URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Mai 2023, 11:15

Atmosferă de festival la Noaptea Muzeelor în Oradea (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii au ieșit cu miile sâmbătă seara la Noaptea Muzeelor și chiar au stat la cozi pentru a vizita cele mai importante muzee și obiective turistice din urbe, care și-au deschis porțile gratuit pentru oaspeți.

Anul acesta, Muzeul Țării Crișurilor a transformat evenimentul într-un mini-festival, umplând grădina superbă a palatului de pe strada Armatei Române cu food truck-uri și standuri ale unor artizani și meșteșugari, oferind un concert de tangouri cu Analia Selis și completând atmosfera cu muzică electronică mixată în curte.

Plin la muzeu

Sâmbătă seara, străzile Oradiei, în special cele centrale, au fost pline de oameni, ieșiți de data aceasta nu (doar) la terase sau pub-uri, ci la Noaptea Muzeelor. Unii entuziaști, alții doar curioși, orădeni de toate vârstele au fost întâmpinați cu o ofertă bogată și în această ediție, de la Muzeul Țării Crișurilor, Muzeul orașului Oradea, Palatul Baroc ori Casa Darvas – La Roche la Templul Francmasoneriei, Turnul Primăriei ori Muzeul Farmaciei. 

Oferta cea mai diversificată a avut-o în acest an Muzeul Țării Crișurilor, principala instituție muzeală din Oradea. Organizatorii au decis să transforme Noaptea Muzeelor într-un eveniment voios, atât pentru copii, cât și pentru adulți, conturând un mini-festival. 

Sâmbătă seara, înaintea orei 20, grădina instituției de pe strada Armatei Române nr. 1 se umplea deja de oameni, care au fost întâmpinați cu food truck-uri și cu standuri cu produse artizanale, cum ar fi unele din ceramică de Vadu Crișului. De altfel, unul dintre meșteri le-a ținut un mic atelier curioșilor, arătându-le cum se lucrează cu lutul. 

Tango și povești

Tot în curte, oaspeții au putut admira o expoziție interesantă, „Tréfilage III”, formată din mai multe sculpturi metalice de mari dimensiuni, realizate de Darius Hulea.

În fața intrării în palat au stat tineri voluntari îmbrăcați în haine militare, care au efectuat, din oră în oră, un ceremonial al schimbului de gardă, gustat de public. Amfiteatrul a fost arhiplin, tot în jurul orei 20, pentru concertul Analiei Selis, care, alături de Julian Caeiro (pian) și Nicolas Velazquez (bandoneon), a interpretat tangouri argentiniene, precum și românești, povestind despre însemnătatea fiecărui cântec. 

În paralel, au fost sute și sute de oameni care au mișunat prin secțiile muzeului, descoperind expoziții temporare - cum este „Reflexii în timp”, cu lucrări din metal și sticlă, realizate de Ioan Tămâian, printre care una intitulată „România”, cu o figură legată la ochi (foto) – sau permanente, cum este colecția de artă a MȚC, cu picturi impresionante de Nicolae Tonitza, Lucian Grigorescu, Camil Ressu sau Corneliu Baba. Cum galeriile dedicate artei erau destul de pline de vizitatori, unii grăbiți, alții atenți, la un moment dat unul dintre supraveghetorii de sală și-a întrebat o colegă, mai în glumă, mai în serios: „Nu s-a spart nimic până acum?”. 

La ieșirea din MȚC, o parte dintre vizitatori, în special copiii, au primit câte un balon inscripționat cu „Noaptea europeană a muzeelor”. 

La coadă

Peste drum de MȚC, la Templul Francmasoneriei s-au format cozi pe trotuarul de lângă șosea, curioșii vrând să afle din secretele masonilor, iar tururile ghidate au fost conduse și în acest an de Dacian Palladi, el însuși mason. 

Cozi mari au fost cam pe tot parcursul serii și în fața Casei Darvas – La Roche. Acolo, oaspeții au fost primiți de tineri costumați, care au amintit de Cabaretul Dada, un spectacol pus în scenă la Teatrul Regina Maria.

De altfel, în toate obiectivele administrare de Oradea Heritage (Sinagoga Sion, Templul francmasoneriei etc.) au putut fi întâlnite personaje ce amintesc de spectacolele de teatru locale.

În grădina Casei Darvas, totodată muzeu Art Nouveau, vizitatorii au putut descoperi lucrările din plante, flori și siluete, din cadrul noii expoziții Metamorphosis, cu care mulți au vrut să se fotografieze.

La coadă s-a stat și la urcarea în Turnul Primăriei, care oferă o priveliște frumoasă asupra orașului. 

Și în acest an, episcopiile orădene au deschis ba catedrale, ba muzee, în cadrul evenimentului. De pildă, Palatul Baroc a oferit o serie de expoziții, inclusiv unele noi, cum este cea de pictură „Jovián – Sic erat in fatis”, putând fi admirate totodată și două creații semnate de Salvador Dalí, mai precis o sculptură din bronz aurit şi un medalion de aur de 18 karate.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON