URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Iunie 2021, 17:55

Arbitrul Octavian Şovre: „Un joc din Campionatul Județean poate fi mai dificil decât o finală a Cupei Mondiale”

Arbitrul Octavian Şovre: „Un joc din Campionatul Județean poate fi mai dificil decât o finală a Cupei Mondiale” ARBITRU DE TOP. Arbitrul Octavian Șovre a promovat la 27 de ani la Liga 1 și a avut ocazia să facă brigada cu mari arbitri, precum: Sorin Corpodean, Viorel Anghelinei, Marian Salomir, Cristian Balaj, Alexandru Tudor, de la toti aceștia recunoscând că a învățat foarte mult. Cele mai mari performanțe le-a avut însă în echipa cu Ovidiu Hațegan și, de-a lungul celor zece sezoane în UEFA Champios League, cu asistenții Zoltan Szekely, Cristian Nica și Sebastian Gheorghe.
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cel mai bun arbitru bihorean de fotbal din Bihor, Octavian Șovre, face primele confesiuni după ce s-a retras din activitate în această vară.

Într-un interviu acordat BIHOREANULUI, Tavi Șovre a recunoscut că s-a retras la finele actualului sezon, pentru că nu a mai fost delegat la turneul final al Campionatului European, acolo unde în mod normal ar fi ajuns, dacă nu ar fi fost implicat în „cazul autograful”, dar susține că decizia de a pune capăt carierei de arbitru, luată în această primăvară, ar fi luat-o oricum în acest an, indiferent de participarea la EURO 2020.

Conform lui Tavi Șovre, după Campionatul European, s-ar fi retras la 1 august.

În decizia de retragere din activitatea de arbitru a contat însă și propunerea venită din partea președintelui Comisiei Centrale a Arbitrilor, Kyros Vassaras, care l-a contactat pentru a-i propune funcția de coordonator al arbitrilor asistenți pentru implementarea sistemului VAR în România, acolo unde va activa în continuare.

„Arbitrul este un furnizor de servicii”

- Care a fost cel mai dificil joc la care aţi oficiat?

- Depinde ce vrei să spui prin „dificil”. Dacă prin „dificil” vrei să spui „ceva de mare importanță”, atunci aș spune o semifinală a UEFA Europa League, a Jocurilor Olimpice sau a Cupei Mondiale U 17. Dacă, în schimb, prin „dificil” vrei să spui ceva provocator din cauza „mediului”, aceste două jocuri nu sunt deloc cele mai dificile.

Poate sună un paradox, dar un joc din Campionatul Județean poate fi mai dificil decât o finală a Cupei Mondiale, acolo riști mult mai mult, chiar și fizic vorbind.

În plus, putem vorbi despre dificultatea „tehnică” a jocurilor, în acest sens aș dori să menționez echipa FC Liverpool, campioana europeană cu contraatacuri foarte rapide cu jucători explozivi, care alergau 100 metri sub 11 secunde. Pentru un arbitru este foarte greu, dacă nu imposibil, să urmeze acțiunea îndeaproape până la final.

- Cum caracterizaţi meseria de arbitru?

- Luarea deciziilor în fracțiuni de secundă sub ochii de vultur ai jucătorilor antrenorilor și managerilor ambițioși și înconjurat de zeci de mii de fani care țipă face parte din profesia solitară a arbitrului. Rolul arbitrului este de a garanta că jocul este disputat conform regulilor. Un meci de înaltă calitate va fi atunci când vor fi puține faulturi și puține întreruperi.

Pe un teren de fotbal, ca în afaceri, respectarea regulilor este o valoare cheie. Deci, rolul arbitrului ar putea fi considerat ca cel al unui furnizor de servicii - pentru jucători sau pentru joc. Dar uneori este mai mult decât atât, deoarece luarea deciziilor importante este o parte a sarcinii arbitrului și el poate influența astfel rezultatul meciului. De fapt, el devine frecvent unul dintre personajele principale. Contrar a ceea ce spun unii oameni, cred că cel mai bun arbitru nu este cel care se ascunde.

Cel mai bun arbitru este cel care ia întotdeauna o decizie atunci când este nevoie.

„Trebuie să știi totul despre meci”

- Cum poți să iei decizii corecte sub presiune?

- Ca arbitru trebuie să ai mare încredere de sine și în calitățile tale. De asemenea, trebuie să te asiguri că faci tot ce poți pentru a fi perfect pregătit pentru meserie. Trebuie să știi totul despre meci în prealabil - cum joacă de obicei echipele, cum joacă fiecare jucător. Așa că atunci când ajung pe teren știu tot ce trebuie știut despre jocul care urmează.

Foarte puțini oameni sunt conștienți de spectrul uriaș de activități care au loc în afara terenului de joc, atât înainte, cât și după un meci. Pentru un arbitru, pregătirea înseamnă o mulțime de lucruri, nu doar exerciții fizice, nu doar cunoașterea regulilor jocului. El trebuie să știe cum să interpreteze aceste reguli.

Regulile permit arbitrului să interpreteze situațiile din punctul său de vedere, deci este foarte important ca un arbitru să fie consecvent - să ia aceleași decizii în același tip de situație. De asemenea, este foarte important să-ți îmbunătățești propriile performanțe, mai ales dacă dorești să rămâi în fața pachetului.

- Ce fel de îmbunătățiri?

Unul dintre lucrurile care s-au schimbat cu adevărat în fotbal este viteza. Acum 30 de ani, viteza pe teren era de 10 km / h, acum este de 30 km / h. S-a triplat, mai mult sau mai puțin. Jocul cu adversarii la 10-12 metri distanță de tine era obișnuit în anii '60 și începutul anilor '70. Acum joci cu adversarul la 50 de centimetri distanță de tine. Există mult mai multe marcaje de la om la om, pressing și agresivitate, jucătorii sunt tehnici, agili și explozivi.

Tacticile s-au schimbat complet, ca arbitru trebuie să știi exact unde trebuie să fii pentru a lua o decizie bună și dacă vei fi la locul potrivit la momentul potrivit, trebuie să poți anticipa ce se va întâmpla.

Greșești și mergi înainte...

- Ce calități duc la o bună performanță?

- Din capul locului va spun ca un arbitru de top e un atlet. Un arbitru aleargă între 11,5 – 14,5 km, un arbitru asistent între 6,3 – 7,5 km, iar un jucator aproximativ 11 km. Stilul de alergare este diferit, în timp ce arbitru folosește o alergare „lansată”, combinată uneori cu sprinturi, arbitrul asistent trebuie să aibă o agilitate foarte bună (deoarece stă cu fața la teren), o forță explozivă pe piciorul de plecare și o viteză foarte bună.

În timpul meciului, te bazezi mai ales pe concentrare și experiență. Uneori, la sfârșitul meciului, nu-mi aminteam cine a marcat un gol, deoarece mă concentram atât de tare pe cadrele individuale ale meciului, încât am ratat întreaga fază.

-  Care este cel mai bun lucru de făcut atunci când îți dai seama că ai greșit?

- Cel mai bun lucru este întotdeauna să-l uiți. Când un jucător ratează o mare situație de a înscrie un gol la începutul meciului, el poate fie să-și regrete greșeala, și atunci meciul va deveni un coșmar, sau poate privi înainte și continua să ofere o performanță bună.

La arbitri există un alt aspect: în mod normal, când îți dai seama că ai făcut ceva greșit, încerci să compensezi. Acesta este un lucru pe care un arbitru nu trebuie să îl facă, deoarece își dublează greșeala. După meci, el trebuie să încerce să înțeleagă de ce a greșit și, în acest proces, tehnologia precum videoclipurile este foarte utilă.

O revizuire critică, urmată de o detașare totală a ceea ce s-a întâmplat rău, după meci este o altă parte importantă a îmbunătățirii performanței.

În România, arbitrajul nu-i o meserie...

- Pot emoțiile să influențeze deciziile unui arbitru?

- Ca orice sportiv de top, arbitrul ar trebui să aiba capabilitatea de a-și  controla emoțiile. Una dintre diferențele dintre un sportiv bun și unul excelent este modul în care își gestionează emoțiile. Unii sportivi sunt minunați în meciurile slabe, dar atunci când joacă în meciuri dificile de importanță maximă sub presiune, cu greu îi vezi sau aproape deloc  - efectiv „dispar”. Același lucru este valabil și pentru arbitri.

- Perspective și recomandări aveți pentru arbitri bihoreni?

- În ultima jumatate de veac, județul Bihor a avut tot timpul arbitri de nivel înalt și aici mă refer la nivelul ligii întâi și pe plan internațional (regretatul dr. Mircea Neșu, ing. Octavian Ștreng, prof. Florin Marcu senior, prof. Ștefan Erdei, ing. Laurențiu Danșa , prof. Dorin Mudura, dr. Carmen Neagu, dr. Florin Marcu, și actualii prof. Marius Omuț, ec. Rareș  Vidican, ing. Alexandru Corb, ec. Ciprian Danșa).

Rămâne în sarcina Comisiei Județene de a forma și promova arbitri tineri de perspectivă, având în față modelele enunțate mai devreme.

Recomand celor tineri să se axeze pe latura profesională și în subsidiar pe activitatea de arbitraj cel puțin până când ajung la un nivel ridicat, deoarece încă în Romania arbitri nu sunt profesioniști.


Repere din cariera arbitrului FIFA Octavian Șovre

425 jocuri Liga 1 (în 21 de sezoane) 

212 jocuri internaționale

40 jocuri Cupa Romaniei

3 finale Cupa României  

2 Supercupa României

A arbitrat pe 4 continente (în 55 de țări)

17 ani pe lista FIFA


A fost prezent la:

Campionatul European  U-17  Antalya 2008

Campionatul Mondial  U-20  Noua Zeelandă  2015  (sferturi de  finală)

Campionatul European  Franța  2016

Jocurile Olimpice    Rio  de  Janeiro   2016  (inclusiv semifinala Brazilia – Honduras)

Campionatul Mondial  U-17 India 2017 (inclusiv semifinala Brazilia – Anglia)

Nations League           Finals 2019 (finala mică Elveția – Anglia)

Cupa Mondială a Cluburilor  Qatar 2019 (finala mică Al Hilal – Monterrey FC)

2 semifinale UEFA Europa League

11 sezoane în UEFA Champions League

semifinala Cupei Regelui – Arabia Saudită


Recorduri greu de egalat:

425  jocuri la Liga 1 (fără Cupa României)

7 jocuri consecutive în UEFA Champions League

3 jocuri  la Cupa  Mondială a cluburilor Qatar 2019

17 ani pe lista FIFA

21 sezoane în Liga 1 România

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON