URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Aprilie 2022, 18:19

Baraj finalizat de ABA Crișuri la 35 de ani de la deschiderea șantierului. Lucrările se lasă și cu plângere penală (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Barajul viitoarei acumulări hidrotehnice Mihăileni, de pe râul Crișul Alb, unde șantierul a început în 1987, a fost inaugurat, la 35 de ani de la debutul lucrărilor.

Șantierul a fost vizitat joi de ministrul Mediului, Tánczos Barna, însoțit de directorul ABA Crișuri, Pásztor Sándor, și de cel al Administrației Naționale „Apele Române”, Gabriel Francisc Știka. „Situat pe Crișul Alb, în amonte de localitatea cu același nume și la 15 km de municipiul Brad, barajul de la Mihăileni este o investiție importantă a statului român. Până în prezent a fost alocată suma de 148,51 milioane de lei, din care 15 milioane în acest an. Valoarea totală a investiției este de aproape 168 de milioane de lei”, a anunțat ANAR.

Acumularea de la Mihăileni are rol de apărarea împotriva inundațiilor pe sectorul Mihăileni – Vața, având un volum de atenuare de 6,5 milioane mc, ar trebui să asigure necesarul de apă pentru alimentarea populației și industriei din zona Brad și să producă energie electrică, 1,2 GW/an. 

Cu barajul la judecată

Pe de altă parte, asociația Declic a anunțat, sâmbătă, că va depune o plângere penală împotriva  lui Tánczos Barna și a ANAR, pentru că au recepționat și inaugurat barajul, în ciuda unei decizii judecătorești de suspendare a lucrărilor.

La solicitarea Declic, Tribunalul Cluj a decis, pe 22 martie, prin ordonanță președințială, să suspende lucrările la baraj, pe motiv că s-au făcut fără autorizație de construire. Decizia judecătorilor de suspendare este executorie, dar nu și definitivă.

Astfel, ANAR, prin ABA Crișuri, a continuat șantierul, arătând că hotărârea a fost atacată cu recurs de Consiliul Județean Hunedoara.

”În urma comunicării deciziei Tribunalului Cluj prin care se dispune „suspendarea executării lucrărilor la acumularea Mihăileni până la soluționarea pe fond a dosarului”, emitentul autorizației de construire, respectiv Consiliul Județean din Hunedoara a formulat și înaintat recurs care va fi susținut și de ANAR, conform prevederilor legale. Decizia reprezintă o suspendare temporară pe calea ordonanței președințiale”, a arătat ANAR.

„Sfidare fără margini”

Asociația Declic consideră continuarea lucrărilor drept o sfidare a justiției. ”Este o sfidare fără margini a justiției române, făcută de ministrul Mediului. De protejarea mediului nici nu mai poate fi vorba. Judecătorii au constatat că barajul a fost ridicat fără autorizație, au dispus suspendarea lucrărilor pe 22 martie, însă autoritățile, o săptămână mai târziu, pur și simplu au încălcat decizia judecătorească. Este un act grav pentru care ministrul Mediului și cei responsabili trebuie să răspundă”, a declarat Roxana Pencea-Brădățan, reprezentanta Comunității Declic, potrivit g4media.ro.

Ecologiștii critică însăși construirea de baraje pe râuri, o soluție care nu mai este considerată potrivită zilelor noastre. ”A construi baraje pe râuri pentru alimentarea cu apă reprezintă o metodă primitivă, nocivă, complet depășită. În Germania, de exemplu, nu se mai face așa ceva, ci se fac foraje în luncă, lângă râu. Astfel, se asigură alimentarea cu apă care tot din râu provine, fără a se mai distruge râul. Producția de energie electrică vehiculată, de cca. 0,13 MW pe oră, înseamnă nimic. Iar apărarea împotriva inundațiilor, în 2022, se face prin infrastructură verde. Sigura ”rațiune” a unor astfel de lucrări ilegale desfășurate de Apele Române, fără nicio autorizație de construire valabilă, se confundă de fapt cu motivul real pentru care această instituție a fost inventată și protejată apoi de politruci, timp de decenii: ca să livreze pretext pentru deturnarea banilor publici către firmele statelit ale Apelor Române”, a declarat pentru G4media.ro biologul și activistul de mediu Călin Dejeu.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Noaptea mintii!!
Astia de la Declic sunt ori nebuni ori ticalosi! Peste tot se trag semnale de alarma ca schimbarile climatice se manifesta deja prin lungi perioade de seceta urmate de furtuni puternice cu ploi torentiale care provoaca inundatii urate, solul arid si intarit in urma secetei pierzandu-si capacitatea de absorbtie. Barajele precum cel de la Mihaileni sunt exact solutia pentru astfel de fenomene extreme: pe de o parte in timpul perioadelor de seceta furnizeaza un debit constant de apa care sustine ecosistemele din aval si consumatorii locali (populatie si industrie),iar pe de alta parte blocheaza viiturile din amonte produse de ploile torentiale,protejand astfel impotriva inundatiilor. Energia electrica produsa este bonus.
Postat 04 Aprilie 2022, 17:59 de racovita
@deDamming
Nu umbla americanii cu tricouri d-alea, ci doar vreo duzina de sabotori comunisti de prin toata America aia.
Postat 03 Aprilie 2022, 15:10 de unu
Smiorcăială thunbergista...
De mai bine de 10-15 ani tot felul de ong -uri subminează dezvoltarea României prin diverse metode de la lilieci,urși, ciori, cormorani , peștișori de aur,iarba de pe pajiști toate trebuiesc aparate , n-ai voie sa construiești nimic în zone inundabile nu poți face baraje ,diguri etc că vin tot felul de apărători ai mediului, însă atunci când apa îți ia casa, autoritățile sunt incompetente ,tot atunci apărători mediului dispar subit nu vin să stea în fața oamenilor,daca nici acum acești măscărici nu sunt scoși în afara legi și băgați un pic la răcoare sau trimiși în pic la plimbare pentru subminarea economiei și dezvoltări României ne merităm soarta, in felul acesta batem pasul pe loc și nu mai mișcăm nimic, dar ciudat că nu merg sa protesteze la firmele autriecilor care au devastat pădurile României, acolo nu-i problema cred că ar fi momentul sa terminăm odată pentru totdeauna cu lăbăreală asta ,acum 5luni nici gazul nu era eco nici hidrocentralele nimic acum e bun și cărbunele și lemnul .
Postat 03 Aprilie 2022, 14:03 de sss
deDamming
Construirea de baraje pe rauri este una dintre cela mai nocive si absurde forme de devastare a mediului inconjurator. Niciun fel de beneficii de doi bani, imaginate de cei care se ocupa cu astfel de distrugeri, nu pot sa justifice astfel de practici devastatoare pentru natura. Nu degeaba americanii umbla cu tricouri cu ”Fuck dams”.
Postat 03 Aprilie 2022, 10:27 de Lostrita
Oradea e protejata de inundatii in comparatie cu Moldova si Oltenia
Fix din cauza ca avem astfel de amenajari, muta-s-ar extremistii verzi in Vaslui, sa ne mai sune cand au nevoie de barci si pompieri sa ii salveze de pe acoperisul casei!
Postat 03 Aprilie 2022, 10:00 de unu
Iar exagereaza ecologistii
Citesti titlu, “lucratile se lasa cu plangere penala”, adevarat, dar te gandesti la chestii grave, coruptie, sifonarea banilor publici, constructie necorespunzatoare care se va darama pe muncitori… si apoi alfi ca defapt iar sunt cativa extremisti ecologisti care pun bete in roate, care se leaga de chichite adiministrative pentru a forta niste atitudini politice fara sustinere populara, democratica. Sfidare a justitiei cel mai probabil fac tot ei, cand cu jumatati de adevar, acuza reluarea lucrarilor ca fiind ilegala dupa ce decizia care nu e defnitiva a fost suspendata prin recurs! Bine ca recunosc pozitia in mod public, si ca ei sunt anti-om si pro-haos. Cu masuri mai verzi de prevenire a inundatiilor decat barajele, sunt in mare parte de-acord ca exista altenative in cele mai multe cazuri. Insa, forajele in lunca sunt mai putin de nadejde decat acumularile de apa in caz de seceta, iar productia de energie electrica pe care id**tii ta**iti ecologisti o urasc din plin si ar bloca orice productie energetica, chiar si cea verde, hidro, pentru visele lor de a da exlusivitate ptr eolian-solar, fara nuclear, gaz, petrol (nici macar pe masini sau avioane), si carbune (cu asta cadem si noi ecologistii realisti de-acord ca e cu adevarat poluant), fara incinerarea deseurilor, hidroenergie, etc, nu e principalul obiectiv al barajului, ci unul secundar, pentru a creste eficienta acumularii, iar acei 0,14MWh valoreaza la SUPRA-PRET, nu sunt ptr a sustine productia de curent in regim constant, ci pentru a echilibra sistemul, Transelectrica, sa aiba tensiune constanta in conditiile in care puterea de la eoliene si soare (prioritizata) este inconsistenta, cu o schimbare de directie, cu un nor blocand mare parte din radiatia solara, fanteziile lor ajung in mai putin de un minut sa produca doar o farama din capacitatea declarata, si e nevoie de a porni capacitati suplimentare de productie cu pornire/oprire rapida ptr a echilibra sistemul si sa nu avem fluctuatii la bec care sa ne mai si arda computerele cu 270V in priza cand revine soarele si vantul. Fermierii bio romani din cauza asta nu pot intra in hypermarketuri dc nu pot asigura rosii 12 luni din 12, insa lobbyul eolian-solar are prioritate in sistemul energetic din pacate, desi nu se tine de promisiunile declarate in contract.
Postat 03 Aprilie 2022, 09:58 de unu
Pe bihoreni îi lasă rece știrea.
Pe când și pe cursurile de apă din Bihor asemenea acumulări, care să nu lase oamenii în nevoi când vin ploile sau se topesc zăpezile?
Postat 03 Aprilie 2022, 09:32 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON