URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Aprilie 2022, 15:01

Adăpostul pentru câinii fără stăpân din Aleșd, primul din județ după cel din Oradea, are primii „locatari” (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dat în funcțiune de o săptămână, adăpostul pentru câinii fără stăpân din orașul Aleșd, primul realizat în Bihor în afara municipiului Oradea, de către Consiliul Județean, a primit autorizație de funcționare din partea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și are, deja, primii șapte „locatari”.

Potrivit unui comunicat dat publicității de CJ Bihor, autorizarea adăpostului pentru câinii fără stăpân din Aleșd a fost emisă de DSVSA în 11 aprilie. Construcția este formată din 10 boxe acoperite, șase dintre ele având fiecare o suprafață de câte 3 x 2,5 metri, iar celelalte patru de 1,6 x 1,6 metri. De asemenea, a fost amenajat și un spațiu de joacă / plimbare pe o suprafață de aproximativ 17 x 7 m.

Amplasamentul este racordat la utilități și este împrejmuit cu plasă bordurată, amenajarea costând 372.253,17 lei, din care 370.414,87 lei contribuția Consiliului Județean Bihor. 

Adăpostul este gestionat de personalul propriu al Primăriei Aleșd, instruit de Administrația Domeniului Public Oradea. CJ Bihor a achiziționat și o autoutilitară pentru capturarea și transportul animalelor, cu care adăpostul a fost dotat. În fiecare zi de vineri a săptămânii, patrupedele fără stăpân sunt preluate și adăpostite de ADP Oradea.

Primăria Aleșd va organiza în următoarea perioadă o campanie de sterilizare pe raza orașului, cu un buget care ar asigura sterilizarea a aproximativ 200 de câini.

În baza unui protocol de colaborare încheiat pe 30 martie 2021 între CJ Bihor, autoritățile locale din Beiuș, Salonta și Marghita, precum și cu ADP Oradea, alte trei adăposturi pentru câinii fără stăpâni sunt în amenajare în aceste trei municipii.

În baza protocolului, CJ Bihor finanțează construirea adăposturilor pe amplasamente puse la dispoziție de autoritățile locale și dotarea cu câte o autoutilitară pentru capturarea și transportul câinilor fără stăpân, iar primăriile înființează servicii proprii pentru gestionarea adăposturilor.

De asemenea, cele patru primării pot conveni cu autoritățile locale din cele patru zone preluarea câinilor fără stăpâni și din localitățile învecinate.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Foarte buna masura a consiliului judetean
Felicitari primariilor locale care fac si ele cate ceva, macar ajutate de Bolojan
Postat 18 Aprilie 2022, 15:27 de unu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON