Semne proaste anul are! Orădenii vor plăti în 2015 taxe şi impozite indexate cu 3,5% faţă de nivelul de anul acesta. Hotărârea a fost adoptată de Consiliul Local la limită, cu 15 voturi "pentru" faţă de minimul de 14 permis de lege, cu sprijinul pesediştilor Ovidiu Mureşan şi Aurel Mohan.
De altfel, viceprimarul Mureşan şi-a explicat poziţia de la bun început, arătând că nu poate vota împotriva unui proiect de hotărâre la care a lucrat. "După ce am susţinut acest proiect, nu pot să votez împotrivă", s-a scuzat vicele.
Aflat în capul listei de proiecte dezbătute joi, proiectul taxelor şi impozitelor a fost dezbătut aprins. În lipsa primarului Ilie Bolojan, aflat la Bucureşti, unde PNL îşi alegea noul preşedinte, consilierii locali s-au dovedit mai vocali decât de obicei.
Pensionarii, puşi la plată
De altfel, consilierul Doina Bunea (PSD) a avut prima intervenţie în plen de la depunerea jurământului. "Susţin propunerea a nenumăraţi pensionari pentru menţinerea gratuităţilor la intrarea în ştradul Ioşia. Aceşti pensionari au venituri sub 2.000 lei, mulţi, sub 1.000 lei pe lună, şi nu au de unde să plătească", a protestat Bunea împotriva intenţiei conducerii ADP de a taxa la intrarea în ştrand inclusiv pensionarii.
Conducerea ADP a propus scumpirea de la 10 la 12 lei a biletului de intrare pentru un adult în singurul ştrand orădean şi introducerea unui abonament lunar de 160 lei pe lună. Pentru copii, elevi, studenţi, persoane cu dizabilităţi şi pensionari costul intrării în ştrand a fost stabilit la 6 lei pentru un bilet şi 80 lei pentru un abonament.
Directorul ADP, Liviu Andrica, a spus că această măsură a fost necesară pentru că anual diferenţa dintre veniturile şi cheltuielile ştrandului Ioşia este de 25% din buget, iar societatea trebuie să îşi acopere de undeva această diferenţă.
Impozitele cresc cu 3,5%
La rândul său, consilierul Eric Huszar a protestat împotriva indexării taxelor şi impozitelor cu 3,5%. "Inflaţia care se prognozează pentru anul acesta este de 2,5%. Propun ca impozitele să fie indexate cu acest procent", a cerut alesul. În plus, consilierul s-a pronunţat împotriva iniţiativei municipalităţii de a aplica impozit pe proprietate ONG-urilor care desfăşoară activităţi comerciale aducătoare de venituri. "Dacă au mai mulţi bani, vor cheltui mai mult în scopuri caritabile", a argumentat Huszar.
În replică, city-managerul Eduard Florea a arătat că indexarea impozitelor şi taxelor se impune pentru a evita un salt major la interval de trei ani când actualizarea nivelului acestora este obligatorie prin lege. Pentru anul 2013, Consiliul Local a propus o rată a inflaţiei de 2,5% care la final s-a dovedit a fi în realitate de 3,98%. Astfel, Direcţia Economică a propus adunarea procentului rămas de 1,5% la inflaţia de 2% estimată pentru acest an, rezultând un procent total de 3,5%.
În ceea ce priveşte impozitarea ONG-urilor, Florea a arătat că măsura este obligatorie pentru acestea pot fi scutite numai în baza unei scheme de ajutor de minimis. "Dacă veniturile înregistrate sunt cheltuite exclusiv pentru finanţarea unor activităţi socio-umane ONG-ul în cauză poate fi scutit de plata impozitelor fără probleme", a spus city-managerul.
Scumpire prin "rezonare"
Tot în şedinţa de joi, consilierii locali au aprobat actualizarea zonării fiscale a străzilor din municipiu ca urmare a unor investiţii făcute sau, dimpotrivă, degradării condiţiilor de viaţă din zonă.
Zonarea fiscală a unei artere se face în funcţie de 17 indicatori, de la existenţa canalizării menajare, a reţelelor de apă, de iluminat stradal, a drumului pavat şi trotuarelor, până la proximitatea unor staţii de transport în comun sau parcuri.
La stabilirea impozitelor pe proprietate, administraţia locală aplică impozitului pe clădiri datorat un coeficient de corecţie, acesta începând de la 2,20 pentru zona D pentru a urca la 2,30 în zona C, 2,40 în zona B, respectiv la 2,50 în zona A.
La fel, în cazul terenurilor cu construcţii situate în intravilan, valorile de impozitare variază între circa 2.100 lei pe hectar în zona D şi 4.600 lei pe hectar în zona C, la 6.700 lei pe hectar în zona B, respectiv 8.800 lei pe hectar în zona A.
Ca urmare a reanalizării, câte două străzi din cartierele Episcopia şi Grigorescu au avansat din categoria de impozitare D în B, respectiv din C în B, o stradă din centru a urcat din zona B în A, şase străzi din Ioşia au avansat din B în A, iar două străzi au urcat direct din C în A. La fel, în zona Apateului două străzi au trecut din D în C, o stradă din C în B iar una din D direct în B. În cartierul Nufărul trei străzi au fost ridicate în rang de la B la A, iar una direct din C la A. Strada Făgăraşului, una dintre puţinele nominalizate în proiectul de hotărâre, a urcat şi ea din categoria de impozitare B în A.
Au existat însă şi cazuri de retrogradare a unor străzi. Astfel, în cartierul Oncea, o parte dintr-o stradă a coborât din categoria C în D, în parcul industrial Eurobusiness II trei străzi au coborât din categoria B direct în D, iar strada Uzinelor a coborât, parţial, din zona A de impozitare în B.
Şe şterg datoriile mai mici de 15 lei!
În cadrul aceleiaşi şedinţe, consilierii locali au fost de acord cu propunerea Direcţiei Economice de anulare a creanţelor fiscale mai mici sau egale cu suma de 15 lei la data de 30 noiembrie 2014.
Conform evidenţelor municipalităţii, la sfârşitul lunii noiembrie, 13.099 de persoane fizice înregistrau debite de până în 15 lei având de plată bugetului local 31.114 lei. La fel, numărul persoanelor juridice aflate în aceeaşi situaţie se ridica la 1.133, acestea datorând în total oraşului suma de 1.610 lei.
Conform Ordonanţei Guvernului 92 din 2003, conducătorul organului de executare poate aproba anularea unor debite de până în 40 lei acumulate până la data de 31 decembrie. Măsura a fost gândită pentru evitarea situaţiilor absurde în care costurile de executare sunt mai mari decât creanţele fiscale supuse executării silite.
Vezi impozitele şi taxele pe 2015, în galeria de documente!
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.