URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Mai 2018, 14:15

Bolojan reacţionează la "rebeliunea" de la UPU-SMURD Bihor: "În afară de domnul Borcea nu şi-a mai dat nimeni demisia" (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Oradiei, Ilie Bolojan, a reacţionat, printr-o conferinţă de presă, la "demisia colectivă" înregistrată de personalul UPU-SMURD Bihor, luni, la Spitalul Judeţean, semnată de toţi medicii urgentişti şi de 80% dintre asistenţii medicali ai serviciului.

Discrepanţe şi tensiuni

"Eu sper că cel puţin până mâine (marţi - n.r.), când Guvernul va avea o întâlnire cu sindicatul SANITAS şi se aşteaptă să ia o decizie, să nu fie probleme în spitalele din Oradea. Întreaga asistenţă medicală este asigurată, la toate compartimentele", a spus Bolojan.

"Dacă sunt astfel de situaţii, conducerile Spitalului Judeţean şi Municipal vor discuta, de la caz la caz, cu fiecare. Demisia este un act individual. La un asemenea nivel de salarizare, a te duce încăpăţânat nu cred ca ajută nici menirea acestor servicii, nici mult clamatul interes pentru pacient", a mai spus primarul, exprimându-şi speranţa că urgentiştii îşi vor face datoria, fiind suficient de motivaţi de "salariile bune" pe care le au.

În conferinţă, Bolojan a explicat felul în care au fost gândite reducerile de sporuri, luându-se în calcul diferenţele mari dintre salariile medicilor şi cele ale, spre exemplu, brancardierilor.

"Raţiunile pentru care Primăria Oradea a susţinut această propunere de alocare diferenţiată a sporurilor se datorează unei realităţi. Un medic la UPU are venituri nete de 12.300 lei. În schimb, de exemplu, un brancardier, pe o secţie din spital, are 1.861 lei şi ar fi trebuit să-i scadă cu câţiva zeci de lei şi am considerat ca unui astfel de om să nu-i scădem salariul din cauza unor prostii guvernamentale", a spus Ilie Bolojan.

El a mai precizat că tensiunile din sistem sunt cauzate şi de faptul că medicii de pe Ambulanţă câştigă lunar circa 16.000 lei net, pe când cei de la UPU, fiind salarizaţi după alte norme, iau pe lună 12-13.000 lei.

Bolojan: "Cred că domnul Borcea s-a pripit"

"Domnul Borcea nu a discutat cu mine despre demisie. Vom vedea ce va face zilele următoare. Eu unul cred că s-a pripit", a mai spus primarul, subliniind că şeful UPU-SMURD avea cunoştinţă despre intenţiile Primăriei, lucrurile fiind discutate în Comitetul director al Spitalului Judeţean, unde este membru.

Edilul a criticat Guvernul pentru incoerenţa măsurilor legislative în privinţa salarizării sectorului bugetar, care generează dezechilibre majore în societate, cu consecinţe periculoase.

"În sectorul privat salarile sunt la 25-40% faţă de media Uniunii Europene. În acest domeniu (al sănătăţii – n.r.), dintr-o dată, ne-am dus către media UE, la un nivel de salarizare care este mai mare decât procentul din alte sectoare. Ca şi cum am majora noi salariile la Compania de Apă, şi unde ar crăpa? La OTL, la Termoficare... Să dea Dumnezeu să nu avem o criză externă cât de mică, pentru că dacă statul român nu se va mai putea împrumuta - am date că în ultimul an jumătate Guvernul s-a împrumutat cât Guvernul Boc în perioada de criză -  vom ajunge din nou cu spatele la zid. Acest tip de majorări negândite generează spirale şi presiuni", a declarat primarul.

Salarii din banii de medicamente

Profitând de ocazie, Bolojan a afirmat că majorările salariale ale personalului din sănătate ar fi putut fi un bun prilej pentru a rezolva inechităţile din sistem. „Când ai astfel de majorări salariale este o oportunitate să rezolvi şi alte probleme. Ai lucrat pe 1.000 euro şi de mâine câştigi 3.000 euro? Teoretic ar trebui să lucrezi mai mult!”, a declarat Bolojan.

Edilul a spus că guvernanţii ar fi putut profita de ocazie pentru a eficientiza sistemul medical. „Nu mi se pare corect ca un medic care face 700 operaţii, deci este căutat, îi stă lumea la uşă, să aibă acelaşi salariu cu medic care face doar 200 de operaţii. Ar fi fost oportun să fie făcute reduceri de organigrame, iar medicii excedentari să fie duşi în localităţile cu deficit de personal medical”.

Pe de cealaltă parte, Bolojan a mai arătat că, inerent, majorarea salariilor va trebui compensată cu reducerea unor cheltuieli. „Banii vin din veniturile totale, relativ fixe, pe care CAS le asigură şi din care trebuie să funcţioneze spitalul: salarii, medicamente, reactivi, service-ul aparatului RMN şi multe altele. Când aloci mulţi bani la servicii, nu mai ai de investiţii”, a afirmat el.

Concret, primarul a spus că majorarea fondului de salarii va implica reducerea cheltuielilor de funcţionare. „Într-o situaţie limită se pot acorda stimulente în limita a două salarii pe an, dar banii de faşe şi medicamente vor trebui să vină de undeva. Iar vom trimite oamenii să îşi cumpere medicamente de la farmacia din colţ?”, a întrebat edilul.

Salarii cât bugetul oraşului

Întrebat care este soluţia pentru rezolvarea crizei, Bolojan a spus: "Sper că în zile următoare Guvernul va anula această anomalie. Este singura soluţie". "Să stăm până mâine, poimâine, să vedem ce decide Guvernul, apoi vom vedea ce vom face", a mai zis edilul, repetând că Guvernul ar trebui să recunoască că măririle salariale au fost "o nouă formă de păcăleală" şi că nu sunt bani pentru a le acoperi.

În aceeaşi conferinţă, Bolojan a subliniat cât de mare este fondul de salarii pe anul acesta la cele două spitale din subordinea Primăriei, Judeţean şi Municipal, acesta ajungând la aproximativ 65 milioane euro. Spre comparaţie, "ca să vă daţi seama, totuşi, de bugetele din sănătate", edilul a spus că "veniturile proprii ale municipalităţii se ridică la 68 milioane euro, din care oraşul trebuie să funcţioneze".

După cum se ştie, Bolojan a descins, duminică seară, la o întrunire a angajaţilor UPU-SMURD, desfăşurată la Spitalul Judeţean, şi a încercat să-i convingă pe aceştia să-şi amâne demisiile, cerându-le o lună de "răbdare", câtă vreme e de aşteptat ca Guvernul să rezolve, printr-o modificare legislativă, controversata problemă a sporurilor salariale din sectorul medical.

Consiliul Local Oradea a dechis, săptămâna trecută, să reducă cu 60%, respectiv cu 25%, sporurile medicilor şi ale asistenţilor medicali, generând demisia dr. Hadrian Borcea, şeful UPU-SMURD, urmată de solidarizarea subordonaţilor acestuia.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
doctorinesimtiti
nu numai ca nu le ajung salariile nete de 13-16000 lei/luna dar mai vor si spor de 80% din salariu. Cita nesimtire zace in gunoaiele astea de oameni?
Postat 08 Mai 2018, 17:02 de victorascretinelmicula
regulile lui Bolojan
Este deja regulă! Bolojan minte preum respiră. Evident că demisia este act individual dar dacă cei de la UPU au DECIS să semneze pe o singură hârtie care este problema? Decizia tot a fiecăruia este. Semnătura dă valoare de forță juridică actului! Pșoate este capabilă d-na Borbei să-i explice! Dacă o pricepe...
Postat 08 Mai 2018, 10:37 de danojan1
PENIBILILOR
RUSINE UPU!
Postat 07 Mai 2018, 23:51 de User anonimizat
!!!
Bolojan este rusinea acestui oraș! Mai mare decât(!!!) Filip! Pe Filip îl gineai din prima! Am crezut că Bolojan e no. 1 ! Acum niște ani... nu e!
Postat 07 Mai 2018, 17:07 de danojan1
Pe front cu ei
Pe vremuri plecau pe front, unde erau storsi pana la ultima suflare in adevarata slujire, CE SALARII AVEAU PE FRONT???? PT CA ACOLO SALVAU VIETI INCOMPARABIL MAI MULTE, situatii de criza totala, viata lor atarna de un fir de par. Cati dintre rasculati ar merge pe front in ziua de azi??? ZEROOOO!!! Atitudinea lor arata inca odata ca NUMAI banul este cel care ii motiveaza. Du-te Borcea si arata-ne ca poti si in alta parte, arata-ne ca noi am gresit, arata-ne ca in orice loc ai merge o sa fii intampinat cu osanale si drumul iti va fi asternut cu bani. La foamea voastra de ban nu putem face fata, vreti sa concurati cu parlamentarii? Nu ati facut altceva decat sa va stricati imaginea. Aveti un salar foarte frumos, nu aveti nici un drept sa va plangeti, trebuie sa va mai si multumiti.
Postat 07 Mai 2018, 17:02 de detectiv
Pacientul...
...este acea forma de viata, fara de care medicul/doctorul/asistentul, nu ar exista. De ce spun asta, desi se poate spune ca nici invers nu ar fi posibil, pentru ca inca nu am auzit/vazut, situatie in care tagma ''salvatorilor'' sa fii platit/mituit/spaguit/cadorisit/uns vreun pacient care sa ''stea'', desi pacientul plateste contributii la stat ptr toti ''bujetatii''. Dar acum mai este inca o chestie veche, care devine tot timpul noua, dezbinarea! Spor!
Postat 07 Mai 2018, 16:35 de Maricel
medici...
... medici fara caracter plecati in privat daca nu va ajung 13-16000 lei NET. Ati facut medicina la Sorbona sa meritati banii astia? Ca nu este zi in care sa nu apareti in ziare cum va bateti joc de pacienti...
Postat 07 Mai 2018, 16:09 de victorascretinelmicula
Medici fara caracter
nesimtire curata din partea medicilor UPU, impreuna cu mai marele Borcea, dupa ce li s-au majorat salariile acum au pretentii si mai mari, pana acum, cu salariile nemajorate nimeni nu si-a dat demisia. Sper ca Bolojan sa nu cedeze, sa mearga toti sa lucreze la cabinete private sa vada acolo salarii si sporuri. Cat despre dl Bodog, altceva nu poate partidul PSD si acolitii lui decat sa critice, fara solutii. Oricum, o sa vedeti de prin Septembrie daca Ministerul Sanatatii v-a mai putea sustine actuala grila de salarizare a medicilor, atunci o sa vedem ce v-a fi. Mai e ceva, se numeste ,,Juramantul lui Hippocrate,, pe care acesti medici l-au depus, unde sunt prevazute indatoririle morale ale medicului in raport cu pacientul, indatoriri care nu sunt conditionate de bani, sporuri, plicuri, etc, da ce sa mai spui?! la asa caracter, asa pretenitii. (ma refer la caracterul precar al celor rasculati)!! Sper ca primarul sa nu cedeze!!
Postat 07 Mai 2018, 14:50 de Oradeanuldebine
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON