URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 15 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Ianuarie 2014, 15:10

A murit Ariel Sharon. Fostul premier israelian era de 8 ani în comă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ariel Sharon, fostul premier israelian, a încetat din viaţă sâmbătă, la vârsta de 85 de ani. Acesta era internat la Centrul Medical Sheba, din Tel Hashomer, potrivit Digi 24. Ariel Sharon fusese în comă în ultimii 8 ani în urma unui atac cerebral suferit pe 4 ianuarie 2006. De atunci fiii săi au decis să îl menţină în viaţă, sub asistenţă medicală.

Medicii anunţaseră recent că starea de sănătate a fostului premier israelian s-a deteriorat semnificativ. Potrivit presei israeliene, Ariel Sharon avea o infecţie a sângelui, iar organele i-au cedat unul câte unul.

Ariel Sharon s-a născut pe 26 februarie 1928 în localitatea Kfar Malai, aflată pe teritoriul actualului Israel, cu numele de Ariel Scheinermann, din părinţi originari din Belarus. El s-a făcut remarcat pe plan militar în războiul de independenţă al Israelului, în 1948, şi a condus operaţiuni în conflictul din 1956, dar şi în războiul de şase zile, din 1967. Ultima sa mare bătălie militară a fost în 1973, în războiul de Yom Kippur.

Intrat în politică încă din 1975, Ariel Sharon nu a stat departe de conflictele militare. În 1981, a fost desemnat ministru al apărării. Din această funcţie, a organizat invazia israeliană a sudului Libanului din 1982, operaţiune soldată cu 20.000 de morţi. Aceasta este considerată una dintre cele mai controversate acţiuni din cariera sa, mai ales pentru că este acuzat de moartea a mii de refugiaţi palestinieni. De altfel, palestinienii l-au şi numit "măcelarul".

Ulterior, a mai ocupat mandatul de ministru al industriilor, de ministru al Locuinţelor, al Energiei, iar între octombrie 1998 şi iunie 1999, a fost ministru de Externe în cabinetul Benjamin Netanyahu.

Un alt moment controversat al carierei lui Ariel Sharon a fost pe 28 septembrie 2000, când politicianul israelian a urcat pe Muntele Templului din Ierusalim, loc sfânt al musulmanilor. Acţiunea sa a declanşat a doua Intifadă palestiniană în care au fost comise mai multe atentate în oraşele israeliene. Ariel Sharon a câştigat alegerile din ianuarie 2001 şi în februarie acelaşi an a fost învestit premier al Israelului.

Anul 2005 a adus o decizie istorică a guvernului Sharon: retragerea armatei israeliene şi a celor 21 de colonii din Fâşia Gaza. Premierul a luat această măsură ca urmare a unei înţelegeri cu conducerea Autorităţii Naţionale Palestiniene, dar de gestul său a profitat mişcarea Hamas care şi-a intensificat atacurile împotriva Israelului.

Ariel Sharon a fost căsătorit de două ori. Prima dată cu Margalit Zimmerman, o evreică din Braşov. Cu ea a avut un copil, Gur, care a murit în 1967, împuşcat din greşeală cu arma tatălui său. Margalit a murit în 1962, într-un accident de maşină, iar Ariel Sharon a luat-o de soţie pe sora acestei, Lily, cu care a avut alţi doi băieţi, Omri şi Gilad. În 1988, Ariel Sharon şi soţia sa au făcut o vizită particulară în România, pentru a se întâlni cu membrii comunitatii evreieşti din Braşov. Lily Sharon a murit în urmă cu 14 ani.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6109 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON