URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Ianuarie 2015, 13:41

Anul lui "la anul"! Proiectele cu finanţare europeană reprezintă, paradoxal, cele mai mari realizări şi nerealizări orădene din 2014

Anul lui "la anul"! Proiectele cu finanţare europeană reprezintă, paradoxal, cele mai mari realizări şi nerealizări orădene din 2014 ÎNCEP LUCRĂRILE! După patru ani de amânări, municipalitatea a reuşit, în sfârşit, să demareze reabilitarea Pieţei Unirii. "Am predat amplasamentul şi în prima săptămână din ianuarie vom stabili cu constructorul calendarul lucrărilor", spune directorul de proiecte Marius Moş
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vestea bună este că în 2014 municipalitatea a finalizat procedurile de atribuire a tuturor lucrărilor finanţate din fonduri europene. Vestea rea e că are doar un an ca să le termine.

Reprezentanţii municipalităţii leagă cele mai mari reuşite şi nereuşite ale anului trecut de implementarea proiectelor europene. "În 2015 se va lucra în paralel la reabilitarea Pieţei Unirii, a Podului Ferdinand şi la construcţia parcării subterane din strada Independenţei. Lucrările ar fi trebuit însă începute mai repede", spune primarul Ilie Bolojan.

Să tragem linie!

05_Ilie_Bolojan_bihoreanul_3.jpg2014 a fost anul amânărilor. Indiferent că a fost vorba de refacerea proiectelor prost întocmite sau de prelungirea licitaţiilor, marile proiecte europene ale oraşului au fost "împinse" pe 2015. Lucrări precum construirea noului CET pe gaz, a Aquapark-ului sau a drumului rapid dintre podurile Dragoş Vodă şi Theodor Neş vor avea loc abia anul acesta. Dată fiind complexitatea licitaţiilor, primarul Ilie Bolojan (foto) consideră finalizarea acestora cea mai mare realizare din 2014. "Am încheiat procedurile de achiziţie la toate proiectele europene, ceea ce înseamnă că avem mari şanse să încheiem lucrările în 2015", spune edilul.

Municipalitatea are în implementare proiecte de 200 milioane euro, de patru ori bugetul oraşului. Lucrările care vor depăşi termenul limită vor trebui suportate din bugetul local. "Cea mai mare nerealizare din 2014 este că avem întârzieri la multe proiecte", recunoaşte Bolojan.

Reuşite şi nereuşite

Concret, Marius Moş, şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, trece la reuşite reabilitarea pe bani europeni a blocurilor operatorii ale spitalelor Judeţean şi Municipal, în valoare de 4 milioane euro, şi la nereuşite blocarea lucrărilor la Pasajul Vulturul Negru. La un an şi jumătate de la refuzul de a recepţiona lucrările făcute de mântuială, municipalitatea nu a decis dacă şi cum va înlocui firma Marconst. "Rămâne să găsim o soluţie în 2015", spune Moş.

La rândul său, directorul tehnic Mircea Ghitea nominalizează la realizări demararea lucrărilor la pasajele supraterane care vor trece şoseaua de centură peste DN 76 şi DN 79 spre Beiuş şi Arad. Finanţate cu bani europeni, ambele lucrări, în valoare de 36 milioane lei, vor trebui predate până la sfârşitul anului. O nerealizare este, în schimb, întârzierea reabilitării podului Ferdinand.

"N-am atras nici un investitor!"

Om al cifrelor, city-managerul Eduard Florea consideră o reuşită faptul că municipalitatea şi-a menţinut standardul Fitch de localitate cu "grad scăzut de risc investiţional" şi că a reuşit diminuarea datoriei publice de la 63 la 60 milioane euro. Are însă şi nereuşite: "Anul trecut n-am atras nici un investitor mare".

Dacă Administraţia Imobiliară Oradea şi Administraţia Domeniului Public, gestionare ale bunurilor oraşului, se laudă doar cu realizări, cum ar fi amenajarea Parcului Salca sau construirea parcării supraetajate din spatele Palatului de Justiţie, celelalte societăţi municipale se confruntă şi cu bune, şi cu rele.

Astfel, OTL care operează din 2014 şi în comunele limitrofe, a construit în Nufărul o autogară pentru navetişti, dar nu a reuşit încă să înlocuiască şinele de tramvai care provoacă zgomot şi vibraţii în Piaţa Independenţei. "Vom încerca să ne sincronizăm cu lucrările la Piaţa Unirii", spune directorul Csuzi Istvan.

CET pe profit şi... pe închidere

Compania de Apă Oradea a economisit 22 milioane euro la licitarea lucrărilor din proiectul Aparegio, bani pe care îi foloseşte la extinderea reţelelor în Oradea şi în mai multe localităţi bihorene. În schimb, s-a încurcat în lucrările de aducţiune a apei pentru oraşul Beiuş la marginea comunei Finiş, pentru că nu a primit aviz de spargere a asfaltului. Şi nici nu ştie cum îl va obţine!

Într-o situaţie similară se află societatea Termoficare. Prin înlocuirea, pe bani europeni, a magistralelor I şi III, societatea şi-a înjumătăţit, la 150 de tone pe oră, cantitatea de apă de adaos pompată în conducte pentru a suplini pierderile de pe reţea. În schimb, s-a îngropat în reparaţii. "Numărul avariilor s-a triplat, la peste 80 pe lună", spune directorul Mihai Cabai.

Cea mai mare reuşită a Electrocentrale, aflată în insolvenţă, este că a încheiat anul cu un profit de 9 milioane lei. Cea mai mare nereuşită e că ar putea fi pentru ultima dată! "Ministerul Mediului a refuzat să prelungească funcţionarea pe cărbune a CET-ului până la finalizarea noii centrale pe gaz", spune administratorul special Stănel Necula. Altfel spus, Garda de Mediu poate pune oricând lacăt pe cazanele centralei "neconform" de poluantă. Iar "realizare" mai mare nu îi trebuie Oradiei în 2015...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Sedinta extraordinara a Consiliului Local ptr. proiectele pe 2014-2020
.."Deliberativul municipal va vota pro sau contra doar după ce va fi bifată și dezbaterea publică de rigoare. Aceasta a fost programată pentru data de 21 ianuarie 2015. Până atunci, primarul Ilie Bolojan și viceprimarii Mircea Mălan și Ovidiu Mureșan oferă posibilitatea analizelor și comentariilor / sugestiilor celor care doresc să se implice constructiv în strategia ce ar trebui implementată până în 2020." - Deci, pentru Sedinta Extraordinara a Consiliului Loc pe 21.01.2015, toti cei cu spirit civic, care nu sunt de acord cu proiectele prezentate, care vor sa aduca imdunatatiri, care au de reprosat ceva acestor edili trebuie sa fiti prezenti si sa va spuneti pasul,sa va exprimati opinia , sa nu lasam ca aceasta posibilitate de exprimare sa fie transformata in folosul indeplinirii procedurii de adoptare a unor hotarari si legi potrivnice urbei si a noastra ,a cetateanului oradean onest pentru un interesul de grup mascat de utilitatea si necesitatea acestor proiecte.
Postat 10 Ianuarie 2015, 15:43 de platona
Primaria Oradea vrea sa ingrase porcul in Ajun !
Este o zicala romaneasca - Porcul nu se ingrasa in ajun -dragi tovarasi edili ! Pana acum ce ati pazit ? Ce v-au lipsit ?Proiectantii,arhitectii,inginerii, antreprenorii, masina de vot (consilierii)? Pe toate le-ati avut,mai putin adeziunea publicului,a opiniei publice pe care ati ignorat-o si o ignorati in continuare.Dar atunci pentru cine sunt concepute aceste Mega proiecte si Masterplanuri cu finantari europene????????Pentru binele cui ? Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din Oradea nu este bransat la reteaua de canalizare a orasului,deversand apa uzata direct in paraul Paris. Nici ca va pasa .Fonduri europene pentru un proiect fraudulos(intubare parau Paris) conceput in tandem cu ABA Crisuri pentru a preintampina " posibile inundatii si viituri" ale unui paraias numit Paris/Pasteur. Daca tot asa au fost concepute si celelalte proiecte,atunci vai de viitorul si aspectul acestui oras. Oricum,acest proiect v-a fi verificat la "sange" de Curtea de Conturi Europeana.In rest,sa ne bucuram ca Oradea v-a papa 250-300 milioane euro de la Uniunea Europeana,lucrari fuserite pe ultima suta de metri,care nu mai respecta nici o norma prevazuta in caietul de sarcini,numai sa fie gata la timp.Calitatea, nu mai conteaza.In 2013 parca se spunea ca anul 2014 va fi un santier.Daca pentru primarul Bolojan marea realizare a anului 2014 sunt finalizarea licitatiilor,atunci ce sa mai vorbim de competenta celor care le-au organizat sau de corectitudinea acestora ? In anul 2015 sper ca institutiile de control ale statului (DNA,Curtea de Conturi,ANI,Garda de Mediu)sa-si intre in drepturi .
Postat 07 Ianuarie 2015, 22:34 de platona
ZECE
Nereusite BOLOJAN 2014(multe, exagerat de multe): 1. Este o continuare a unei aparent reusite din 2013 ! Da, o mare reusita pentru IMPACT DEVELOPER&CONTRACTOR SA pentru ca a incheiat conflictul cu Primaria ! Chiar, de ce l-o fi incheiat asa, brusc ? Cand BOLOJAN SINGUR declara ca IMPACT-ul s-a folosit de contracte fictive pentru a pune mana pe niste terenuri ! S-a ales PRAFUL de Plangerea penala ? Asta este justitia PNL-ista(de care facea caz si Santa, ieri, la CSM, in cel mai jenant mod posibil, citind cu dictie de pe niste foi A4 !!!!) ??????? Ca si eu stiu ca acele contracte erau fictive(mai da-le naibii, SASE case cumparate taman la Oradea de un angajat IMPACT ?)(evident sunt mult mai multi). 2. Neasfaltarea tuturor strazilor si trotuarelor din Cartierul EUROPA DUPA NOUA ANI DE LA INAUGURARE !!!! De ce ? Ca sa-i facem in ciuda unui fost ? 3. Atitudinea absolut bizara vis-a-vis de parcarea autoturismelor in acelasi cartier(pana acum duminica, de-acum si sambata)ale celor veniti la Piata Obor ! 4. Obraznicia de a folosi un autoturism achizitionat in leasing de OTL ! De ce ? Ce are OTL-ul cu PMO ?(din acest punct de vedere). E drept, si Santa zice ca nu a fost si nu e incompatibil, pe cale de consecinta de ce n-ar folosi si Bolojan un autoturism OTL ?! 5. Protectia acordata directoarei juridice Eugenia Borbei 6. Jenanta « restaurare » a Pasajului « Vulturul Negru » 7. Incapatanarea de a crede ca o centrala pe gaz in 2015(si mai departe)cand gazul deja reprezinta o mare problema ! Rusia oricand poate inchide robinetul(ca asa vrea muschii ei)iar marea neagra este foarte departe(si in spatiu, si in timp) 8. Incapatanarea de a muta statuia lui Mihai Viteazul din Piata Unirii cand o solutie absolut decenta era aducerea langa Mihai Viteazul si a Regelui Ferdinand(nu ma refer sa fie amplasate statuile una langa alta, sa geseasca specialistii solutia) 9. Venind vorba de specialisti, incapatanarea de a nu numi la conducerea Institutiei Arhitectului Sef a unui arhitect(mergand in continuare pe linie de artid, desi hoaverul BLAGA sustine(Vezi Doamne)separarea administratiei de politic(ha ha, CE « NE-AM » MAI RAS ! 10. Teapa luata cu podul MACIO
Postat 07 Ianuarie 2015, 19:43 de TDS
Primarul din Finis are rezultate mai mari decat cel din Oradea!
Primul nu face niciun bine oradenilor iar al doilea vrea sa le sparga asfaltul finisenilor!
Postat 07 Ianuarie 2015, 18:53 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON