URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Aprilie 2016, 13:03

Amnistia lui Bolojan: Primăria Oradea vrea să-şi ierte angajaţii de la plata a 4,2 milioane de lei, venituri necuvenite

Amnistia lui Bolojan: Primăria Oradea vrea să-şi ierte angajaţii de la plata a 4,2 milioane de lei, venituri necuvenite SE IARTĂ! Dacă totul merge bine, din săptămâna aceasta slujbaşii Primăriei vor pleca acasă liniştiţi că de Paşti îşi vor primi salariile întregi. Conducerea instituţiei vrea să dispună exonerarea lor de la restituirea unor sume impuse de Curtea de Conturi ca venituri încasate necuvenit. "Nu are nicio legătură cu campania electorală. Aşa e corect", susţine primarul Ilie Bolojan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria orădeană vrea să şteargă angajaţilor datorii totale în valoare de aproape un milion de euro.

Deciziile de exonerare a funcţionarilor de la plata unor sume încasate necuvenit vor fi semnate la doar câteva zile după ce Consiliul Local a refuzat să îşi asume această responsabilitate. Desigur, fără nicio legătură cu faptul că ne apropiem de intrarea în campania electorală pentru alegerile locale...

Buni de plată...

Primarul Ilie Bolojan a retras joia trecută de pe ordinea de zi a Consiliului local, chiar înaintea dezbaterilor, un proiect de hotărâre care prevedea exonerarea de la plată a sumelor pe care angajaţii municipalităţii erau obligaţi să le restituie bugetului local după ce Curtea de Conturi a stabilit că au fost încasate necuvenit. Răzgândirea a dat fiori reci celor 908 de angajaţi ai Primăriei, Poliţiei Locale, Administraţiei Sociale Comunitare şi fostei Administraţii Imobiliare Oradea.

Aceştia au de returnat sporuri salariale în valoare de 4,2 milioane lei, ceea ce înseamnă, după caz, între 1.000 şi 20.000 lei pe om. Spre exemplu, în cazul angajaţilor Primăriei, în anul 2012, la tăierea salariilor cu 25%, stimulentele le-au fost incluse în salarii. Ulterior, la două dintre indexările care au urmat, Primăria a aplicat creşterile la suma întreagă, iar Curtea de Conturi a spus că a greşit, deşi existase o opinie favorabilă de la Ministerul Muncii.

Cadou de Paşti

La fel, în cazul poliţiştilor locali, organul de control a stabilit că nu pot beneficia de norma de hrană şi spor de dispozitiv, deşi acestea fuseseră stabilite prin hotărâre de Consiliu Local, iar în cazul angajaţilor ASCO a dispus că au primit ilegal drepturile sociale acordate de municipalitate pentru ajutorarea salariaţilor cu venituri mici.

Primăria a pierdut procesul cu Curtea de Conturi în martie, aşa că primele "tăieri" ar urma să se aplice de luna aceasta. ASCO şi AIO au pierdut procese similare la sfârşitul anului trecut, iar angajaţii celor două instituţii duc acasă salarii ciuntite încă din decembrie 2015. Funcţionarii sunt cu atât mai nemulţumiţi cu cât proiectul de hotărâre avea la bază Legea 124 din 2014 promovată de fostul vicepremier Liviu Dragnea tocmai cu scopul de a scuti bugetarii de rambursarea acestor sume. "E cel mai frumos cadou pe care l-am putea primi de Paşti: să mergem acasă cu salariile tăiate", spune cu năduf un angajat al Primăriei.

Val de procese

Arina Moş, director ASCOCei mai disperaţi sunt angajaţii ASCO, unde majoritatea veniturilor sunt în pragul salariului minim pe economie. "Avem infirmieră de creşă care, la 1.000 lei salariu, are de returnat 1.400 lei. Din decembrie, de când se aplică tăierile, femeia duce acasă 745 lei, ceea ce este sub salariul minim pe economie", spune directoarea ASCO, Arina Moş (foto).

De altfel, confruntaţi cu tăierile din salarii, nu mai puţin de 117 angajaţi din cei 138 care s-au trezit cu propriri pe salariu au dat ASCO în judecată.

La fel s-a întâmplat şi la fosta Administraţie Imobiliară Oradea, devenită de anul acesta Direcţia Patrimoniului Imobiliar. Din 81 de angajaţi puşi să returneze diferite sume bugetului local 78 de salariaţi şi-au căutat dreptatea în instanţă. "Nu se pune problema că am luat bani necuveniţi. La fel s-au calculat salariile şi la Finanţele Publice şi la Casa de Pensii şi în altă parte, dar Curtea de Conturi s-au găsit să ne «execute» numai pe noi", spune o funcţionară.

Banii de-o maşină

Conform evidenţelor municipalităţii, cele mai mari sume le vor avea însă de rambursat angajaţii Poliţiei Locale. Ca urmare a verificărilor făcute, Curtea de Conturi a susţinut că agenţii nu aveau dreptul la normă de hrană, spor de dispozitiv şi altele, aşa cum au colegii din Ministerul de Interne alături de care merg în patrulare.

Ioan Găluţ, Poliţia LocalăÎn consecinţă, poliţiştii locali au de dat înapoi sume astronomice. Există agenţi pe numele cărora urmează să se emită dispoziţii de rambursare a unor sume de 20.000 lei. Banii de-o maşină bună! "Căutăm soluţii pentru depăşirea acestei situaţii. Lucrurile se vor lămuri cumva în zilele următoare", spune împăciuitor Ioan Găluţ (foto), directorul adjunct al Poliţiei Locale Oradea.

BIHOREANUL a aflat şi de ce anume se leagă speranţele angajaţilor: că ceea ce a ezitat să facă aleşii din Consiliul Local o va face acum conducerea Primăriei...

"Să le şteargă directorii..."

Reuniţi în biroul primarului Ilie Bolojan înaintea deschiderii şedinţei de joi, reprezentanţii PNL, majoritari în Consiliul Local, s-au codit să "taie" datoriile funcţionarilor. Aflaţi în ultimul trimestru din mandat, aleşii s-au temut că la controalele următoare Curtea de Conturi le va imputa cele 4,2 milioane lei ca fiind venituri nerealizate de bugetul local din vina lor.

Drept e că, cu aceşti bani, oraşul şi-ar fi putut moderniza punctele termice pentru a le comanda de la distanţă, ar fi putut plăti refacerea pasajului Vulturul Negru, ar fi acoperit trei sferturi din cheltuielile cu reabilitarea podului Sfântul Ladislau sau a cinematografului Transilvania.

Octavian Dan, consultant în afaceriAleşii şi-au găsit repede o scuză. "Consiliul Local nu poate hotărî exonerarea de la plată a angajaţilor, ci doar ia act de ea. Legea 124 din 2014 produce efecte şi fără aprobarea consilierilor locali. Altfel, ar însemna ca noi să hotărâm dacă o lege se aplică sau nu în Oradea", spune consilierul Octavian Dan (foto). Aşa, răspunderea a fost pasată directorilor Primăriei, care semnează pentru salariile angajaţilor...

Una rece, una caldă...

Eduard Florea, city manager OradeaVinerea trecută, contabilii municipalităţii calculau deja sumele care urmează să fie impuse fiecărui angajat, pentru ca în cursul săptămânii acesteia şefii fiecărei direcţii în parte, dar şi ai instituţiilor subordonate municipalităţii, să dispună în paralel în scris exonerarea angajaţilor de la plata acestora. "Deciziile de impunere vor fi distribuite simultan cu cele de exonerare", spune city managerul Eduard Florea (foto).

Cu cererile angajaţilor municipalităţii în faţă, administratorul public l-a convins pe primarul Ilie Bolojan că ştergerea datoriilor este cea mai corectă modalitate de depăşire a impasului. Aşa, nici Primăria nu poate fi acuzată de Curtea de Conturi că a ignorat decizia instanţei, nici angajaţii nu vor fi obligaţi să aducă de acasă bani pe care nu-i mai au.

Apropierea campaniei l-a făcut pe edil, altfel extrem de strâns la pungă, să devină mai înţelegător, chiar dacă oficial susţine contrariul. "Nu este vorba de o chestiune populist-electorală. Curtea de Conturi consideră că oamenii au încasat aceste sume pe lângă prevederile legale, deşi erau prevăzute în contracte de muncă, acordate prin Hotărâri de Consiliu Local şi aşa mai departe", zice Bolojan.

E greu însă de spus dacă ar fi semnat la fel de uşor deciziile de exonerare dacă acestea i-ar fi fost puse în mapa de pe birou în aprilie anul trecut, nu cu două luni înaintea alegerilor. A făcut el "urât" pentru bani mult mai puţini, darmite pentru un milion de euro...


ÎMPRUMUT "PREVENTIV"
Rată pentru rate

Decizia de exonerare a angajaţilor municipalităţii de returnare a unei sume de 4,2 milioane lei este cu atât mai surprinzătoare cu cât a fost pusă pe ordinea de zi a unei şedinţe în care Consiliul Local a hotărât, rapid şi fără comentarii, contractarea unui împrumut "preventiv" de 80 milioane lei.

Banii vor fi folosiţi pentru acoperirea ratelor pe care oraşul le are de plătit în perioada iulie - decembrie 2016 în eventualitatea în care nu îşi va deconta până atunci, de la Uniunea Europeană şi de la bugetul de stat, cele 117 milioane lei plătite în 2015 pentru finanţarea proiectelor europene. Împrumutul va avea o perioadă de graţie până în mai 2017 şi o perioadă de rambursare de zece ani.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
oare angajatii sunt de vina???
cum adica iarta angajatii? fiecare a mers si a luat salar cat a vrut si acum il iarta pt ca a luat prea mult??? -sau a semnat un sef, cineva, sa le dea mai mult? poate iarta pe acel "SEF" nu pe angajati. Puneti sa plateasca din bani lui lipsa, eu ca si cetatean di oradea nu vreau sa platesc in locul lui pentru ca a gresit! la vot nu te mai iert Dl Bolojan pentru toate prostiile pe care le-ai facut, cu o gramada de lucrari facute anapoda, ex. CET nou pe gaz si ar mai fi foarte multe de care ar trebui sa foloseasca ceilalti candidati pentru primarie, sa informeze populatia.
Postat 08 Aprilie 2016, 16:31 de magic
În timp ce primarul dă cu o mână ce își propune să ia mai apoi cu două ... dealul Ciuperca o ia la vale !!!
Necaz mare la ”constructorul de suflet” al edilului șef ... ieri se lamenta în fața unui ”acoperit” din tabăra adversă ”primului edil al orașului”, că lucrările de consolidare de pe aliniamentul ”autostrăzii Bolojan”, inaugurată ca ”drum expres” și recunoscută ca fiind ”aleea care pleacă de nicăieri și ajunge niciunde”, se estimează la peste 3.500.000 Euro !!! Consolidarea este necesară pentru că a luat-o la vale dealul ciuperca, cu casele de deasupra cu tot, din cauza ”calității managementului” public al administrației publice locale ... ceea ce va duce lucrarea cu totul la peste 20.000.000 Euro, insemnand peste 5.700.000 Euro pe fiecare KM de asfalt, turnat peste niște betoane puse pe niște stâlpi ... adică cât un KM de autostradă la șes în Spania spre exemplu !!! Dezamăgirea constructorului consta în faptul că se duce naibii tot ”parandărătul” ce trebuia să-l împartă cu edilul ce va merge, în acest context, în campanie la ”fundul gol”, din poartă-n poartă, ca la cerșit ... de voturi !!!
Postat 07 Aprilie 2016, 08:42 de WinDos
Haiduci
Doua lucruri ies in evidenta: 1.Hotariri ale consiliului judetean in contradictie cu legile statului de drept/curtea de conturi ,ceea ce ar impune o comisie juridica ce ar trebui sa le valideze hotaririle ININTE de a le emite si pune in aplicare 2. Discrepanta intre sporurile angajatilor asco de 1400 lei si cei ai politiei locale cu 20000 lei. De unde rezulta concurenta de 7/loc la recentele angajari in aceasta structura de perceptori fiscali deghizati in uniforma...Caste de fanarioti
Postat 07 Aprilie 2016, 08:23 de excalibur
Tupeu maxim...
Cit tupeu,cita nesimtire..!Poate sa plateasca din salariul sau de primare si sef la PNL!Viseaza frumos tzaranul birtinutz..Haideti oameni buni sa scapam de dinsul la primul vot!Fraierii cei multi-adica cetatenii Oradiei sa plateasca banii luati necuvenit de angajati primariei!Aloooo gara?
Postat 07 Aprilie 2016, 06:53 de grigore
Si toata iertaciunea este ...
si toata iertaciunea este din buzunarul nostru , din supra impozitele pe care le platesc cetatenii cetatii !!! Bolojan iarta pretenarii lui si ne super taxeaza pe noi. Bolovan iarta de la noi si nu de la el !!!!
Postat 06 Aprilie 2016, 21:23 de scortosul
pomana "porcului"
Ce ar fi sa-i scuteasca si pe oradeni de impozite? Macar asa pe vreo 4 ani, cat de un mandat.. Ce zici bolojane? Te bagi?
Postat 06 Aprilie 2016, 21:04 de User anonimizat
Dintr-o zi va aplica metoda lui Nero la Roma...
Ba chiar asta este: o mișcare populist-electorală... Mai sunt două luni până la alegerile locale...
Postat 06 Aprilie 2016, 19:43 de Danutz
Ce drama
La sfirsitul anului au anuntat marirea fondului de salarii cu 27% pentru angajatii primariei.Ar putea compensa...dar mai bine inventeaza niste amenzi
Postat 06 Aprilie 2016, 18:45 de excalibur
Se pare ca primarul are motive sa fie indulgent!
Se zvoneste ca sunt cativa angajati din primarie si nu putini, care daca nu li se ,,sterg" de la returnare sumele necuvenite, nu vor tacea! Ca stiu ei ce stiu... De ce nu intervin parchetele sa limpezeasca apele, ca sunt destui parchetari, se calca pe picioare...?!
Postat 06 Aprilie 2016, 18:35 de pinonel
E nelegala scutirea platii impuse de Curtea de Conturi. Numai prin instanta se poate.
Bolojan se da rotund, ca sa dea impresia ca tine cu angajatii. Ar trebui sa scoata el, din buzunar, ca tot el le-a dat ce nu era cuvenit. Iar daca cititi Ghidul Impozitului pe Proprietate, enuntat si la Oradea prin grija unor cretini de la Ministerul de Finante, o sa puteti vedea ca are in cuprindere niste aberatii ce numai edilul nostru sef putea sa le tripleze. Asa si cu banii de la angajati. Ne facem ca vorbim si ne lamentam, dar in fapt ii bagam in ciuca mamii lor de fraieri, sa munceasca daca sunt prosti si sa voteze daca au retardul atat de bine evidentiat.
Postat 06 Aprilie 2016, 16:52 de SirmaGhipata
si totusi
E clar ca vine perioada electorala si isi arata si bihoreanul coltii, devenind critic f.d. municipalitate; insa, dc ne amintim ca bolojan cand a facut concedieri in primarie, a pastrat in mare cam acelasi fond de salarii, crescand astfel salariile functionarilor buni care au ramas, intr-o perioada in care functionarii publici aveau salarii mici. Totodata, tin minte ca-n primii ani de criza, cand s-au limitat fondurile de salarii la primarii, si in multe orase au fost scazute salarii, la Oradea s-au pastrat la acelasi nivel datorita curateniei din 2008. Mai putini angajati, mai buni si correct platiti asadar. De asemenea, are un istoric in declaratii si fapte in care a luptat pentru pastrarea salariilor functionarilor sai la un nivel decent, precum a fost stabilit si negociat – fara dragul de a-l scadea, pana la nivelul la care nu poti atrage angajati performati, profesionisti, care vor prefera sa fuga in privat. Trebuie sa recunosti ca o masura de a da banii primiti inapoi este extrem de dureroasa si dificila pentru angajat, iar lui Bolojan ii pasa totusi de echipa lui, de oamenii care lucreaza alaturi de el. Cred ca e apreciat si respectat inclusiv de subordonatii sai, si cred ca acestia tot pe el il vor vota, desi nu conteaza atat de mult impactul nr. lor de voturi f.d. a restul oradenilor.
Postat 06 Aprilie 2016, 14:34 de unu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON