URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Septembrie 2015, 09:14

Sorin Oprescu, reţinut pentru luare de mită. DNA: Primarul primea banii acasă, în pungi de cadouri, şi avea aparatură de bruiaj

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a fost adus duminică seară la Tribunalul Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă, după ce procurorii DNA l-au reţinut sâmbătă noapte, pentru luare de mită. Acesta ar fi primit 25.000 de euro de la patru denunţători, la reşedinţa sa din Ciolpani. Când l-au oprit în trafic, oamenii legii au găsit asupra sa o parte din banii marcaţi, în timp ce cealaltă a fost găsită acasă. În timpul zilei de duminică, procurorii DNA au făcut percheziţii la domiciliul edilului, la sediul Primăriei Capitalei şi la sediile unor instituţii subordonate, reţinând mai multe persoane. Printre acestea, se află şoferul lui Sorin Oprescu, dar şi directoarea Palatului Mogoşoaia şi adjunctul acesteia.

Sorin Oprescu a fost reţinut sâmbătă noapte la ora 00.33, când ar fi primit o tranşă de 25.000 de euro dintr-un total de 60.000 ceruţi de la patru denunţători, prin intermediul unui subordonat care ar fi intermediat mita. În timpul zilei de duminică, procurorii DNA au dat publicităţii o serie de informaţii despre cum ar fi primit, de-a lungul timpului, primarul Capitalei diferite sume de bani.

Astfel, potrivit unui martor care apare în referatul DNA, primarul general primea banii în pungă de cadou, sub o pernă ornamentală de pe o canapea, şi îşi lua măsuri de precauţie atunci când primea sume de bani drept mită, folosind inclusiv un aparat pentru bruierea telefoanelor mobile. Totodată, unul dintre denunţătorii din dosarul lui Sorin Oprescu susţine că i-a dat mită acestuia un milion de euro, în perioada 2013-2015.

Unul dintre avocaţii lui Oprescu a negat în faţa jurnaliştilor că edilul ar fi primit mită. "(Sorin Oprescu n.n.) nu a pretins în mod direct, nici indirect, şi nici nu a primit sume de bani pentru contractele care s-au derulat în cadrul Primăriei Capitalei (...) Totul se bazează pe aprecieri şi supoziţii ale altor doi denunţători", a a spus acesta.

Magistraţii Tribunalului Bucureşti vor decide dacă vor admite propunerea procurorilor DNA de arestare preventivă a primarului Capitalei pentru 30 de zile.

Până la ora transmiterii acestei ştiri, în acest dosar au mai fost reţinuţi Cristian Stanca, fostul şofer al lui Sorin Oprescu, directoarea Centrului Cultural "Palatele Brâncoveneşti", Ruxandra Petroi Avasiloae, şi adjunctul acesteia, Florin Şupeală.

Filmul reţinerii lui Oprescu

O parte din cei 25.000 de euro pe care Sorin Oprescu i-ar fi primit drept mită sâmbătă noapte au fost găsiţi asupra sa în trafic, iar restul la reşedinţa de la Ciolpani, au declarat pentru Mediafax surse judiciare.

Sursele citate au explicat că Sorin Oprescu a primit bani marcaţi, sub supraveghearea procurorilor, care însă nu au putut face flagrantul imediat ce edilul a intrat în posesia banilor, pentru că la locul faptei se aflau alte persoane care nu trebuiau să ştie despre dosarul lui Oprescu, pentru că ar fi putut divulga informaţii altor suspecţi.

Astfel, Oprescu a plecat cu banii, fiind monitorizat permanent de anchetatori.

Primarul a plecat sâmbătă noapte către un alt suspect cercetat în dosar pentru a-i remite o parte din suma primită ca mită, au mai spus sursele citate.

Atunci anchetatorii au considerat oportun să-l reţină pe primar şi l-au oprit în trafic, nu departe de locuinţa sa de la Ciolpani.

Toţi banii marcaţi au fost găsiţi şi recuperaţi de anchetatori.

Potrivit DNA, în perioada 2013 - 2015, la nivelul Primăriei Capitalei s-a înfiinţat o reţea organizată care le cerea operatorilor economici care doreau să primească contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea Primarului trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat din execuţia acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului Primarului Municipiului Bucureşti.

Procurorii susţin că 10% din valoarea contractului ajungea la Sorin Oprescu, în vreme ce executantul lucrărilor păstra soar între 30% şi 33% din profitul brut, iar diferenţa era remisă funcţionarilor din cadrul aparatului primarului Municipiului Bucureşti, cu titlul de mită

Reţeaua era formată din persoane cu funcţii de conducere din cadrul a două instituţii publice din subordinea Primarului Municipiului Bucureşti care  facilitau câştigarea contractului, vorbeau cu angajaţii din subordine să accepte documentaţia de atribuire, precum şi să aprobe şi dispună efectuarea plăţii facturilor emise de firmele respective, foarte repede faţă de momentul facturării, totodată solicitând sume de bani pentru persoane cu funcţii de conducere în aparatul Primarului Municipiului Bucureşti, precum şi pentru Primar.

Potrivit DNA, pe 5 septembrie, în baza unei înţelegeri prealabile cu conducătorul unei instituţii publice din subordinea sa şi o persoană de încredere a primarului, Sorin Oprescu a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinşi de cei doi de la un număr de patru denunţători pentru edilul municipiului Bucureşti.

(sursa: www.gandul.info)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON