URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Decembrie 2021, 14:00

Atenție! Se apropie o altă molimă, gripa aviară. DSVSA face recomandări pentru evitarea răspândirii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De parcă nu ar fi de ajuns pandemia de Covid și epizootia de pestă porcină africană, care bântuie în țară de mai bine de trei ani, o altă molimă pândește gospodăriile și fermele zootehnice profesionale: gripa aviară. Aceasta se manifestă nu doar în Ungaria, ci și în Bulgaria și în două județe din România.

Din acest motiv, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bihor face recomandări pentru evitarea răspândirii bolii atât crescătorilor de păsări, cât și tuturor cetățenilor care observă păsări moarte.

Pierderi mari

DSVSA Bihor anunță, printr-un comunicat, că în luna aceasta și în luna trecută s-au înmulțit focarele de gripă aviară înalt patogenă în multe state europene, cele mai afectate fiind Italia (128 focare), Polonia (33 focare), Ungaria (28 focare), Germania (23 focare), Cehia (10 focare), Olanda (6 focare) și Bulgaria (4 focare), iar la noi în țară au fost depistate două focare, în județele Călărași și Tulcea.

Prin urmare, arată DSVSA Bihor, „presiunea virală este foarte mare și de aceea este absolut necesară impunerea și respectarea unor măsuri suplimentare pentru a preveni răspândirea acestei boli”, mai ales că și „pierderile economice cauzate de evoluția gripei aviare sunt foarte mari”, în Polonia și Ungaria fiind blocată activitatea mai multor firme din sectorul avicol.

Respectați regulile

În acest „context epidemiologic alarmant”, autoritățile sanitar-veterinare cer sprijinul tuturor operatorilor din sectorul avicol (fermieri, abatoare, comercianți), dar și al cetățenilor, pentru aplicarea regulilor de biosecuritate și respectarea unor măsuri menite să împiedice răspândirea gripei aviare pe teritoriul Româniai.

Concret, DSVSA Bihor recomandă "aplicarea de urgență în cadrul tuturor exploatațiilor de păsări a următoarelor activități generale de prevenire a apariției gripei aviare înalt patogene":

- separarea în cadrul exploatațiilor, în măsura posibilităților, a rațelor și gâștelor de alte păsări domestice;

- interzicerea creșterii păsărilor în aer liber, acestea fiind ținute obligatoriu în adăposturi închise și izolate, iar atunci când acest lucru nu este posibil, se va asigura hrănirea și adăparea păsărilor în zone acoperite la care nu au acces păsările sălbatice;

- interzicerea adăpării păsărilor domestice / sălbatice în captivitate cu apă din rezervoarele de suprafață accesibile păsărilor sălbatice;

- se recomandă limitarea accesului mai multor persoane, în zona de exploatare a păsărilor domestice, fiind recomandat accesul unei singure persoane – de regulă proprietarul exploatației;

- aplicarea de măsuri care să prevină contactul păsărilor domestice cu alte specii de mamifere, inclusiv rozătoare și animale de companie;

- se recomandă folosirea în zona de exploatare a păsărilor a unui echipament special destinat (încălțăminte, halat sau salopetă), sau amenajarea unor facilități de dezinfecție a echipamentului;

- prevenirea oricărui contact direct sau indirect între păsările domestice și cele sălbatice, inclusiv prin intermediul persoanelor care au acces în zone silvice;

- se interzice accesul tuturor păsărilor domestice sau sălbatice în captivitate la luciuri de apă, lacuri, bălți, râuri sau orice altă amenajare hidrologică naturală sau artificială;

- se interzice utilizarea, în cadrul activităților de vânătoare, a păsărilor din ordinul Anseriformes (rațe, gâște) și Charadriiformes (păsări migratoare ca becaținele, fluierarii, fugacii, prundașii, ploierii, nagâții, nisiparii etc.) ca păsări de momeală;

- se recomandă respectarea cu strictețe a măsurilor de biosecuritate în toate exploatațiile de păsări prin controlul introducerii de păsări, circulația personalului și a furajelor;

Anunțați autoritățile

Pentru a asigura o protecție epidemiologică ridicată, DSVSA cere cetățenilor județului Bihor să anunțe de urgență primăria localității, serviciul veterinar local sau chiar direct Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bihor (tel. 0259. 266.141; e-mail office-bihor@ansvsa.ro) orice caz de îmbolnăvire sau suspiciune de îmbolnăvire de care au cunoștință, respectiv toate cazurile de deces/moarte la păsările domestice și sălbatice, în vederea supravegherii active și a prelevării de probe pentru diagnostic de laborator.

„DSVSA Bihor monitorizează în permanență statusul de sănătate al păsărilor domestice și  al celor sălbatice (rezervorul natural de virus), astfel încât pe piaţă să ajungă doar produse provenite de la animale sănătoase și, implicit, să protejeze industria avicolă din țara noastră”, dă asigurări conducerea instituției.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Prin procesarw (fierbere sau prăjire), poți spune "hai, pa" aviarei.
Singura molimă adevărată, care durează ... e propaganda contra unor stări normale de fapt.
Postat 10 Decembrie 2021, 14:05 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON