Primarul Oradiei, Ilie Bolojan, a reacţionat, printr-o conferinţă de presă, la "demisia colectivă" înregistrată de personalul UPU-SMURD Bihor, luni, la Spitalul Judeţean, semnată de toţi medicii urgentişti şi de 80% dintre asistenţii medicali ai serviciului.
Discrepanţe şi tensiuni
"Eu sper că cel puţin până mâine (marţi - n.r.), când Guvernul va avea o întâlnire cu sindicatul SANITAS şi se aşteaptă să ia o decizie, să nu fie probleme în spitalele din Oradea. Întreaga asistenţă medicală este asigurată, la toate compartimentele", a spus Bolojan.
"Dacă sunt astfel de situaţii, conducerile Spitalului Judeţean şi Municipal vor discuta, de la caz la caz, cu fiecare. Demisia este un act individual. La un asemenea nivel de salarizare, a te duce încăpăţânat nu cred ca ajută nici menirea acestor servicii, nici mult clamatul interes pentru pacient", a mai spus primarul, exprimându-şi speranţa că urgentiştii îşi vor face datoria, fiind suficient de motivaţi de "salariile bune" pe care le au.
În conferinţă, Bolojan a explicat felul în care au fost gândite reducerile de sporuri, luându-se în calcul diferenţele mari dintre salariile medicilor şi cele ale, spre exemplu, brancardierilor.
"Raţiunile pentru care Primăria Oradea a susţinut această propunere de alocare diferenţiată a sporurilor se datorează unei realităţi. Un medic la UPU are venituri nete de 12.300 lei. În schimb, de exemplu, un brancardier, pe o secţie din spital, are 1.861 lei şi ar fi trebuit să-i scadă cu câţiva zeci de lei şi am considerat ca unui astfel de om să nu-i scădem salariul din cauza unor prostii guvernamentale", a spus Ilie Bolojan.
El a mai precizat că tensiunile din sistem sunt cauzate şi de faptul că medicii de pe Ambulanţă câştigă lunar circa 16.000 lei net, pe când cei de la UPU, fiind salarizaţi după alte norme, iau pe lună 12-13.000 lei.
Bolojan: "Cred că domnul Borcea s-a pripit"
"Domnul Borcea nu a discutat cu mine despre demisie. Vom vedea ce va face zilele următoare. Eu unul cred că s-a pripit", a mai spus primarul, subliniind că şeful UPU-SMURD avea cunoştinţă despre intenţiile Primăriei, lucrurile fiind discutate în Comitetul director al Spitalului Judeţean, unde este membru.
Edilul a criticat Guvernul pentru incoerenţa măsurilor legislative în privinţa salarizării sectorului bugetar, care generează dezechilibre majore în societate, cu consecinţe periculoase.
"În sectorul privat salarile sunt la 25-40% faţă de media Uniunii Europene. În acest domeniu (al sănătăţii – n.r.), dintr-o dată, ne-am dus către media UE, la un nivel de salarizare care este mai mare decât procentul din alte sectoare. Ca şi cum am majora noi salariile la Compania de Apă, şi unde ar crăpa? La OTL, la Termoficare... Să dea Dumnezeu să nu avem o criză externă cât de mică, pentru că dacă statul român nu se va mai putea împrumuta - am date că în ultimul an jumătate Guvernul s-a împrumutat cât Guvernul Boc în perioada de criză - vom ajunge din nou cu spatele la zid. Acest tip de majorări negândite generează spirale şi presiuni", a declarat primarul.
Salarii din banii de medicamente
Profitând de ocazie, Bolojan a afirmat că majorările salariale ale personalului din sănătate ar fi putut fi un bun prilej pentru a rezolva inechităţile din sistem. „Când ai astfel de majorări salariale este o oportunitate să rezolvi şi alte probleme. Ai lucrat pe 1.000 euro şi de mâine câştigi 3.000 euro? Teoretic ar trebui să lucrezi mai mult!”, a declarat Bolojan.
Edilul a spus că guvernanţii ar fi putut profita de ocazie pentru a eficientiza sistemul medical. „Nu mi se pare corect ca un medic care face 700 operaţii, deci este căutat, îi stă lumea la uşă, să aibă acelaşi salariu cu medic care face doar 200 de operaţii. Ar fi fost oportun să fie făcute reduceri de organigrame, iar medicii excedentari să fie duşi în localităţile cu deficit de personal medical”.
Pe de cealaltă parte, Bolojan a mai arătat că, inerent, majorarea salariilor va trebui compensată cu reducerea unor cheltuieli. „Banii vin din veniturile totale, relativ fixe, pe care CAS le asigură şi din care trebuie să funcţioneze spitalul: salarii, medicamente, reactivi, service-ul aparatului RMN şi multe altele. Când aloci mulţi bani la servicii, nu mai ai de investiţii”, a afirmat el.
Concret, primarul a spus că majorarea fondului de salarii va implica reducerea cheltuielilor de funcţionare. „Într-o situaţie limită se pot acorda stimulente în limita a două salarii pe an, dar banii de faşe şi medicamente vor trebui să vină de undeva. Iar vom trimite oamenii să îşi cumpere medicamente de la farmacia din colţ?”, a întrebat edilul.
Salarii cât bugetul oraşului
Întrebat care este soluţia pentru rezolvarea crizei, Bolojan a spus: "Sper că în zile următoare Guvernul va anula această anomalie. Este singura soluţie". "Să stăm până mâine, poimâine, să vedem ce decide Guvernul, apoi vom vedea ce vom face", a mai zis edilul, repetând că Guvernul ar trebui să recunoască că măririle salariale au fost "o nouă formă de păcăleală" şi că nu sunt bani pentru a le acoperi.
În aceeaşi conferinţă, Bolojan a subliniat cât de mare este fondul de salarii pe anul acesta la cele două spitale din subordinea Primăriei, Judeţean şi Municipal, acesta ajungând la aproximativ 65 milioane euro. Spre comparaţie, "ca să vă daţi seama, totuşi, de bugetele din sănătate", edilul a spus că "veniturile proprii ale municipalităţii se ridică la 68 milioane euro, din care oraşul trebuie să funcţioneze".
După cum se ştie, Bolojan a descins, duminică seară, la o întrunire a angajaţilor UPU-SMURD, desfăşurată la Spitalul Judeţean, şi a încercat să-i convingă pe aceştia să-şi amâne demisiile, cerându-le o lună de "răbdare", câtă vreme e de aşteptat ca Guvernul să rezolve, printr-o modificare legislativă, controversata problemă a sporurilor salariale din sectorul medical.
Consiliul Local Oradea a dechis, săptămâna trecută, să reducă cu 60%, respectiv cu 25%, sporurile medicilor şi ale asistenţilor medicali, generând demisia dr. Hadrian Borcea, şeful UPU-SMURD, urmată de solidarizarea subordonaţilor acestuia.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.