URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Octombrie 2021, 15:15

A fost acordat Premiul Nobel pentru Literatură în 2021. Cine este câştigătorul

A fost acordat Premiul Nobel pentru Literatură în 2021. Cine este câştigătorul (foto: bbc.com, Getty Images)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Academia Suedeză a anunţat joi că persoana care primeşte în acest an Premiul Nobel pentru Literatură este Abdulrazak Gurnah, scriitor născut în Zanzibar, dar stabilit în Anglia. Prestigioasa distincţie i se acordă pentru "abordarea fără compromisuri şi plină de compasiune a efectelor colonialismului şi a destinului refugiaţilor în prăpastia dintre culturi şi continente".

Născut în 1948, în Zanzibar, Abdulrazak Gurnah s-a stabilit în Anglia ca refugiat la sfârşitul anilor 1960. Până să se pensioneze recent, Gurnah a fost profesor de limba engleză şi literatură post-colonială la Universitatea din Kent.

Premiul Nobel pentru Literatură este în valoare de 10 milioane de coroane suedeze, adică circa 840.000 de lire sterline, notează bbc.com.

Gurnah, în vârstă de 73 de ani, este autor a 10 romane, între care "Paradise" şi "Desertation". Publicat în 1994, "Paradise" spune povestea unui băiat care creşte în Tanzania începutului de secol XX. 

"Dedicarea lui Abdulrazak Gurnah faţă de adevăr şi aversiunea sa faţă de simplificare sunt izbitoare", a transmis Comitetul de acordare a Premiului Nobel pentru Literatură.

În 2020 Premiul Nobel pentru Literatură a fost câştigat de poeta americană Louise Gluck pentru "vocea sa poetică caracteristică, care, cu frumuseţea sa austeră, face universală existenţa individuală". După cum şi BIHOREANUL a scris la vremea aceea, Louise Gluck are rădăcini în Bihor, bunicii ei materni, Henrik Glück şi Theresa Moskovitz, fiind evrei maghiari care au trăit în Valea lui Mihai şi au emigrat în America în anii 1900, împreună cu cei 6 copii.

Zilele trecute, Academia Suedeză, care acordă Premiile Nobel din 1901, a anunţat şi alţi câştigători ai premiului. 

Premiul Nobel pentru Medicină a fost decernat luni oamenilor de ştiinţă americani David Julius şi Ardem Patapoutian pentru descoperirea receptorilor pentru temperatură şi atingere.

Marţi au fost anunţaţi câştigătorii Premiului Nobel pentru Fizică: Klaus Hasselmann (Germania), Syukuro Manabe (Japonia-SUA) şi Giorgio Parisi (Italia) pentru "contribuţiile lor revoluţionare la înţelegerea noastră asupra sistemelor fizice complexe".

Premiul Nobel pentru Chimie a fost acordat miercuri cercetătorilor Benjamin List (Germania) şi David MacMillan (SUA) pentru dezvoltarea organo-catalizei asimetrice.

Sezonul Nobel 2021 va continua vineri, cu premiul pentru Pace. Laureatul premiului Riksbank Sveriges în Ştiinţe Economice, acordat în memoria lui Alfred Nobel, va fi anunţat pe 11 octombrie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON