URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Decembrie 2011, 08:36

Cadou otrăvit: Terenul din Cartierul Tineretului este contaminat cu reziduuri nocive!

Cadou otrăvit: Terenul din Cartierul Tineretului este contaminat cu reziduuri nocive! BOALĂ LA DOMICILIU. Însoţiţi de ingineri ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului, reporterii BIHOREANULUI au găsit în Cartierul Tineretului un adevărat munte din deşeuri de azbest, înalt de 4-5 metri şi întins pe aproximativ 100 de metri pătraţi. "Nici nu e nevoie de multe analize, se vede cu ochiul liber", a exclamat una din specialistele APM
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Calul de dar nu se caută la dinţi. Aşa şi-au spus şi orădenii care în 2004, când Primăria le-a oferit gratuit parcele pentru construcţia de case în Cartierul Tineretului, le-au acceptat cu bucurie. Cu timpul, mulţi aveau să regrete, întrucât ani întregi n-au beneficiat nici măcar de un singur serviciu urban elementar.

În plus, terenul în sine e un pericol mortal, fiind contaminat cu deşeuri din azbest care pot declanşa boli pulmonare grave, până la cancer. Autorităţile au aflat asta abia săptămâna trecută, de la BIHOREANUL...

Generozitate electorală

În 2003 apărea Legea 15, privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea de locuinţe. Potrivit acesteia, orice persoană între 18 şi 35 de ani care nu a deţinut anterior o locuinţă şi nu avea pământ intravilan putea primi în folosinţă gratuită, de la primărie, un lot de 250-500 mp, pentru a-şi construi o casă, singura obligaţie fiind să înceapă lucrările în termen de un an de la intrarea în posesie.

Şefii Primăriei Oradea au intuit imediat potenţialul electoral al legii, astfel că în câteva luni au şi identificat amplasamentul care să fie oferit în baza Legii 15: o suprafaţă aflată în spatele păduricii de la ieşirea din oraş spre Oşorhei, folosită până atunci, cu consimţământul tacit al autorităţilor, ca depozit pentru tot felul de reziduuri industriale.

Momiţi şi uitaţi

Deşi iniţial anunţase că oferă 400 de loturi a câte 250 mp, Primăria a atribuit în 2004 doar 73 de parcele, iar în 2007 alte 197, deoarece pământul era deţinut în cotă indiviză cu mai multe persoane fizice, iar procesul de sistare a indiviziunii a durat. Fericiţii posesori erau asiguraţi că viitorul Cartier al Tineretului va fi conectat în cel mai scurt timp la reţeaua de canalizare a oraşului şi la cea electrică, dar şi că li se vor amenaja drumuri. Însă, de îndată ce edilii s-au văzut cu un nou mandat, peste promisiuni s-a aşternut praful.

Primăria şi-a mai amintit de ele doar înainte de alegerile din 2008, când s-a organizat o licitaţie pentru introducerea apei şi a canalizării. Şeful Compartimentului Achiziţii al Companiei de Apă, Radu Ciursaş, singurul care a bălmăjit o explicaţie, încerca să justifice decalajul mare dintre atribuirea parcelelor şi începerea lucrărilor prin faptul că "a trebuit să refacem proiectele, căci e o zonă specială, unde funcţionează Uzina de Apă, şi trebuia să luăm măsuri speciale de protecţie sanitară".

Otravă "sub preş"

După 2008, zona a fost dotată cu apă şi canalizare, precum şi cu stâlpi pentru iluminatul public, nu însă şi cu drumuri ori reţele de energie termică, ceea ce a făcut ca mulţi orădeni să renunţe la parcelele primite sau să vândă construcţiile începute.

La aceste neajunsuri se adaugă, însă, o problemă cu adevărat gravă, de care oamenii nici nu aveau idee: încă din anii '90 zona a fost intens poluată cu deşeuri din azbest, un material folosit pentru izolarea termică şi electrică a clădirilor, dar interzis prin lege din 2005, deoarece este extrem de toxic, chiar ucigător, provocând distrugerea ţesuturilor plămânilor şi favorizând apariţia cancerului.

BIHOREANUL a aflat despre existenţa deşeurilor din întâmplare, de la un inginer al CAO, care relata că o colegă fusese dată afară tocmai din pricina neregulilor constatate la proiectul pentru Cartierul Tineretului. "Proiectul fusese făcut ca şi cum amplasamentul ar fi fost nivelat la aceeaşi cotă. Pe teren însă erau cantităţi uriaşe de deşeuri de la fosta fabrică de azbociment, depozitate acolo în anii '90. Mutarea lor ar fi costat mult, iar banii nu erau prevăzuţi în proiect. Pentru că a pus această problemă, femeia a fost dată afară", a declarat inginerul, adăugând: "Când mergeam acolo pe şantier, nu puteam sta mult, fiindcă simţeam pe căile respiratorii o iritaţie puternică de la azbest".

Nimeni nu a ridicat însă vreodată problema în mod oficial, astfel că deşeurile nu au fost mutate, ci lăsate în continuare în acelaşi loc. Chiar dacă pun în pericol sănătatea a 102 familii care, potrivit Primăriei, şi-au finalizat deja casele, precum şi a altor 66 care sunt pe cale să încheie lucrările!

Morman mortal

Dată fiind gravitatea situaţiei, BIHOREANUL a cerut Agenţiei de Protecţia Mediului să facă verificări la faţa locului. Marţea trecută, însoţiţi de două inginere, reporterii au "măturat" zona în lung şi în lat, descoperind la extremitatea dinspre Uzina de Apă a cartierului un adevărat munte de reziduuri, atât sub formă de plăci, cât şi de pulberi pe care doar umezeala provocată de ploile recente le ţinea compacte. Cel mai probabil, restul terenului fusese nivelat cu buldozerele, iar reziduurile împinse spre marginea zonei, către Uzina de Apă.

04 Daescu.jpg"Situaţia e clară, nici nu e nevoie de analize complicate, se vede cu ochiul liber", a constatat una dintre specialistele APM, Adriana Calapod, la vederea deşeurilor întinse pe circa 100 mp, în grămezi înalte de 4-5 metri. "Mostrele de sol prelevate pe teren vor fi trimise la Agenţia Regională din Cluj, întrucât aici nu dispunem de echipamentele necesare analizării lor. Pe de altă parte, vom informa Direcţia de Sănătate Publică, pentru că aici e vorba despre o problemă gravă de sănătate publică. Suntem surprinşi, deoarece nimeni nu ştia, în instituţia noastră, despre această problemă", declara ulterior şeful APM Bihor, Ovidiu Dăescu (foto).

Aviz "din burtă"

04 Bolos.jpgNici oficialii Primăriei nu aveau habar că terenurile oferite în urmă cu 7 ani pentru construcţia de case sunt contaminate. Fostul şef al Administraţiei Patrimoniului Imobiliar, Marcel Boloş (foto), s-a arătat chiar surprins. "La API nu ne-am ocupat de detalii tehnice. Tot ce ştiu e că terenul a fost în litigiu câţiva ani, dar în cele din urmă am reuşit să-l parcelăm şi să-l atribuim cu acte în regulă beneficiarilor".

Cât despre detaliile tehnice, alţii ar trebui să răspundă, doar că respectivii nu mai lucrează în Primărie. "Pentru Cartierul Tineretului s-a făcut un Plan Urbanistic Zonal de către Direcţia de Urbanism (n.r. - condusă pe atunci de arhitectul şef Andrei Luncan, plecat în 2008), care a primit aviz de mediu de la APM (n.r. - al cărei şef era Nicolae Păcală, membru PDL şi fost angajat al Primăriei, pensionat în 2008). În ce condiţii s-a dat avizul de mediu, nu ştiu", spune Boloş.

Primăria, la treabă!

BIHOREANUL a contactat şi conducerea DSP, care a trimis, la rându-i, o echipă în Cartierul Tineretului. "Toată zona arată ca o mare groapă de gunoi, dar nu se poate spune că este un depozit de deşeuri din azbest", arată un comunicat remis ulterior din partea instituţiei, care precizează că ar trebui prelevate probe atât din aer, cât şi din sol, dar asta n-o poate face decât Centrul Regional de Sănătate Publică din Cluj.

04 Pircioaga.jpgAşadar, cât de gravă este situaţia nu se poate şti până la efectuarea unor analize, după cum e cu neputinţă de aflat dacă şi câţi orădeni s-au îmbolnăvit până acum din cauza inhalării prafului de azbest, prezent în zonă din abundenţă. Un lucru, însă, se cunoaşte cu certitudine, şi anume că, dacă reziduurile nu vor fi îndepărtate şi îngropate, ele vor produce victime despre care se va afla, dacă nu acum, atunci peste ani şi ani, căci bolile provocate de acest material au o latenţă lungă şi nu se manifestă imediat.

Şeful DSP Bihor, Marius Pîrcioagă, a dat asigurări, totuşi, că va soma "proprietarul legal al terenului în vederea transportării şi depozitării deşeurilor şi a decontaminării solului pe care au fost depozitate aceste materiale". Dacă nu a respectat legea la vremea când trebuia s-o facă, fără a pune vieţile oamenilor în pericol, Primăria trebuie s-o facă acum, când pericolul i-a fost semnalat cât se poate de clar.


MOARTEA PLĂMÂNILOR
Boala vine şi după 20 de ani

Deoarece în ultimele decenii s-a descoperit că este un agent cancerigen aproape la fel de "mortal" ca fumatul, azbestul a fost interzis ca material de construcţie în majoritatea ţărilor civilizate (în 1993 în Germania, în România în 2005).

04 Groze Maria.jpg"Pentru organismul uman sunt nocive prin inhalare particulele fine de azbest, mai mici de 5 micrometri, care ajung în alveolele pulmonare. În funcţie de imunitatea organismului, aceste particule pot provoca în timp de la mici leziuni până la boli incurabile, precum azbestoza, mezoteliomul pleural ori neoplasmul", spune dr. Maria Groze (foto), medic primar pneumolog.

Azbestoza este similară silicozei, boala profesională a minerilor, şi determină distrugerea ireversibilă a plămânilor, persistând ori dezvoltându-se chiar şi la câţiva ani după încetarea expunerii. Mezoteliomul pleural malign este consecinţa expunerii directe, nu neapărat şi prelungite, la fibrele de azbest, iar cancerul pulmonar se poate dezvolta ca o complicaţie a leziunilor provocate de inhalarea azbestului.

În ultimii ani au fost publicate studii care au demonstrat că simpla expunere la azbest, fără alţi factori de risc, creşte pericolul apariţiei cancerului pulmonar de până la 6 ori. În plus, azbestul poate fi răspunzător şi de apariţia cancerului căilor respiratorii superioare, esofagului, rinichilor şi chiar bilei şi prostatei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
dezvoltatorii imobiliari
cititi revista kamikaze de miercuri 21.12.2011 sau intrati pe kamikaze_online; veti gasi un subiect legat de elena udrea si un dezvoltator \"celebru\" si in oradea
Postat 20 Decembrie 2011, 18:10 de TDS
O intrebare
Oare cine-i "injinerul" sifonar? Avram, tata, mai ia o pauza!
Postat 20 Decembrie 2011, 13:00 de Un cetatean
out
@mircea: când am spus că bolojan acceptă situaţia m-am referit la faptul că îl ţine în braţe pe părinte deşi acesta l-a avut ca mentor pe filip! dacă eram în locul lui bolojan părintele ar fi fost de mult...la bursă în Coreea! cred că de sud! sau poate de nord?!
Postat 20 Decembrie 2011, 09:46 de TDS
@TDS
Pai bolojan, spre deosebire de filip si ceilalti, face doar ce-i permite legea. Asta nu poa sa inteleaga populatia, obisnuita doar cu abuzuri si trafic de influenta din partea alesilor sau numitilor. Eu cred ca bolojan daca va putea va indrepta situatia asta. Cei responsabili ar fi trebuit sa plateasca cu puscaria, dar la noi din pacate nu se pune problema.
Postat 20 Decembrie 2011, 09:36 de mircea
mentor
am pomenit eu de el când am vorbit despre mentorul părintelui. este de notorietate că mentorul nu poate fi decât petru filip. din păcate bolojan acceptă de mai bine de 3 ani situaţia....
Postat 20 Decembrie 2011, 09:20 de TDS
multumim lui petru filip!
n-am vazut nicaieri mentionat numele primarului de atunci si anume petru filip. poate ca e bine sa dam cezarului ce-i al cezarului
Postat 20 Decembrie 2011, 09:09 de mircea
nici usturoi n-au mancat...
vai, părintele să ştie ceva? păi tot aşa zicea şi despre cartierul EUROPA, că API(AIO)habar nu avea de intenţiile dezvoltatorului şi de nerespectarea termenilor LICITAŢIEI PUBLICE. dar cine trebuia să ştie? bunica? dacă tot s-a organizat o licitaţie, dacă AIO tot a semnat un contract de asociere cu IMPACT-ul(semnătura părintelui fiind la loc de cinste pe acest contract)cine naiba trebuia să urmărească mai departe ce se întâmplă? culmea este că în privinţa cartierului EUROPA părintele(în ideea, probabil, de a-şi acoperi mentorul)a dat explicaţii(scrise)contradictorii, fără să-şi dea seama că implicit se acuză. deh, nici usturoi n-a mâncat...
Postat 20 Decembrie 2011, 09:05 de TDS
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON