 4 februarie au fost raportate de către DSP Bihor 7.612 cazuri de infecţii respiratorii superioare acute, număr în creştere semnificativă faţă de săptămâna anterioară (când erau 4.561 cazuri) şi faţă de săptămâna similară a anului trecut (când în judeţ se înregistraseră 5.177 cazuri). 

În cele mai multe cazuri, diagnosticul este de pneumonie şi bronhopneumonie (1.621), dar au fost înregistrate şi 11 cazuri de gripă dintr-un total de 28 suspiciuni.

Totodată, un bărbat de 66 de ani din satul bihorean Viişoara a murit, la finalul lunii ianuarie, iar analizele de laborator au confirmat ulterior că, pe lângă alte afecţiuni, avea şi virusul gripal.

Reguli pentru prevenirea îmbolnăvirii

Dată fiind creşterea riscului de îmbolnăvire, DSP recomandă populaţiei respectarea cu mai multă stricteţe a măsurilor profilactice:

- optimizarea regimului de viaţă şi activitate prin alimentaţie corespunzătoare (în special fructe şi legume), evitarea expunerii la frig, purtarea de îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată temperaturii din mediul ambiant, exerciţii fizice moderate, evitarea surmenajului fizic şi intelectual, odihnă nocturnă suficientă, evitarea fumatului, consumului de alcool şi exceselor de produse cofeinizate (cafea, băuturi carbogazoase tip cola);

- spălarea frecventă a mâinilor, cu apă şi săpunîn special în situaţii de participare la activităţi publice (locul de muncă, şcoală, unităţi de alimentaţie publică);

- în caz de strănut folosirea batistelor, din hârtie, de unică folosinţă care previn răspândirea picăturilor potenţial infectate în mediul ambiant, iar după folosire batistele trebuie depuse la coşul de gunoi;

- evitarea aglomeraţiilor din locurile publice (evenimente din săli de spectacole, discoteci, alte manifestări), deoarece există un risc mare de transmitere a infecţiilor respiratorii de la persoane aparent sănătoase, deja infectate - care pot transmite agenţii cauzali ai infecţiei între momentul infectării şi apariţia primelor manifestări de boală;

- autoizolarea la domiciliu în caz de semne de boală precum: febră, secreţii nazale, dureri de cap, tuse, dureri în gât şi să anunţe telefonic în cel mai scurt timp posibil medicul de familie privind simptomele în vederea planificării eventuale la o consultaţie. În caz de agravare a acestor semne, în special în cursul nopţii sau în zilele nelucrătoare, poate fi apelat gratuit Numărul Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 sau persoanele afectate se pot prezenta la camerele de gardă ale celui mai apropiat spital.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON