URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 15 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Decembrie 2011, 09:06

Anchetă la spital: Un medic a murit la o jumătate de oră după ce a plecat din Spitalul Judeţean

Anchetă la spital: Un medic a murit la o jumătate de oră după ce a plecat din Spitalul Judeţean CRĂCIUN TRIST. La trei zile după moartea lui Telamon Galeos, fiul său de 2 ani, Tudor, a avut prima serbare la grădiniţă. Prea mic să înţeleagă ce se întâmplă, băieţelul a plâns pentru că tatăl său nu venise să-i asculte poezioara şi să se bucure împreună cu el de venirea lui Moş Crăciun. "Nu ştiam cum să-i explic, cum să-l liniştesc. Ce să-i spun, când nici eu nu înţeleg ce s-a întâmplat?!", spune cu tristeţe soţia medicului
Anchetă la spital: Un medic a murit la o jumătate de oră după ce a plecat din Spitalul Judeţean Vezi aici comunicatul integral al Spitalului Judeţean vizavi de acest caz!
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Soarta a fost cruntă cu Adina Galeos, nevasta unui stomatolog grec stabilit la Oradea. Cu o săptămână înainte de Crăciun, soţul ei i-a murit în braţe imediat după ce l-a adus acasă din Spitalul Judeţean, unde îl internase înainte cu o seară, din cauza unor probleme cardiace.

Evenimentul a declanşat o anchetă internă în spital. Asta pentru că, în timp ce doctoriţa Dorina Corbu Polojinţef, care l-a avut în grijă pe bărbat, afirmă că acesta a plecat din salon fără voia ei şi, deci, nu are nicio responsabilitate, soţia şi fraţii stomatologului, cei din urmă medici, susţin contrariul. Ei o acuză pe doctoriţă că i-ar fi greşit diagnosticul şi i-ar fi dat voie să iasă din spital, motiv pentru care au şi reclamat-o la Poliţie...

La spital

Până în urmă cu două săptămâni, stomatologul Telamon Galeos, printre puţinii implantologi din Oradea, avea doar grija pacienţilor săi. La cei 38 de ani, doctorul grec avea propriul cabinet de stomatologie, pacienţi din ţară dar şi din străinătate, iar de puţin timp îşi deschisese şi o firmă de distribuţie de aparatură medicală de specialitate.

04 Adina.jpgAbsolvent al Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea, Galeos era dedicat trup şi suflet profesiei. "Lucra de dimineaţa până seara, era serios, calculat şi pasionat. A fost chemat să opereze în Timişoara şi Bucureşti, avea pacienţi chiar şi din Noua Zeelandă...", povesteşte soţia sa, Adina (foto).

Pe 15 decembrie, însă, a ajuns el însuşi pacient. I s-a făcut rău în timp ce se uita la televizor. Durerea înţepătoare în partea stângă a pieptului şi senzaţia de sufocare l-a dus cu gândul la pericolul unui infarct. "N-am mai stat un minut, ne-am urcat în maşină şi ne-am dus la spital", povesteşte Adina.

La Judeţean, i s-a făcut un EKG care a relevat că are probleme cu circulaţia în zona inimii, motiv pentru care i s-a recoltat sânge pentru un diagnostic mai clar. Rezultatele n-au arătat ceva îngrijorător, însă cu toate acestea bărbatul avea în continuare dureri, aşa că a fost supus şi unui examen radiologic al plămânilor şi cordului. Diagnosticându-l, în urma investigaţiilor, cu pneumonie interstiţială şi angină pectorală instabilă, considerat sindrom al unui preinfarct, medicul de gardă, cardiologul Dorina Corbu Polojinţef, a decis să-l interneze.

Iniţial, Telamos a vrut să refuze, dar soţia i-a cerut să rămână. "Era foarte palid, se vedea că se simte rău. Ar fi vrut să plece, era stresat că avea pacienţi programaţi, şi mi-a zis că o să facă nişte analize a doua zi, la altă clinică. Eu am insistat să rămână, că e mai bine pentru el".

Învoit sau fugit?

Speranţa că soţul ei se va reface a fost năruită o zi mai târziu. Telamon a sunat-o de dimineaţă, să vină să-l ducă acasă. Era agitat, nu-şi găsea locul, se plângea că nu suportă să stea pe patul de spital, că nu se poate odihni şi că îl deranjau până şi hainele de pe el, agitaţie remarcată şi de cei trei colegi de salon.

"Mi-a spus că doctoriţa i-a făcut o ecografie cardiacă şi că l-a învoit până seara, când trebuie să i se dea din nou tratamentul. Voia acasă pentru că nu se putea odihni în spital, aşa că m-am dus să-l aduc". Când Adina a ajuns la secţia de cardiologie, doctoriţa Corbu nu mai era. "Până am împachetat eu bagajele, Telamon s-a plimbat pe coridor, mi-a spus că se duce s-o caute. Cum nu a găsit-o, când am plecat i-a spus unei asistente că revine seara".

Imediat ce a ajuns acasă, însă, bărbatul a căzut ca secerat. Adina a sunat imediat la SMURD dar, deşi echipajul sosit rapid a încercat aproape o oră să-l resusciteze, nu a reuşit. Prea şocată să înţeleagă ce se întâmplă, Adina s-a întors la spital pentru a-i cere socoteală doctoriţei. "Eu nu sunt medic, dar logica îmi spune că, dacă un om se simte rău, nu-l laşi să plece. Când colo, mi-a spus că, de fapt, ea nici nu l-a învoit. Că soţul meu a fugit din spital. Soţul meu e medic, nu e inconştient", spune Adina.

"L-au omorât"

Mai grav este faptul că, după necropsie, legiştii au stabilit că moartea lui Telamon Galeos a fost provocată de o ruptură a aortei, vasul principal de sânge care porneşte de la inimă şi alimentează tot corpul cu sânge oxigenat. O problemă cauzată de o anomalie care provoacă o moarte sigură dacă nu e operată la timp şi care, din nefericire, nu fusese descoperită în spital. Asta pretinde fratele stomatologului, Minas Galeos, dar şi sora, Glafki Galeos, ambii medici în Grecia, care sunt 100% convinşi că fratele lor nu a primit îngrijirea de care avea nevoie.

"Eu cred că fratele meu nu a fost diagnosticat corect. I-au făcut nişte analize banale, iar a doua zi după internare deja discutau despre învoiri acasă. O ruptură de aortă duce la moarte în 24 de ore. E vorba de viaţă şi de moarte, iar în astfel de cazuri un medic nu lasă niciodată după pacient. Este clar că Telamon nu ştia cât de gravă e boala sa, altfel nu se cerea acasă, ci la alt spital, iar asta de urgenţă. L-au omorât!", acuză Glafki Galeos.

Reguli stricte

Potrivit Regulamentului de ordine interioară al unităţii, personalul medical, inclusiv asistentele de pe secţii, are obligaţia să monitorizeze atent pacienţii şi răspunde pentru integritatea lor pe perioada spitalizării. Bolnavii nu pot părăsi spitalul pe răstimpul internării decât cu aprobarea medicului curant şi numai dacă afecţiunea le permite, şi chiar şi atunci, doar după ce semnează o declaraţie cum că ies pe proprie răspundere. Dacă un pacient a plecat fără învoire, personalul are obligaţia să anunţe imediat medicul de gardă, care se prezintă în salon, consemnează în foaia de observaţie plecarea şi efectuează externarea.

În cazul lui Galeos, deşi absenţa lui a fost remarcată încă de la ora 12, medicul de gardă a fost chemat să-i consemneze plecarea doar la ora 17, când acesta era mort. "Atunci trebuia să i se facă tratamentul şi asistenta a văzut că nu e în salon", explică dr. Corbu. Doctoriţa recunoaşte că stomatologul i-a solicitat o învoire acasă, dar pretinde că l-a refuzat. Ce-i drept, nu de tot. "Am discutat în dimineaţa respectivă cu el. I-am spus că eu nu sunt de acord, dar că o să revin şi mai discutăm. Când am revenit, nu mai era", susţine cardiologul.

"Murea şi în spital"

Doctoriţa spune că niciuna din analizele făcute nu a condus la ideea că bărbatul a suferit o ruptură de aortă. "În astfel de cazuri sunt unele simptome: o tensiune scăzută, la radiografie s-ar fi văzut în jurul inimii urmele de lichid provocate de pierderea de sânge. Nu a avut niciun astfel de simptom. Adevărul e că, cu o asemenea afecţiune, putea să moară şi în spital, nu aveam cum să-l ajutăm", se apără doctoriţa, care nu se consideră vinovată în vreun fel de moartea pacientului. "O înţeleg pe soţie, este îndurerată şi caută vinovaţi. Dar noi nu am greşit cu nimic", spune ea.

Concluzia medicului nu mulţumeşte deloc familia, care intenţionează să solicite rezultatele investigaţiilor făcute în spital şi demararea unei anchete. "Am cerut deja o anchetă la Poliţie şi vom sesiza şi Colegiul Medicilor. E dureros să-ţi duci pe cineva drag la spital, convins că îl laşi pe mâna unor persoane competente, iar acesta să moară pentru că nu e tratat cum trebuie", spune soţia stomatologului, care, la supărare, găseşte tot felul de explicaţii pentru ceea ce ea numeşte "neglijenţa medicilor". "Poate, dacă le dădeam bani doctorilor, i-ar fi făcut analizele care trebuie, l-ar fi tratat corect, ar fi făcut ceva pentru el. Aşa, l-au lăsat acasă ca să moară, iar acum dau vina pe el. E uşor să dai vina pe mort, dar ei au depus un jurământ pe care nu l-au respectat".

Rămasă singură, cu un copil de 2 ani şi cu o afacere pe care e convinsă că n-o va putea duce mai departe fără ajutor, Adina Galeos se simte mutilată şi vrea ca vinovaţii pentru moartea lui Telamon să fie traşi la răspundere. Pe tatăl copilului ei oricum nu-l va aduce nimeni înapoi, însă, crede ea, inima altora va continua să bată neoprită de neglijenţa unor medici...


NEVINOVAŢI
S-a făcut tot posibilul

Un comunicat transmis BIHOREANULUI şi semnat de şeful secţiei de Cardiologie, prof. dr. Mircea Popescu, de doctorul curant Dorina Corbu Polojinţef, şi de medicul de gardă, Liliana Vâtcă, precizează că cercetările dispuse de managerul Gavrilă Grebenişan în urma decesului lui Telamon Galeos nu au relevat nicio culpă a personalului medical.

Potrivit medicilor, grecul avea antecedente cardiace şi era expus la complicaţii deoarece "era fumător de 10 ani, obez, cu hipercolesterolemie, cu activitate profesională în condiţii stresante" şi, în urma analizelor, a fost diagnosticat cu angină pectorală instabilă cu risc cardiovascular mediu şi cu pneumopatie acută posibil de etiologie virală. Medicii i-au prescris tratament, iar a doua zi ar fi vrut să-i facă o nouă investigaţie, o coronarografie, ce presupunea introducerea unei sonde prin artera femurală până la vasele coronare, pentru a descoperi eventualele blocaje din interiorul acestora.

"Pacientul a fost însă indecis şi a amânat, pe motiv că are o afecţiune respiratorie intercurentă", spune comunicatul, fără să menţioneze dacă Galeos a discutat sau nu cu medicul său despre vreo învoire. "Pe 16 decembrie, ora 12, medicul curant a revenit în salon, dar pacientul nu a mai fost găsit în pat. Din spusele bolnavilor internaţi reiese că acesta a ieşit împreună cu soţia sa, fără să anunţe personalul medical", se mai susţine în document.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
pt dl Telamon-Mare Om, Mare Doctor
Dintre cei mai buni implantologi-cu o experienta de peste 500 de implanturi in Anglia, om de caracter, milos, un adevarat luptator care a inceput de la zero, intr-o tara pe care a vrut sa o ajute. Iubea Oradea, iubea Romania. O tara cu un sistem bolnav, o tara "mormant"-Doamne,ai milaaaaaa.........Imi pare nespus de rau.........trebuie sa facem ceva pentru a schimba viitorul nostru si al copiilor nostrii. Din pacate numai Dumnezeu poate schimba o tara si un sistem atat de stricat, care se invarte intr-un cerc vicios. Este intr-un haosssss.... Dumnezeu sa o ajute pe Adina si pe Tudor. Am pierdut un prieten pe care sper ca il voi revedea in Cer. Dumnezeu sa il odihneasca.......cu mult drag si respect.
Postat 03 Ianuarie 2012, 05:06 de adi
LAszlo
Era nu numai un dentist foarte bine pregatit ci si un om foarte bun. Condoleante sincere pentru Adina si pentru copil. Nu am venit sa cred aceasta tragedie. Asta e sistemul nostru romanesc.E nu sunt din Oradea dar nu e prima data cand am auzit, am si vazut cum functioneaza spitalul Judetean din Oradea. Mai exact la materniate.Laci
Postat 01 Ianuarie 2012, 23:26 de Elekes
Ieri a fost Galeos. Maine putem fi oricare dintre noi. Nepasarea ucide!
Justificarile medicilor pe care tocmai le-am desfiintat pot cel mult sa le releve incompetenta si nepasarea. Galeos nu numai ca putea sa compare actul medical de la noi cu cele din Grecia natala sau din Anglia unde a lucrat ca stomatolog o perioada, dar era de-o inteligenta rara si intelegea profund societatea romaneasca, diagnostica precis tarele sistemului, efectele, cauzele si posibilele rezolvari. Nici nu ma mir ca vrut sa paraseasca spitalul. Personalului medical care a avut legatura cu acest caz le spun: CRIMINALILOR! Nu v-a pasat ca Galeos va e confrate, ca e tanar, ca e sot si proaspat parinte. Ce sanse avem noi, plavanii? Trenul spre Cluj? Oamenii buni n-au fost niciodata multi in lume. Acum sunt cu unul mai putin: medicul stomatolog Galeos Telamon a fost ucis de sistemul medical romanesc, de socitatea romaneasca. Fie-i tarana usoara! Condoleante sincere familiei. Si putere ca sa dovedeasca malpraxisul, crima.
Postat 31 Decembrie 2011, 08:20 de Pacientul român
Daca vi s-a urat cu viata internati-va in spitalele din Oradea
Pe frontispiciile spitalelor oradene ar trebui inscriptionat \"Lasciate ogni speranza, voi ch\'entrate\" ca sa fie conform cu realitatea din interiorul lor: personal medical incompetent si cu gandul doar la spagi. Si personalul auxiliar, asijderea. Uitati-va ce justificari: \"era fumător de 10 ani, obez, cu hipercolesterolemie, cu activitate profesională în condiţii stresante\". Fumator: bunicul a fumat peste 60 de ani mahoarce si a murit la 92 lovit de cal. Obez: daca, sa zic, Adi Cris sau Bolojan sunt obezi, era si Galeos obez. Doar ca Galeos era mult mai inalt, peste 1,90. Si nu era obez, ajunge sa te uiti pe Discovery sa intelegi ce inseamna obez. Uitati-va la poza: arata exact asa acum mai putin de-o luna cand am fost la cabinet. Hipercolesterolemie: asta nu provoaca in mod necesar decesul, si nu singura. Autopsia a dovedit. \"Activitate profesională în condiţii stresante\": de peste 5 ani de can i-am fost pacient nu l-am vazut o data stresat. Stia sa-si organizeze timpul si munca, pacientii nu faceau anticamera pt ca putea estima cat dureaza o lucrare si facea programarile astfel incat sa nu-ti astepti cu orele programarea. Justificarile medicilor pe care tocmai le-am desfiintat pot
Postat 31 Decembrie 2011, 07:57 de Pacientul român
galeos
Pai daca cititi articolul tanti asta care se crede doctorita i a pus diaggnosticul de pneumonie interstitiala si angina pectorala instabila adica e clar ca dupa ultimul diagnostic trebuia sa si dea seama de ceva, plus ca avea tensiunea ok sau scazuta ce iarasi e o alarma dar nu ca fata l a tratat cu aspirina, augmentin si anticuagulante adica l a trimis la moarte direct in loc sa i trateze inima bolnava si parca mai e si specialista la citit ecografii dar ea nu a vazut nimic ca doar daca iti iei diploma fara sa treci pe la cursuri e clar ca nu poti sa vezi nimic la ecografie!!!!!!!!!!! Si totusi sa fim seriosi ori e proasta ori vrea spaga .
Postat 31 Decembrie 2011, 00:26 de Galeos Adina
galeos
Pai din moment ce a fost diagnosticat cu pneumonie si nu s a intervenit serios cu o coronografie joi seara cand l am dus la urgenta .... cu siguranta si a dat seama de gravitatea situatiei numai ca a intalnit pe cineva care ori vroia o spaga pentru Craciun ori nu e pregatita pentru medicina de azi care s a dezvoltat destul de mult si tanti nu iida inportanta ca de este acoperita de cei de sus si dece sa se streseze sa ajute pe cineva sa se faca bine mai ales ca nu si a primit spaga!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 31 Decembrie 2011, 00:11 de Galeos Adina
vai si amar
SA VA FEREASCA DUMNEZEU SA AJUNGETI LA UPU SA VEDETI CUM SUNTETI TRATATI CA NISTE RAHATI DACA NU BAXATI ASTA I ORADEA VAI SI AMAR
Postat 30 Decembrie 2011, 16:29 de eu
ultimul...
ma declar ultimul care ii apara pe medici(mai ales cei formati dupa '90)dar intuitia imi spune ca aici a fost un caz special! acuma asta e, nimeni nu e dr. house, cu atat mai putin dorina corbu polojintef(daca bine imi aduc aminte fiica unui apreciat medic oradean)! probabil ca a existat un acord(verbal cel putin), asa, ca intre medici, ca medicul galeos sa paraseasca spitalul(pentru ca nimeni nu se astepta la deznodamant, nici macar protagonistul, care, chiar stomatolog, poate ar fi trebuit sa-si dea seama de gravitatea situatiei!). sigur ca e pacat de ceea ce s-a intamplat dar uneori, totusi, DIVINITATEA decide altceva!
Postat 30 Decembrie 2011, 13:35 de dante
Dureroasa veste
Stau de minute bune in fata calculatorului stupefiat. Nu se poate! Imposibil! A fost un medic foarte bun, cel mai bun din Oradea, din toate specializarile. Si aceasta pentru ca era un om de foarte buna calitate, admirabil, generos, deosebit de inteligent, vesel si cu simtul umorului, relaxat in relatie cu pacientul deoarece era un profesionist desavarsit si tenace. Nu mi s-a parut niciodata stresat, nu era pus pe jecmanit pacientii, nu facea tratamentele in graba ca sa castige cat mai mult in timp cat mai scurt. Era fericit ca avea un copil, ca avea in sfarsit cabinetul sau. Avea multe planuri de viitor. Daca incidentul se petrecea in Grecia, sigur nu avea acest deznodamant trist. Sincere condoleante sotiei si familiei. Ii incurajez in demersurile catre Politie şi Colegiul Medicilor. Din pacate, oricare ar fi rezultatul acestor sesizari, admirabilul om, medic, Galeos Telamon nu mai este! Este o pierdere imensa pentru pacienti, incomensurabila pentru familie. Numai cei care l-au cunoscut pot intelege. Un asemenea om intalnesti cel mult o data in viata. Ma incearca sentimente de revolta si ura fata de personalul medical care l-a avut in grija, fata de divinitate si soarta, si o mare
Postat 30 Decembrie 2011, 07:40 de Ramas fara medic
regrete
Intradevar,doctor strain cu suflet de roman,cum mai sint si altii casatoriti pe la noi,un tinar deosebit,coondleate familiei,cautati sa aflati adevarul,.regrete pentru cele intimplate.
Postat 30 Decembrie 2011, 01:29 de pacient
hmm
si medicii sunt oameni intradevar!!!daca studentii nu ar fi obligati sa isi plateasca examenele ar ajunge niste medici adevarati nu criminali.....
Postat 29 Decembrie 2011, 21:35 de dr
bai George !
Bai George ! Daca esti asa destept , de ce nu te faci tu doctor ? Crezi ca e asa simplu sa faci un diagnostic ? uneori e evident alteori nu . Cel mai usor e sa stai deoparte si sa dai sfaturi la altii ce sa faca ! Pune mina pe o carte si fate doctor ! de fapt nu o carte ci vreo 300 de carti , si apoi vorbeste . Ce papagal !
Postat 29 Decembrie 2011, 19:12 de dan
a
D-zeu sa il ierte! Vai si amar de sistemul nostru de sanatate, tot asa a murit si fratele meu, exact ruptura de aorta si culmea tot in sectia de cardilogie, si timp de 3 zile nu si-au dat seama ca moare...si scuza cu oricum murea e de neacceptat...nu poti sa acuzi un om ca e bolnav pt ca are conditii de munca stresante, fumeaza bla blaaaaaaaa,INACCEPTABIL!!!!!!!
Postat 29 Decembrie 2011, 15:38 de a
diagnostic
Din pacate asta e problema sistemului romanesc, nu stiu sa puna un diagnostic corect, ceea ce duce la complicatii, netratarea la timp a afectiunilor. Sincer as dori sa vad cum se poate schimba aceasta problema in timp si cati mai trebuie sa moara nevinovati.
Postat 29 Decembrie 2011, 11:52 de George
sI MEDICII SUNT OAMENI!
La o adica,si medicii sunt oameni!
Postat 29 Decembrie 2011, 10:58 de Viorel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6109 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON