URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Mai 2022, 08:59

Apel la donare de sânge: Un băiețel de 11 ani din Oradea are nevoie de ajutor!

Apel la donare de sânge: Un băiețel de 11 ani din Oradea are nevoie de ajutor! Bogdan Groza. Sursa foto: Facebook / Emil Groza
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un băiețel în vârstă de 11 ani din Oradea, Bogdan Groza, are nevoie de ajutor, după ce a fost diagnosticat cu o boală gravă.

Apelul privind donarea de sânge a fost postat pe Facebook de familia copilului, tatăl acestuia, Emil Groza, apelând și la BIHOREANUL pentru popularizarea mesajului.

„Vă rog pe toți cei care puteți să donați sânge, pentru a-l ajuta pe băiatul meu, Groza Bogdan, de 11 ani. A fost diagnosticat cu purpură trombocitopenică imună”, a scris bărbatul, adăugând că minorul este internat în secția de Pediatrie 2 a Spitalului Județean Oradea, medic curant fiind Cristian Sava.

De altfel, aceste aspecte trebuie menționate de către cei care merg să doneze sânge.

Nu contează grupa sanguină. Important este să se precizeze că donarea se face în numele lui Bogdan Groza, internat în secția menționată.

Potrivit site-ului doc.ro, purpura trombocitopenică autoimună este o boală a sângelui care duce la un nivel anormal de scăzut de trombocite în sânge. O scădere a numărului de trombocite poate provoca vânătăi, sângerarea gingiilor și sângerări interne, ce pot avea urmări grave. Purpura se referă la colorarea pielii, care arată ca în cazul unei vânătăi. În unele cazuri, boala necesită îngrijire și consult hematologic constant.

Copilul a primit mai multe perfuzii cu trombocite, dar mai are nevoie. 

Cei care pot să ajute sunt rugați să doneze la Centrul de transfuzie sanguină Oradea (Str. Louis Pasteur nr. 30), de luni până vineri între orele 7.30 și 12, telefon 0787.341.722.

Site-ul proviataoradea.ro, administrat de Centrul de transfuzie, amintește că persoanele care doresc să doneze sânge trebuie să aibă o stare bună de sănătate fizică și mintală și trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani.

De asemenea, donatorii trebuie să aibă peste 50 de kilograme, să nu fi consumat alcool, grăsimi cu 24 de ore înainte de recoltare să aibă un nivel de igienă corespunzător prezentării ȋntr-o instituție medicală, să consume multe lichide (fără gaz) cu o zi ȋnainte și ȋn ziua donǎrii de sȃnge (pentru hidratare) si să aibă tensiunea sistolică între 110 si 180 mmHg.

Femeile trebuie să nu fie însărcinate, să nu alăpteze ori să nu fie în timpul ciclului menstrual. 

Donatorii trebuie să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale, tatuaje, să treacă 7 zile de la ultima vizită stomatologică, să nu fi suferit de: TBC, sifilis, malarie, ulcer, diabet zaharat decompensat, boli de inimă, epilepsie, boli de piele, bruceloză, miopie (-) 6 dioptrii. În dimineața donării, NU se fumeaza cel puțin 2 ore înainte şi după, mai arată sursa citată.

Vezi aici alte condiții de respectat!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON