URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Septembrie 2012, 22:33

Bihoreanul Blaga vrea să candideze la Timiş

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Liderii partidelor semnatare ale protocolului Alianţei România Dreaptă au stabilit, de principiu, colegiile în care vor candida la alegerile parlamentare din 9 decembrie. Surprinzător, potrivit ziarului Gândul, preşedintele PDL, bihoreanul Vasile Blaga, vizează o candidatură în Timiş. Blaga a fost ales senator într-un colegiu din Bucureşti în 2008.

Potrivit aceleiaşi surse, Aurelian Pavelescu (PNŢCD) şi Mihai Răzvan Ungureanu (Partidul Forţa Civică) au ales Capitala, iar pentru Elena Udrea se ia în calcul candidatura pe un colegiu din Neamţ. Chiar şi pentru Mihail Neamţu, liderul Noii Republici care nu a putut semna protocolul ARD deoarece formaţiunea sa nu are încă personalitate juridică, se ia în calcul un colegiu de deputat în judeţul Arad, singurul fief al PDL rămas după alegerile locale. Neamţu ar putea candida din partea PNŢCD pe listele ARD.

De precizat că în privinţa celorlalte candidaturi, se ia în calcul ca actualii parlamentari să-şi păstreze colegiile, însă o decizie finală va fi luată după efectuarea unor sondaje de opinie care să cuantifice şansele reale pe care le au.

De asemenea, PDL vrea să-i reintroducă în circuitul politic pe o serie de lideri locali care au pierdut la limită funcţiile la alegerile din 10 iunie. Potrivit "Gândul", este vorba de secretarul general al PDL, Gheorghe Flutur, care, cel mai probabil, va candida într-un colegiu de senator în Suceava, după ce a pierdut şefia Consiliului Judeţean. De asemenea, prim-vicepreşedintele Mihai Stănişoară îşi va încerca şansele într-un colegiu din Mehedinţi, iar Alin Tişe, într-unul din Cluj, judeţ în care până în iunie a fost şef al CJ.

O situaţie specială este cea a figurilor marcante ale PDL a căror candidatură este considerată a aduce prejudicii de imagine patidului. Sursa citată precizează că este şi cazul Elenei Udrea, pe care conducerea democrat-liberalilor nu ar mai dori-o pe liste la alegerile din decembrie. Cu toate acestea, zic surse din partid, fosta şefă a PDL Bucureşti intenţionează să-şi asume o candidatură, cel mai probabil în ţară, nu în Bucureşti unde a candidat în 2008, în calcul fiind luat un colegiu din Neamţ.

Candidaturi de tipul Elenei Udrea sau al lui Ştefan Pirpiliu ar putea să intre în contradicţie cu criteriile de integritate puse pe hârtie de Monica Macovei şi prezentate public în cursul zilei deluni. Între acestea se regăseşte interdicţia de a candida pentru persoanele care afectează Alianţa prin imaginea lor sau care au trecut de la un partid la altul în cadrul ARD.
Pentru a se încadra în regulile Monicăi Macovei, candidaţii trebuie să nu fi fost condamnaţi definitiv, arestaţi preventiv, trimişi în judecată sau să existe indicii temeinice că ar fi săvârşit infracţiuni. De asemenea, ei trebuie să nu aibă o decizie a ANI de incompatibiliate sau conflict de interese.

Între criteriile de integritate se numără şi un comportament care să nu fi încălcat normele de morală publică sau să nu fi fost colaborator al fostei Securităţi. Criteriile ar putea fi anexate protocoului extins al ARD.

Aşa cum se ştie, Vasile Blaga (PDL), Mihai Răzvan Ungureanu (Forţa Civică) şi Aurelian Pavelescu (PNŢCD) au semnat, duminică, protocolul Alianţei partidelor de dreapta, la sediul central al PDL.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON