URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Februarie 2019, 16:04

Buletine de modă nouă: În ţările UE, cărţile de identitate vor semăna cu un card şi vor avea amprentă digitală

Buletine de modă nouă: În ţările UE, cărţile de identitate vor semăna cu un card şi vor avea amprentă digitală Sursa foto: stirileprotv.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reprezentanţii Preşedinţiei române a Consiliului şi ai Parlamentului European au ajuns, miercuri, la un acord informal cu privire la înfăţişarea unor noi cărţi de identitate cu format uniform la nivelul Uniunii Europene, cu scopul de a le face mai sigure, a anunţat news.ro. 

Actul va avea forma unui card de credit, va avea o zonă de citire optică şi două amprente digitale ale proprietarului.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a anunţat că noile norme propuse pentru designul cărţii de identitate vor îmbunătăţi securitatea documentelor, acestea fiind mai greu de falsificat. 

"Securitatea pe întreg teritoriul UE nu poate fi realizată decât prin asigurarea securităţii în fiecare stat membru. Noile norme privind standardele de securitate pentru documentele de identitate ne vor permite să depistăm mai uşor cazurile de fraudare a documentelor şi de furt de identitate, îngreunând acţiunile teroriştilor şi infractorilor şi facilitând totodată libera circulaţie a călătorilor de bună credinţă", a declarat ministrul, potrivit aceleiaşi surse. 

După intrarea în vigoare a noilor prevederi, actele de identitate vor avea un aspect uniform la nivelul UE, de card de credit, vor conţine o zonă de citire optică, o fotografie şi două amprente digitale ale proprietarului. Cele din urmă vor fi stocate pe un cip fără contact. 

De asemenea, ele vor trebui să respecte standardele minime de Securitate stabilite de OACI (Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale), şi vor mai cuprinde codul de ţară al statului membru care a emis documentul în interiorul unui steag al UE.

De menţionat că după modificarea legislaţiei, noile cărţi de identitate vor putea fi eliberate şi pentru minorii cu vârste sub 14 ani, la cererea părinţilor, potrivit oficialilor MAI.

Noile acte de identitate vor avea o valabilitate de minimum cinci ani și maximum 10 ani. News.ro mai scrie că proiectul va intra în vigoare la doi ani de la adoptare. 

"În general, cărţile de identitate existente care nu îndeplinesc cerinţele nu vor mai fi valabile la 10 ani de la data aplicării noilor norme sau la expirarea lor, oricare dintre acestea survine mai întâi. Cărţile de identitate eliberate cetăţenilor cu vârsta de peste 70 de ani vor rămâne valabile până la expirarea lor, cu condiţia ca acestea să îndeplinească standardele de securitate şi să aibă o zonă de citire optică", a transmis MAI.

Noile norme propuse includ garanţii privind protecţia datelor, pentru a asigura faptul că informaţiile colectate nu ajung la persoanele nepotrivite. În acest sens, autorităţile naţionale vor trebui să asigure securitatea cipului fără contact şi a datelor stocate în acesta, astfel încât cipul să nu poată fi piratat sau accesat fără permisiune.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON