Apariția unor focare de gripă aviară înalt patogenă în județul Mureș a alertat autoritățile sanitar-veterinare din întreaga țară, și în Bihor fiind luate măsuri care să prevină răspândirea virusului specific.
Timp de o lună, a anunțat DSVSA Bihor, comerțul cu păsări va fi restricționat, iar crescătorii, indiferent că este vorba despre ferme ori gospodării, trebuie să respecte noi reguli, inclusiv privind creșterea păsărilor în aer liber.
Potrivit unui comunicat dat publicității luni de Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bihor, în contextul identificării focarului din Mureș, dar și al deteriorării situației epidemiologice în alte state europene (precum Ungaria, Polonia, Bulgaria, Cehia, Germani, Franța, Danemarca) și al faptului că România se află pe ruta de deplasare a unui mare număr de specii de păsări migratoare, au fost luate mai multe măsuri pentru a se preveni răspândirea gripei aviare și a se reduce riscul apariției unor focare și în exploatațiile din județ.
Astfel, DSVSA a decis suspendarea pe 30 de zile a comerțului ambulant cu păsări în întregul județ, precum și a comercializării tuturor speciilor de păsări vii prin intermediari, magazine specializate, piețe ori târguri, fiind permisă doar comercializarea direct din exploatații (ferme) cu respectarea și atestarea respectării normelor sanitar-veterinare.
De asemenea, în toate exploatațiile se interzice creșterea păsărilor în aer liber, acestea trebuind ținute închise și izolate, iar atunci când acest lucru nu este posibil hrănirea și adăparea trebuie asigurate în zone acoperite la care să nu aibă acces păsările sălbatice (care „poartă” virusul H5N8).
Totodată, în exploatații rațele și gâștele trebuie separate de celelalte păsări domestice (în măsura în care este posibil) și trebuie prevenit contactul acestora cu păsările sălbatice, dar și cu alte animale (de exemplu rozătoare). Bineînțeles, se interzice accesul păsărilor domestice la luciuri de apă (lacuri, bălți, râuri) unde pot lua contact cu păsările sălbatice potențial infectate.
DSVSA recomandă folosirea în exploatații a unor echipamente speciale (salopete, încălțăminte și halate) sau amenajarea unor facilități de dezinfecție a echipamentelor cu care se lucrează, precum și respectarea strictă a așa numitelor măsuri de biosecuritate (prin controlul introducerii de păsări în exploatații, circulația personalului și a furajelor).
Autoritățile sanitar-veterinare cer tuturor operatorilor economici din sectorul avicol și cetățenilor să anunțe de urgență primăriile localităților, serviciile veterinare locale sau chiar direct DSVSA Bihor (tel. 0259. 266.141; e-mail office-bihor@ansvsa.ro) orice caz de îmbolnăvire sau suspiciune de îmbolnăvire, respectiv toate cazurile de moarte la păsările domestice și sălbatice de care au cunoștință, în vederea supravegherii active și a prelevării de probe pentru diagnostice de laborator.
Verificarea respectării măsurilor de interdicție dispuse pentru controlul gripei aviare se realizează prin acțiuni de control organizate în comun de către structurile DSVSA Bihor și cele județene ale Ministerului Afacerilor Interne (Poliție și Jandarmerie), inclusiv prin efectuarea de controale în trafic și în punctele de trecere a frontierei.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.