URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Octombrie 2022, 20:20

"Bine aţi venit în lumea satului!": Etajul III al Muzeului Ţării Crişurilor a fost deschis vizitatorilor (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Începând de joi, 20 octombrie, bihorenii şi turiştii vor putea vizita etajul III al Muzeului Ţării Crişurilor, unde a fost amenajată secţia de Etnografie. 

Pe lângă valoarea muzeografică a obiectelor, printre care se numără inclusiv icoane vechi din secolul XVII, expoziţiile cuprind şi săli amenajate tematic, precum este camera dedicată bisericii şi cimitirului, dar şi componente moderne ca o hologramă 3D.

Strada bisericii

Expoziţia de la etajul III, care până acum nu a putut fi vizitat, a fost prezentată miercuri de directorul instituţiei, istoricul Gabriel Moisa, şi de şeful secţiei de Etnografie, Ioan Goman. 

Moisa a anunțat în deschidere că aceasta este ultima secţie amenajată în clădirea de pe strada Armatei Române. "După mulţi ani de muncă, iată că patrimoniul preţios al Muzeului Ţării Crişurilor iese la iveală, iar de acum doritorii vor putea admira şi exponatele de la etajul III", a spus istoricul.

Jurnaliştii prezenţi, dar şi angajaţi ai instituţiei muzeale, au fost invitaţi apoi să descopere expoziţia de pe holul denumit "Ulița Bisericii", unde sunt expuse costume tradiţionale de bărbaţi şi femei din satul Pietroasa, o troiţă, obiecte din ceramică şi chirpici.

"Aici am expus şi un ulcior cu patru ţâţe, adică cu patru orificii de unde se putea bea apă sau alcool. Acesta era folosit de bărbaţi când ieşeau cu prietenii, pentru că era mult mai igienic", a povestit Ioan Goman.

Iconostas şi cimitir

Mai multe săli au fost transformate în camere tematice. În una este recreată, de pildă, camera unde avea loc pe vremuri prima baie ritualică a copiilor, o alta prezintă felul în care era organizată masa de Crăciun, iar o alta este camera unde erau primiţi nuntaşii. În această din urmă sală, unde se află mai multe manechine îmbrăcate de nuntă, se poate vedea şi o hologramă a unei coroniţe de mireasă (foto).


De altfel, în aproape fiecare sală a noii secții se află câte un monitor care difuzează înregistrări video alb-negru, vechi, cu obiceiuri specifice și cântece din Țara Crișurilor. 

Într-o altă încăpere, vizitatorii pot admira un iconostas, unde cele mai vechi icoane datează din secolul XVII.

În acelaşi loc a fost amenajat şi un spaţiu ce aduce a cimitir, unde sunt expuse cruci de rit ortodox originare din localitatea Rieni, cruci de rit reformat din Nuşfalău, judeţul Sălaj, și cruci de rit romano-catolic din Oradea, toate datând de la începutul secolului XX.

„Ulița târgului”

Itinerarul continuă în alte săli dedicate obiceiurilor şi meşteşugurilor care predominau în Bihor în trecut, precum olăritul sau fierăritul.

"În timp ce în zona de câmpie a judeţului pământul era fertil, iar locuitorii se ocupau doar cu agricultura, în zona Beiuşului ţăranii erau obligaţi de împrejurări să se apuce de olărit, de fierărit, erau mulţi lădari sau femei care ţesau. Ei îşi adunau marfa şi mergeau la târgurile de la câmpie pentru a le schimba cu cereale, fructe şi legume", a explicat etnograful Ioan Goman.

Într-o asemenea sală pot fi admirate o mulţime de unelte agricole vechi, precum un plug și o semănătoare făcute din lemn.

Vizitatorii ajung apoi pe holul denumit "Ulița Târgului", unde sunt expuse o mulţime de vase din ceramică sau lut alb, modele de turtă dulce de acum un secol, ştergare sau ţesături cu simboluri specifice zonei din care făceau parte creatorii.

Din fonduri europene

Recent, Muzeul Țării Crișurilor a inaugurat şi etajul II al instituţiei, unde pot fi admirate secţia de Istorie modernă şi cea de Artă unviersală.

Preţul unui bilet de intrare la toate expoziţiile MŢC (cu excepţia Vivariului) este de 25 lei pentru adulţi şi de 6 lei pentru copiii cu vârste de peste 4 ani, elevi, studenţi şi pensionari.

Intrarea este gratuită pentru copiii sub 4 ani, copiii din casele de asistenţă socială, veteranii de război, lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeistică naţională.

Muzeul orădean poate fi vizitat de marţi până duminică, în intervalul orar 9 - 17, luni instituţia fiind închisă.

Secţia de Etnografie de la etajul III a fost amenajată cu fonduri europene obţinute în proiectul RO-HU 446 – Centrul Educaţional Transfrontalier Româno-Maghiar pentru Conservarea Patrimoniului Natural şi Cultural, prin programul Intereg V-A România – Ungaria.

Valoarea integrală a proiectului depășește 10 milioande euro, din care MŢC a primit aproape 3 milioane euro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON