URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Septembrie 2011, 17:44

ASCO va distribui din 5 octombrie 15.000 de cereri de ajutor de încălzire

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii cu venituri lunare sub 786 lei pe membru de familie vor putea beneficia de subvenţie la plata încălzirii. Administraţia Social Comunitară Oradea a tipărit 15.000 de cereri de ajutor de încălzire care vor fi distribuite orădenilor începând cu data de 5 octombrie.

Cine beneficiază?

Anul trecut ASCO a înregistrat 9.200 de cereri, din care 8.000 au şi fost aprobate, dar pentru sezonul rece 2011-2012 reprezentanţii municipalităţii se aşteaptă la o creştere a solicitărilor. "Noi spunem că numărul cererilor va creşte având în vedere să încălzirea s-a scumpit iar plafonul minim de acordare a subvenţiilor a fost majorat de la 615 lei la 768 lei venit net mediu lunar pe membru de familie", a declarat Zita Koncsek, directorul ASCO, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Formularele tipărite vor putea fi ridicate de la sediul ASCO din strada Primăriei 42 precum şi prin intermediul celor şase centre multifuncţionale din municipiu.

Conform prevederilor OUG 70/2011 privind unele măsuri de protecţie socială, consumatorii vulnerabili care utilizează pentru încălzirea locuinţei energie termică furnizată în sistem centralizat beneficiază de ajutor lunar pentru încălzirea locuinţei din bugetul local în situaţia în care venitul mediu lunar pe membru de familie este de până la 786 lei în cazul familiilor şi 1.086 lei în cadrul persoanei singure. Pentru consumatorii care folosesc la încălzirea locuinţei gaze naturale sau combustibili solizi ori petrolieri, ajutorul pentru încălzire se acordă dacă venitul net mediu pe membru de familie este mai mic de 615 lei.

Bătaie de cap

Directorul ASCO se aşteaptă ca noile cereri formulare ale cererilor să dea bătăi de cap orădenilor. "Cererile au în jur de zece pagini, necesită atenţie deosebită din partea celor care le completează şi a celor care le preiau. De aceea, cerem asociaţiilor de proprietari să vină în sprijinul persoanelor vârstnice, mai ales că în multe rubrici scrisul este foarte mic", a spus Koncsek. În sezonul rece 2011-2012 formularul de cerere se va completa o singură dată, chiar dacă ajutorul de încălzire se va acorda lunar.

Cuantumul ajutorului de încălzire de care vor beneficia familiile cu venituri mici va fi calculat printr-o formulă complexă ce implică subvenţiile acordate de la bugetul local şi de stat, preţul local al gigacaloriei şi consumul ce revine celor care beneficiază de ajutor. Oricum, în funcţie de venituri, procentul de compensare a preţului încălzirii poate varia de la 5% pentru cei cu venituri între 615,1 şi 786 lei, până la 90% pentru cei cu venituri mai mici de 155 lei pe membru de familie.

Pe verificate

Ajutorul de încălzire se va acorda pe baza cererii şi a declaraţiei pe proprie răspundere, formular tipizat, însoţită de documente doveditoare privind componenţa familiei şi veniturile realizate. Zita Koncsek spune că ASCO va cere acte doveditoare pentru a preveni falsurile în declaraţie.

"Conform normativelor, în această iarnă suntem obligaţi să verificăm cel puţin 60% din cererile aprobate. Anul trecut, la un volum de circa 9.200 de cereri am verificat un procent de circa 10% din ele şi s-au descoperit circa 650 de situaţii cu probleme. Nu vrem ca acest lucru să se repete anul acesta", a spus directoarea.

Dacă anul trecut "falsificatorii" au scăpat doar cu rambursarea sumei încasate pe nedrept, pentru sezonul rece 2011-2012 primarul are obligaţia, prin lege, să sesizeze organele de cercetare penală în cazul în care ASCO va descoperi nereguli în timpul verificărilor.

Nu primesc!

Oricum, legea este destul de clară. Vor fi excluşi de la ajutorul de încălzire, chiar dacă se încadrează în veniturile prevăzute de lege, deţinătorii de clădiri sau alte spaţii locative în afara locuinţei de domiciliu şi a anexelor gospodăreşti (case de vacanţă, piscine, saune şi altele) sau alte imobile aflate în proprietate, închiriere, concesiune sau comodat.

La fel, nu beneficiază de ajutor deţinătorii de atoturisme cu cilindree de peste 1.600 centimetri cubi, autoutilitare, autocamioane şi remorci, şalupe, bărci cu motor, scutere de apă, iahturi, autotuze, microbuze. Mai rămân fără ajutor deţinătorii de utilaje agricole (tractor, combină autopropulsată), utilaje de prelucrare agricolă (presă de ulei, moară de cereale) sau utilaje de de prelucrat lemnul (gater, drujbă).

De asemeni, sunt exceptaţi deţinătorii de terenuri intravilate în suprafaţă de 1.000 metri pătraţi în zona urbană sau 2.000 metri pătraţi în zona rurală, cei care deţin peste 2 hectare de teren arabil sau forestier, precum şi cei care deţin peste 3 bovine, 5 porcine, 20 de ovine sau 15 familii de albine.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
canalul e mai bun decat taxele care le platim
nu multumim, preferam canalul :) voi nu rezistati acolo:)))
Postat 28 Septembrie 2011, 16:39 de raduculuidady
mda
La vremuri noi tot "noi".
Postat 27 Septembrie 2011, 19:16 de geo
izmeana
iar izmeana la cascaval?
Postat 27 Septembrie 2011, 18:42 de roujii cu gasca
ASCO va distribui din 5 octombrie 15.000 de cereri de ajutor de încălzire
baaaaaaaaaaaaaa mai iau aer...primesc ajutor?am un hirb de masina de 2000cm o casa ce pica pe mine o vana ce e in aer liber,2 ciini si trei pisici care la rindul lor au purici...oare pot avea?????firati al dracului de spurcati!!!!cel care are o masina din 2011 de 1599cm o vila mare si zice ca nu are venitul rspectiv primeste ajutor...sa va fie rusine...va dau purecii in donatie dar sai pastrati bine!!!!ops..asta daca va da pisicile...
Postat 27 Septembrie 2011, 18:32 de pip
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON