URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Aprilie 2021, 18:10

Când ar putea fi reluate concertele şi spectacolele în România. Regulile pe care le propun autorităţile

Când ar putea fi reluate concertele şi spectacolele în România. Regulile pe care le propun autorităţile foto: arhivă

Ministerul Culturii propune ca, de la 1 iunie 2021, activităţile cultural-creative să fie reluate, atât în spaţii deschise, cât şi în cele închise, cu condiţia respectării unui set de reguli. Propunerea va fi analizată de Ministerul Sănătății și de Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Atât pentru spectacolele şi concertele din interior, cât şi pentru cele din exterior, Ministerul Culturii a propus două scenarii, urmând ca organizatorul să aleagă pe care îl preferă.

Cu dovezi

Primul scenariu prevede că, în situaţia în care incidenţa cazurilor de Covid-19 în localitatea respectivă este sub 7,5 la mia de locuitori, accesul persoanelor se va face în baza adeverinţei de vaccinare, a unui test RT-PCR realizat cu maximum 48 de ore înaintea începerii evenimentului, a unui test rapid făcut în ziua evenimentului sau a unei dovezi că au anticorpi, pentru că au trecut prin boală.

În acest scenariu, publicul poate sta în picioare, cu condiţia ca fiecare participant să aibă alocat 4mp. Totodată, masca va rămâne obligatorie, iar consumul de băuturi şi alimente se va face doar în locuri anume amenajate.

Capacitate limitată

Al doilea scenariu propus de Ministerul Culturii pentru evenimentele în spaţii închise prevede acces necondiţionat de nicio dovadă medicală, dar în anumite limite. Mai precis, în localităţile cu incidenţa de 3 la mie se va permite ocuparea a două treimi din capacitate, dar nu mai mult de 500 de spectatori, la o rată de incidenţă de până la 5 la mie capacitatea va fi limitată la jumătate sau maximum 300 de spectatori, iar la o rată de 7 la mie se va permite accesul participanţilor doar pentru o treime din capacitate (maximum 200 de persoane).

Totodată, în Scenariul 2, spectatorii sunt aşezaţi obligatoriu, iar între ei vor avea cel puţin un scaun liber sau un metru. Vor face excepţie de la această regulă familiile.

În cazul în care evenimentul se desfășoară într-un restaurant, bar sau cafenea, organizarea spațiului și a publicului se va face conform reglementărilor specifice HORECA din ordinul comun în vigoare al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului și Ministerului Sănătății”, a mai transmis Ministerul Sănătăţii.

Triajul, obligatoriu

Indiferent de scenariul ales, vor mai fi câteva reguli clare pentru spectatori: triajul epidemiologic va fi obligatoriu şi nu vor putea intra la eveniment persoanele care au simptome de infecţii respiratorii şi cei care refuză să li se măsoare temperatura.

„Le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat activ în elaborarea și definitivarea măsurilor pentru reluarea activității cu publicul în domeniul cultural. A fost o muncă susținută care sper să permită intrarea în normalitate la data de 1 iunie. Am avut în vedere și experiența altor state membre UE și suntem în continuare deschiși spre a îmbunătăți normele pentru că sănătatea publică primează. Am evidențiat în repetate rânduri că sectoarele cultural-creative au fost unele dintre cele mai restricționate și avem nevoie de susținere ca acestea să poată redeveni accesibile publicului, atât ca o necesitate socială, cât și economică“, a declarat ministrul culturii Bogdan Gheorghiu.

Românii pot transmite Ministerului Culturii propuneri vizavi de aceste măsuri pot fi transmise, la adresa de e-mail comunicare@cultura.ro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON