URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Aprilie 2022, 22:03

A început Târgul de Paști în Oradea: Fortăreața este decorată cu ouă și iepurași, sunt deschise standuri cu bunătăți și ateliere de creație (FOTO / VIDEO)

Târgul de Paşti din Oradea a fost deschis, vineri, după doi ani de pauză, în curtea Palatului Princiar din Cetate. Împodobită cu ouă gigantice și cu iepurași, fortăreața găzduiește un labirint verde pentru copii, ateliere de creaţie, zone de relaxare şi multe standuri cu bunătăţi.

Cei mici au fost cuceriţi de standul Zoo, unde au putut admira iepuraşi, capre cameruneze şi păsări. Pentru copii a fost pregătit şi un labirint verde, un atelier de încondeiat ouă, un atelier de pictură, dar şi o întâlnire cu un clovn care modela baloane.

"La atelierul nostru, copiii şi adulţii au putut picta azi reproducerea arheologică a ochiului lui Ra, simbol al înţelepciunii. Copii între 7 şi 13 ani pot picta alături de părinţii lor, iar ceilalţi singuri. Duminică vom propune o altă piesă, zeiţa Maàt, care în mitologia egipteană simbolizează dreptatea. În paralel, avem şi o bibliotecă unde cei care doresc pot sta să citească", a spus Andreea Neacşu, membră în Asociaţia culturală Noua Acropolă.

Tot în curtea Palatului Princiar se găsesc mai multe food truck-uri, cu burgeri şi deserturi, precum kurtos kalacs.

De altfel preţurile sunt mai mici în comparaţie cu alte târguri din timpul anului. Un burger cu carne de pui costă 23 de lei, cel cu carne de porc 24 de lei, iar o porţie de cartofi prăjiţi 6 lei.

Printre standurile cu delicii se numără şi cel al unei familii din satul bihorean Groşi, care oferă pofticioşilor prăjitură Albina, coşuleţe cu dulceaţă, canolli sau tarte cu fructe. Pregătită special pentru Paşte este şi turta dulce în formă de ou sau iepuraş, o bucată fiind 10 lei. 

O femeie din Maramureş, Ribana Lucaciu, a adus la târg dulciurile copilăriei, între care prăjitura Doboş, salamul de biscuiţi şi bomboane fondante cu nucă. Preţurile la standul său pornesc de la 10 lei. 

Un stand inedit este cel pregătit de Schokomell, o fabrică de ciocolată din Râmnicu Sărat care a adus la Oradea zeci de unelte comestibile. "Şefa noastră a pornit această afacere în 2015. Tatăl său a fost mecanic şi şi-a dorit să recreeze uneltele lui în ciocolată. Avem şi truse complete, dar aici am adus cheia oraşului, tirbuşon, cleşte, chei reglabile, chei cu şuruburi, patent, potcoave și chiar piese de șah", a spus Marian Vrânceanu, angajat al fabricii de ciocolată.

Nu lipsesc nici căsuţele cu ouă încondeiate şi decoraţiuni de Paşte. Dacă preţul unui ou decorat începe de la 5 lei, aranjamentele costă între 35 şi 350 de lei.

Târgul de Paşti va fi deschis în Cetatea Oradea până în 25 aprilie.

Vezi programul târgului:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON