URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Martie 2022, 10:10

A murit doctorul diabetolog Amorin Popa, unul dintre cei mai reputați medici din Bihor

A murit doctorul diabetolog Amorin Popa, unul dintre cei mai reputați medici din Bihor foto arhivă BIHOREANUL

Profesorul Amorin Popa, unul dintre medicii emblematici din Bihor și cel mai titrat specialist în boli de nutriție și metabolice, a încetat din viață în noaptea de joi spre vineri, în secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean, unde a și lucrat în cea mai mare parte a carierei. Medicul suferea de mai multe afecțiuni cardiace și neurologice, iar colegii săi nu au mai putut să-l salveze.

Vestea a fost dată vineri dimineață de doctorița Carmen Pantiș, președintele Colegiului Medicilor din Bihor, pe contul de Facebook propriu. „Cu profundă tristețe anunțăm plecarea prematură dintre noi a domnului profesor Popa Amorin”, a scris aceasta.

Dr. Pantiș a declarat BIHOREANULUI că decesul a fost înregistrat la ora 1 a zilei de vineri, 4 martie, în secția ATI a Spitalului Județean, unde medicul era îngrijit de mai multe zile.

Managerul Spitalului Județean, dr. Lucia Daina, a precizat că profesorul Amorin Popa fusese internat inițial în secția de Interne, din cauza mai multor afecțiuni cardiace și neurologice a căror agravare a necesitat transferarea sa în secția de Terapie Intensivă, cu circa două săptămâni în urmă.

În vârstă de 64 de ani, dr. Amorin Popa s-a născut în Câmpulung Muscel, județul Argeș, și a urmat cursurile școlii generale și ale Liceului Emanuil Gojdu în Oradea, pe care l-a absolvit ca șef de promoție, după care a studiat la Facultatea de Medicină și Farmacie din Cluj.

El și-a început cariera la Spitalul Teritorial Aleșd, specializându-se apoi în Boli Interne la Spitalul Municipal din București, de unde a revenit în Oradea, activând la Spitalul Județean, la Direcția de Sănătate Publică Bihor și la Facultatea de Medicină și Farmacie, unde a urcat, pe rând, prin concursuri, treptele ierarhiei universitare, până la gradul de profesor.

A fost doctor în științe medicale, cu o teză care a analizat, pentru prima oară în România, hiperinsulinismul și rezistența la insulină a bolnavilor diabetici.

Dr. Amorin Popa a fost cel mai reputat specialist din Bihor în boli de nutriție și metabolice, șeful secției de specialitate din cadrul Spitalului Județean din Oradea, fiind totodată membru al mai multor societăți profesionale din România și din străinătate.

A fost președinte al Comisiei naționale de diabet din Ministerul Sănătății și a condus mai multe studii clinice privind evoluția diabetului și a obezității, iar în 2010 a primit Marele premiu al Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice pentru contribuţia valoroasă adusă la dezvoltarea diabetologiei româneşti.

În ultima perioadă a activității sale, pe lângă practica clinică, profesorul Popa a pledat pentru conștientizarea populației în privința riscurilor diabetului, atrăgând atenția că acesta a căpătat proporții epidemice și că are efecte extrem de distrugătoare asupra bolnavilor, putând provoca numeroase complicații, inclusiv neurologice, hematologice, infecțioase și oftalmologice.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON