URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Octombrie 2010, 17:19

Aditivii alimentari periculoşi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Organizaţiile mondiale de sănătate au elaborat o listă cu cei mai periculoşi aditivi prezenţi în produsele alimentare. Majoritatea ţărilor care utilizează aceşti aditivi sunt conştiente de nocivitatea lor şi efectuează demersuri legislative pentru a-i scoate de pe piaţă.

Folosirea necontrolată a aditivilor alimentari poate determina iritarea mucoaselor tubului digestiv (ca de exemplu unii conservanţi), pot forţa organismul să utilizeze unii nutrienţi (de exemplu glicocolul, metionina, cisteina, glutationul, acidul glicuronic) pentru transformarea unor aditivi în produşi nenocivi şi uşor de eliminat pe cale renală, pot induce modificări enzimatice la nivelul tubului digestiv şi în metabolism (ca de exemplu acidul formic, acidul boric, urotropina), pot inactiva unele vitamine (de exemplu bioxidul de sulf şi generatorii de bioxid de sulf inactivează vitamina B1), pot modifica flora intestinală (ca de exemplu unii conservanţi cu efecte antiseptice sau antibiotice), pot determina stări alergice (tartrazina) sau efect methemoglobinizant şi formare de nitrosamine (azotaţii, azotiţii) şi posibile efecte cancerigene şi teratogene (au fost suspectaţi coloranţii sintetici).

Atenţie! E-uri cancerigene: E 123, E 131, E 142, E 210, E 211, E 212, E 213, E 214, E 215, E 216, E 217, E 330. E-uri periculoase: E 102, E 120, E 124, E 153, E 220, E 221, E 222, E 223, E 224, E 226, E 232, E 250, E 251, E 252, E 311, E 312, E 407, E 450. Este foarte importantă etichetarea corectă a produselor alimentare, pentru informarea consumatorilor. De aceea trebuie să citim cu mare atenţie etichetele produselor pe care le cumpărăm şi să renunţăm la cele care conţin mai multe E-uri, în general şi cele periculoase şi/sau cancerigene, în special.

Reţineţi! Nu se poate neglija riscul creşterii consumului alimentelor modificate prin adaosul de aditivi. Aceste alimente sunt atrăgătoare şi predispun la un consum exagerat, apărând riscul de obezitate, dislipidemii, ateroscleroză, hipertensiune arterială, diabet zaharat, accidente vasculare etc. Sfaturile majorităţii specialiştilor nutriţionişti sunt de a ne reîntoarce la dietele simple şi naturale utilizate de bunicii noştri!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON