URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Decembrie 2014, 13:14

Biserica Sfântul Apostol Andrei şi-a sărbătorit Hramul (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Biserica Sfântul Apostol Andrei şi-a sărbătorit sâmbătă şi duminică Hramul. În ajunul evenimentului, sâmbătă, în jurul orei 17, un mare sobor de preoţi şi diaconi au săvârşit Slujba Vecerniei cu Litia, după care s-a înconjurat în procesiune Biserica cu icoana Sfântului Apostol Andrei.

Timpul rece şi ploios nu a scos din case prea mulţi credincioşi, în schimb duminică dimineaţă în jurul orei 10, ambele biserici erau pline - ochi cu credincioşi. Nemaiputând intra, mulţi au rămas în faţa Bisericii, dar graţie staţiei de amplificare au putut asculta slujbele.

După cum a anunţat preotul paroh Vasile Bota, sărbătoarea Hramului Bisericii a fost una deosebită, s-a săvârşit slujba Utreniei urmată de Sfânta Liturghie, iar fiindcă este şi Ziua Naţională a fost săvârşită şi o slujbă de Te Deum, cu rugăciunile rânduite pentru asemenea ocazii.

Un mare număr de preoţi şi diaconi au dat o notă aparte sărbătorii. Familia părintelui Vasile Bota a fost întregită la acest eveniment, tatăl, fratele şi socrul, cu toţii preoţi, fiind şi ei prezenţi la eveniment. Cuvântul de Învăţătură l-a ţinut un invitat preot din Serbia, doctorand în Teologie la Iaşi, bun cunoscător al limbii române şi prieten al Bisericii Sf. Apostol Andrei din Oradea.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie le-au dat de această dată invitaţii de onoare ai Bisericii, Corul Bărbătesc din Finteuşul Mare judeţul Maramureş.

Prezenţa acestui cunoscut Cor atât în ţară cât şi peste hotare a creat o stare aparte celor prezenţi mai ales în momentele în care au interpretat două colinde din lada lor de zestre maramureşeană. Până şi ţinutele acestor corişti, sumanele lor de albul zăpezii, au impresionat.

După săvârşirea slujbelor, corul a cântat câteva prelucrări corale, făcându-i pe credincioşii prezenţi să nu uite niciodată această sărbătoare.

Prin grija Consiliului Parohial a Bisericii, fiecare participant la Sfintele Slujbe al Hramului, la plecare, a servit un pahar de vin roşu şi o felie de cozonac.

Viorel Orbai

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON