URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Aprilie 2017, 10:33

Cadoul fermierului: Proprietar al unei ferme, Ruben Budău donează arbori şcolilor şi asociaţiilor din oraş

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De o săptămână, Ruben Budău primeşte pe Facebook numai laude şi cuvinte de bine. I-a anunţat pe orădeni că donează 250 de puieţi de stejari roşii şcolilor ori asociaţiilor dispuse să-i planteze în curţile proprii ori în spaţii verzi din oraş, cerându-le la schimb doar să îngrijească pomii sădiţi.

Dascăl la Facultatea de Protecţia Mediului din oraş şi proprietarul Fermei Bărzani din judeţul Arad, unde creşte arbuşti fructiferi şi puieţi de copaci, Ruben este convins că trebuie să dea şi altora din preaplinul său. Dar şi că, primind gratuit puieţii, cei care îi sădesc vor prinde mai mult drag de copaci şi vor pricepe importanţa lor.

Mure cu profit

În 2009, când a înfiinţat Ferma Bărzani, Ruben Budău era un tânăr asistent la Facultatea de Mediu, cu doar doi ani vechime. "Aveam un salariu de 800 lei şi trebuia să mai câştig bani cumva", explică bărbatul, acum în vârstă de 34 de ani. A decis să înfiinţeze o plantaţie de muri pe un petec de pământ pe care îl primise în dar de la părinţi, în satul lor natal, Bârzeşti, din judeţul Arad, la 75 kilometri de Oradea. "Părinţii mei au fost surprinşi. Nu înţelegeau cum voi face bani din mure, care se găsesc pe orice câmp", povesteşte el.

Surpriza a fost cu atât mai mare cu cât Ruben este specialist în silvicultură, nu în culturi de pomi fructiferi. Cu sfaturi primite de la colegii profesori, cu învăţăminte trase din propriile greşeli şi cu multă muncă, a reuşit însă să facă profitabilă Ferma Bărzani, botezată aşa după cum li se spune sătenilor din localitate. În prezent, toate murele care se coc aici ajung pe rafturile unui lanţ de magazine din România. Clauzele din contract nu-i permit fermierului să dezvăluie care anume dar, spune el, şi orădenii pot cumpăra din oraşul lor mure de Bârzeşti.

Culegi, plăteşti, mănânci!

Din ferma extinsă între timp pe 7 hectare, pe lângă mure, Ruben mai culege zmeură, cătină şi afine canadiene, o specie care în România creşte doar pe pământurile lui. Vinde fructele la cumpărători individuali, din Bihor sau Arad, ori chiar turiştilor care le culeg singuri. "Am implementat modelul american "uPick", adică oamenii vin în fermă, îşi culeg singuri fructele, le cântărim şi plătesc. Dacă doresc, pot sta şi la un picnic", spune Ruben.

La fiecare sfârşit de săptămână, Ruben şi soţia lui Amalia sunt la fermă, dispuşi să primească vizitatori, fie că sunt simpli curioşi, fie studenţi dornici să vadă, concret, cum cresc astfel de culturi. "Nu duc studenţi în practică la mine la fermă, dar îi primesc. De fapt, primesc pe oricine", spune şeful de lucrări.

"Un trai decent"

Pe lângă culturile de arbuşti fructiferi, Ruben mai creşte în fermă puieţi de salcâmi şi de stejari roşii, pe care îi scoate la vânzare în fiecare sezon de plantări. Salcâmii i-a studiat vreme de un deceniu, cercetări în baza cărora şi-a obţinut şi titlul de doctor, la Cluj, şi s-a convins că sunt o afacere bună.

"Salcâmul este foarte bun acolo unde pământul nu produce altceva. Decât lanuri de grâu neprofitabile, mai bine o plantaţie de salcâm. Creşte foarte repede, din anul 8 poate fi valorificat, ca biomasă ori în industria lemnului", explică fermierul. De asemenea, vinde puieţi din pomii săi, printre cumpărători numărându-se chiar şi ocoale silvice.

După 7 ani de muncă, Ruben spune acum că ferma îi asigură un trai decent. În plus, se bucură că reuşeşte şi să dea de lucru sătenilor din Bârzeşti, toţi cei 10 angajaţi fiind localnici, care îngrijesc ferma cu atenţie în timpul săptămânii, când Ruben stă în Oradea.

Donaţie pentru Oradea

Convins că din ce are trebuie să dea şi altora, Ruben a decis în această primăvară să doneze 250 de puieţi de stejari roşii, de minim 1,5 m înălţime, unităţilor de învăţământ din Oradea, asociaţiilor ori instituţiilor care îşi doresc să-i planteze în curţile ori spaţiile verzi pe care le au în grijă.

A postat anunţul pe Facebook şi, într-o săptămână, a adunat doritori pentru câteva zeci de puieţi, aşa că oferta rămâne valabilă. Cei care vor să profite sunt îndemnaţi să-i scrie pe Facebook sau la adresa de mail rubenbudau2014@gmail.com.

Singurul lucru pe care donatorul îl cere beneficiarilor este promisiunea că vor avea grijă ca puieţii să devină arbori sănătoşi. "Sper că orădenii vor dovedi că pot să-şi ia acest angajament şi că au înţeles că nu trebuie să aşteptăm la infinit să vină alţii să ne facă oraşul mai bun", spune Ruben. Dacă va fi mândru de concitadinii lui sau nu, rămâne de văzut...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON