URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Mai 2022, 16:55

„Armonizat cu mișcările soarelui”: În Cetatea Oradea va fi instalat un monument din sticlă, rotativ și înalt de 10 metri, care va aminti că „Meridianul 0” a fost aici (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un monument din sticlă înalt de zece metri va fi amplasat în Cetatea Oradea, la propunerea Clubului Lions Oradea. Construcţia va avea baza rotativă armonizată cu mişcările soarelui, pentru ca monumentul ce se aseamănă unui obelisc să facă o rotaţie completă în 24 de ore, amintind de faptul că, în secolul XV, meridianul zero era la Oradea.

"Proiectul monumentului a fost prezentat (n.r. joia trecută) Comisiei pentru Urbanism şi Amenajarea Teritoriului într-un limbaj artistic contemporan printr-o sculptură urbană ambientală. Baza monumentului va fi una rotativă, armonizată cu mişcările soarelui. Prin urmare, sculptura va face o rotire completă în 24 ore, ceea ce va crea minimum 24 de poziţii diferite ale acesteia. Ca entitate plastică, proiectul reprezintă o provocare vizuală modernă, punând laolaltă mişcarea şi culoarea într-un singur simbol'', a transmis, luni, printr-un comunicat, viceprimarul Arina Moş.

Sculptura va fi făcută din sticlă de grosime de cinci centimetri, laminată cu filtru 3M Dichroicm, pentru ca în razele soarele să creeze un spectacol de lumini.

Înaltă de 10 metri, sculptura ambientală va avea - la şapte metri înălţime - o sferă metalică cu rol tehnic. Baza rotativă a construcţiei, cu diametrul de trei metri, va avea diferite goluri prin care sculptura va putea fi străbătură de vizitatori.

CMUAT a aprobat montarea piesei de artă contemporană în Bastionul Crăişorul, dinspre strada Griviţei.

"Aşa cum se ştie, mai bine de două secole, Meridianul 0 era situat în Cetatea Oradiei, iar hărţile întocmite la acea vreme foloseau meridianul Oradiei ca meridian 0°", a spus viceprimarul Arina Moş.

După cum BIHOREANUL a mai scris, în secolul XV, astronomul şi matematicianul austriac Georg von Peuerbach a construit în unul din turnurile Cetăţii primul observator astronomic de pe actualul teritoriu al României.

Omul de ştiinţă a stabilit că "meridianul zero", linia imaginară care desparte emisfera estică de cea vestică, trece prin cartierul "Steaua", astăzi Cantemir. Acesta era punctul fix la care se raporta astronomul pentru calcularea eclipselor solare şi lunare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Propunerea e de mai bine de două decenii.
Prima dată s-a opus Boloș, care era director în primărie la vremea aceea și avea cetatea în subordinea direcției pe care o conducea. Pentru că nu fusese ideea lui, ci a regretatului Mircea Bradu, s-a pus de-a curmezișul inițiativei. Apoi nu a vrut Bolojan, după niște ani, influențat de Boloș. Se pare totuși că mai bate câte un suflu nou prin primărie, din când în când, de apar și astfel de finalizări ce merită cu adevărat apreciate. Că partea de design e la nivelul amatoricesc al proiectanților ce lucrează cu primăria, nici nu mai contează. Important e că există bunăvoința de a face ceva bun ca și conținut.
Postat 02 Mai 2022, 20:34 de KP
Kitsch.
Daca in asta sta modernismul, o explozie de culori, ma las pagubas, lipsesc niste baloane. O placa decenta? In orasul superlativelor, nu se poate.
Postat 02 Mai 2022, 18:08 de CalinWn
Felicitari, alta investitie mult asteptata
Si asta e in stil modern, contemporan
Postat 02 Mai 2022, 17:49 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON