URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Februarie 2023, 13:16

Cântăreţul Mircea Rusu, la închisoare. Vezi de ce va sta trei ani după gratii!

Cântăreţul Mircea Rusu, la închisoare. Vezi de ce va sta trei ani după gratii! (Sursa foto: Facebook - Mircea Rusu Band)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Folkistul Mircea Rusu, totodată fost primar al comunei mureşene Band, merge la pușcărie! Artistul a fost condamnat marți la 3 ani, o lună şi 10 zile de închisoare cu executare.

Sentința, care este definitivă, a fost dată într-un dosar penal în care Rusu (n.r. - Rus numele său real) a fost judecat pentru complicitate la delapidare, în valoare totală de 500.000 de lei.

Cunoscut în special pentru piesele „Iarba verde de acasă” și „Omul bun și pomul copt” (care a devenit chiar immnul PDL la un moment dat), Mircea Rusu a fost acuzat că, în anul 2008, pe vremea când era primarul comunei Band, din judeţul Mureş, a complotat cu doi casieri să prejudicieze bugetul instituţiei cu 500.000 de lei.

Potrivit Libertatea.ro, sumele delapidate au fost descoperite în urma unor controale ale ANAF, iar modul de acţiune era simplu: o parte din banii adunaţi peste zi la casieria Primăriei ajungeau direct la inculpaţi, în loc să fie depuşi la Trezoreria Statului.

Cântăreţul a fost trimis în judecată de DNA în anul 2017, iar acum a primit sentința definitivă în acest caz.

Avea antecedente

Marți, Curtea de Apel Târgu Mureş l-a condamnat pe artist la 2 ani de închisoare pentru complicitate la delapidare în formă continuată (26 de acte materiale), în legătură casierul Gârbu Petru, şi la un an, o lună și 10 zile de închisoare, pentru aceeaşi infracţiune, în legătură cu un al doilea casier, Bodor Zoltan (26 acte materiale).

„Potrivit portalului instanţei, întrucât Mircea Rusu a mai suferit o condamnare, pentru abuz în serviciu, pentru care era condamnat la un an şi 4 luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, Curtea de Apel Târgu Mureş a contopit cele două pedepse de câte 2 ani închisoare aplicate în acest caz cu pedeapsa de un an şi 4 luni de închisoare. În acest sens, instanţa a decis că „aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 2 ani de închisoare, căreia îi adaugă un spor de un an, o lună şi 10 zile închisoare (reprezentând o treime din 3 ani şi 4 luni de închisoare) şi aplică inculpatului Mircea Rus pedeapsa principală rezultantă de 3 ani, o lună şi 10 zile închisoare, cu executare în detenţie”, explică Libertatea.ro.

Hotărârea este definitivă şi îl obligă pe fostul primar şi pe cei doi foşti casieri la restituirea sumelor către comuna Band.

Astfel, artistul trebuie să restituie circa 200.000 de lei primăriei Band.

„Obligă în solidar pe inculpaţii Gârbu Petru şi Rus Mircea să plătească părţii civile UAT Comuna Band suma de 281.564 de lei (câte 140.782 de lei fiecare dintre inculpaţi), la care se adaugă majorări de întârziere, conform Codului de procedură fiscală. Obligă în solidar pe inculpaţii Bodor Zoltan şi Rus Mircea să plătească părţii civile UAT Comuna Band suma de 105.963 de lei (câte 52.981,5 lei fiecare dintre inculpaţi), la care se adaugă majorări de întârziere, conform Codului de procedură fiscală”, se arată în dispozitivul hotărârii Curţii de Apel Târgu Mureş, citat de Libertatea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Stați un pic. Că aici avem ceva bun bun. Și câteva întrebări, evident.
"... fost acuzat că, în anul 2008..." "...o parte din banii adunaţi peste zi la casieria Primăriei ajungeau direct la inculpaţi, în loc să fie depuşi la Trezoreria Statului". Adică faptele sunt din 2008 și condamnarea în 2023?! 15 ani le-au trebuit să dovedească asta sau fapta a fost descoperită prin 2020? Că dacă a fost descoperită fapta acum 4-5 ani e și mai grav! Păi până atunci nimeni nu a văzut că banii de la încasări dispăreau? Contabilii nimic? Cei care se ocupă de buget, chestii de genu'... Chiar nimeni nu a văzut că banii încasați cu bon / chitanță au fost însușiți atâția ani?! Să nu-mi spuneți că atât le-a trebuit procurorilor să dovedească, 15 ani. Că nu e o tehnicalitate așa mare aici. Cine avea acces. Punct.
Postat 02 Februarie 2023, 06:50 de Vio_427
Un sistem comvenabil tuturor...
Mai contează cine ești, a devenit o modă pușcăria chiar și în rândul politicienilor, dacă nu ai măcar un dosar penal, nu ești cetățean ”ONEST”, nu poți intra în politică, nu poți ocupa funcții publice șamd.., acum că el e cine e, nu e o problemă mare, unii au scris doctorate prin pușcării, au scris cărți deși toată viața lor n-au despărțit un cuvânt în silabe, avem personalități celebre cu zecile, asta este România, asta suntem noi.
Postat 01 Februarie 2023, 21:48 de Morometul
Lui i se potriveste ...
"Omul copt și ppmul bun". Copt de coruot ce era. Apăi, sa nu aiba noroc!
Postat 01 Februarie 2023, 17:50 de marginan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON