URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Februarie 2015, 16:26

Bugetul Consiliului Judeţean Bihor, dijmuit de Guvern: e cu aproape o zecime mai mic decât anul trecut

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Judeţul Bihor va avea în acest an un buget de venituri şi cheltuieli de 271,178 milioane lei, reprezentând doar 91,56% din bugetul pe anul trecut, când suma se ridica la valoarea de 280,35 milioane lei.

Principala cauză a scăderii bugetului judeţean pe 2015, aşa cum a fost aprobat joi în unanimitate de plenul Consiliului Judeţean, este faptul că în acest an Bihorul nu va mai primi niciun leu de la bugetul de stat la capitolul „sume defalcate din TVA pentru drumuri", în timp ce în 2014 alocaţia la acest capitol fusese de 22,55 milioane lei.

De asemenea, Bihorul va primi în acest an doar 17,54% din suma de care a beneficiat anul trecut pentru lucrările de asfaltare a drumurilor prin PNDL (Programul Naţional de Dezvoltare Locală, coordonat de vicepremierul Liviu Dragnea), astfel că dacă în 2014 judeţul a primit în acest scop 5,98 milioane lei, oricum o sumă foarte mică, în 2015 alocaţia va fi de numai 1,05 milioane lei, adică strict simbolică.

Pe de altă parte, la fel ca în ultimii 15 ani, după ce Consiliul Judeţean a vândut puţinele active pe care le avea, şi în acest an veniturile proprii vor fi extrem de modeste. Din totalul bugetului, de 271,17 milioane lei, veniturile proprii ajung la doar 3,72 milioane lei, mai mici decât anul trecut, când erau de 3,81 milioane lei, urmând să fie obţinute din impozite şi taxe nesemnificative (pe mijloace de transport ale persoanelor juridice, acordarea de licenţe şi autorizaţii de funcţionare, precum şi diverse prestări de servicii).

De la bugetul de stat, cele mai mari alocări vor fi, ca de obicei, pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate - 80,98 milioane lei (sumă totuşi sub cea din 2014, când s-a ridicat la 86,753 milioane lei). 18,85 milioane lei vor fi folosiţi pentru susţinerea sistemului de protecţie a copilului, 11,277 milioane lei pentru centrele de asistenţă socială a persoanelor cu handicap, 13,123 milioane lei pentru finanţarea programului lapte-corn şi 27,861 milioane lei pentru finanţarea învăţământului special şi centrelor de resurse şi asistenţă educaţională.

Anul acesta, subvenţiile pentru proiectele cu finanţare nerambursabilă sunt estimate a fi de 8,02 milioane lei, aferent Programului Operaţional Regional, şi vor fi folosite pentru modernizarea drumului judeţean DJ 191 Marghita - Tăşnad.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
CENZURA new PNL-ista!
Dupa ce AM FOST CENZURAT pe pagina de FB a Primariei, acum sunt CENZURAT si pe site-ul Primariei! In textul postat pe site-ul PMO Bolojan explica de ce a fost nevoie sa fie inlocuit Ovidiu Muresan cu Huszar! Dar o face cu erori gramaticale. Iata textul STERS de pe site-ul PMO:Citez din BOLOJAN : „nu mai există o majoritate de 2/3 pentru a asigura susţinerea proiectelor de dezvoltare ale municipiului Oradea." D-le BOLOJAN, stiu, gramatica limbii romane este grea dar, totusi sa facem un efort si sa scriem corect romaneste! ROMANIA LUCRULUI BINE FACUT ! Se scrie CORECT : …proiectelor de dezvoltare A municipiului Oradea ! De ce ? Pentru ca nu proiectele sunt ale municipiului ci dezvoltarea. Va mai dau un exemplu, ca sa intelegeti mai bine : Tranzactiile(PMO)de albire A dezvoltatorului IMPACT ! De ce ? Nu tranzactiile sunt ale IMPACT-ului ci ALBIREA ! Si ce ALBIRE bine facuta!
Postat 14 Februarie 2015, 01:06 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON