URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Aprilie 2013, 18:23

Banii şi votul! UDMR a votat împotriva adoptării bugetului local pe 2013 în semn de protest faţă de nefinanţarea ONG-urilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Bugetul local s-a hotărât cu scandal. Reprezentanţii UDMR au votat împotriva adoptării bugetului pe anul 2013 în semn de protest faţă de sistarea finanţării de către Primărie a acţiunilor desfăşurate de organizaţiile neguvernamentale.

Dacă până în prezent Consiliul Local organiza înaintea votării bugetului o sesiune de depunere de dosare în cadrul căreia o comisie formată din reprezentanţi ai aleşilor locali stabilea proiectele care vor beneficia de co-finanţare prin intermediului Casei de Cultură a Municipiului, începând din acest an banii vor fi gestionaţi de Direcţia Monitorizare de Cheltuieli de Funcţionare şi Organizare Evenimente (DMCFOE).

"Să se vadă ceva!"

Dacă până acum organizaţiile neguvernamentele propuneau evenimentele pe care doresc să le organizeze iar municipalitatea le finanţa pe cele considerate importante, de acum Primăria va impune evenimentele şi va alege partenerii care să o ajute la organizarea acestora.

"În campania electorală am primit critici că oraşul suferă de un deficit de evenimente în zona centrală. Din acest motiv am hotărât ca în loc să plătim un autocar pentru excursia unor pensionari în alte oraşe mai bine organizăm un eveniment în zona centrală la care să participe cât mai mulţi orădeni. Decât să dăm bani în mai multe direcţii şi să nu se vadă nimic, mai bine dăm într-o singură direcţie şi să se vadă ceva", a spus primarul Ilie Bolojan.

"ONG-urile vor rămâne fără finanţări!"

Noua strategie a municipalităţii s-a lovit de opoziţia grupului UDMR care şi-a văzut periclitate finanţările ONG-urilor ce gravitează în jurul uniunii. Bine organizate şi beneficiind de un lobby puternic la vârful Primăriei, ONG-urile minorităţii maghiare au fost abonate ani de zile la bugetul municipalităţii.

"Prin această măsură ONG-urile vor rămâne fără cofinanţări şi nu vor mai avea din ce organiza evenimente", a protestat consilierul local Iulius Delorean.

La rândul său, reprezentantul UDMR, Szabo Jozsef, a spus că în absenţa unui regulament clar cu privire la împărţirea fondurilor acestea vor fi distribuite după bunul plac al Primăriei. "Până acum a existat un fel de control cu privire la acordarea finanţărilor, de acum încolo nu o să mai avem niciun control", a zis Szabo.

Reprezentanţii UDMR au ţinut să precizeze că, cu excepţia tăierii fondurilor pentru ONG-uri şi a "veniturilor mult prea optimiste" prognozate de conducerea municipalităţii, nu au ce reproşa bugetului propus de Primărie şi nu se opun proiectelor oraşului.

"Felicit decizia municipalităţii"

După minute în şir de discuţii în contradictoriu, bugetul pe 2013 a fost adoptat cu 21 de voturi "pentru" din partea reprezentanţilor USL dar, în mod surprinzător, şi a reprezentanţilor grupului PDL.

"Felicit decizia conducerii municipalităţii de a schimba mecanismul de acordare a fondurilor pentru evenimente. Hai să nu fim supăraţi că ONG-urile abonate de 3-4 mandate la fonduri de la bugetul local n-o să mai fie finanţate", a spus democrat-liberalul Dorin Corcheş.

Potrivit bugetului votat joi, anul acesta municipalitatea va aloca organizării de evenimente suma de 800.000 lei. O comisie formată din reprezentanţi ai Consiliului Local şi ai Primăriei va stabili un calendar al evenimentelor de organizat în 2013, care va fi aprobat de Consiliul Local în una din şedinţele următoare. Ulterior, DMCFOE se va îngriji de organizarea acestora inclusiv prin identificarea de parteneri.

Buget de 986,7 milioane lei

Anul acesta municipalitatea orădeană progonează un buget de 986,7 milioane lei. Acesta este cu 43% mai mare faţă de bugetul din 2012 ca urmare a creşterii prelevărilor de la bugetul central pentru asigurarea cofinanţărilor la proiecte precum Aparegio, finanţări de la Ministerul Mediului şi altele, dar şi a fondurilor europene atrase prin proiecte cu finanţare nerambursabilă.

Din totalul bugetului pe anul în curs municipalitatea a previzionat cheltuieli operaţionale în valoare de 569,2 milioane lei, diferenţa de 417,5 milioane lei urmând să fie alocată investiţiilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
cifre reale?
eu cred ca banii sunt numai pe hartie ,primarul nu spune adevarul in legatua cu acest buget ,daca nu gaseste 1 milion de lei pentru a se face un simplu canal pluvial pe tronsonul Decebal-Octavian Goga lucrare pe care mi-a promis ca in 2013 se va face iar acum se plange ca nu am banii necesari nemaivorbind ca nici nu respecta orarul de audienta trimitind consiliera in locul lui.
Postat 04 Aprilie 2013, 21:48 de karton
Noua ordine se arată la faţă !?!
În curând o să voteze PSD şi UDMR în solidar, iar PNL va subordona de tot PDL, ca să nu se spună că primata adoptă doar linia proprie. Că amărâţii de la PDL vor ridica mâna după cum le va spune binomul local Bolojan-Ghilea, iar acum a fost doar de execrciţiu, devine tot mai evident.
Postat 04 Aprilie 2013, 21:39 de Carp III
corect
in sfarsit se pare ca le-a venit mintea la cap si celor din primarie. se pare ca s-au saturat si ei de sugativele udemeriste.
Postat 04 Aprilie 2013, 19:55 de buget
nu e de mirare
afara cu ei din primarie! "Noua strategie a municipalităţii s-a lovit de opoziţia grupului UDMR care şi-a văzut periclitate finanţările ONG-urilor ce gravitează în jurul uniunii. Bine organizate şi beneficiind de un lobby puternic la vârful Primăriei, ONG-urile minorităţii maghiare au fost abonate ani de zile la bugetul municipalităţii.".......javrele, tot cu ochii dupa furat.
Postat 04 Aprilie 2013, 19:49 de javrele udemeriste
nu e de mirare
niste frane sociale... daca nu le pica nimic, leprele incearca sa incurce intotdeauna treburile.
Postat 04 Aprilie 2013, 19:46 de mda
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON