URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Octombrie 2020, 10:11

Laureata Nobel pentru Literatură din acest an, Louise Glück, are origini în Bihor!

Laureata Nobel pentru Literatură din acest an, Louise Glück, are origini în Bihor! foto credit: szombat.org/Sigrid Estrada
Laureata Nobel pentru Literatură din acest an, Louise Glück, are origini în Bihor! Louise Glück a primit medalia National Humanities Medal chiar de la Barack Obama foto credit: AFP
Laureata Nobel pentru Literatură din acest an, Louise Glück, are origini în Bihor! Moara Gizella, ridicată de strămoşii Louisei Glück foto credit: szombat.org
Laureata Nobel pentru Literatură din acest an, Louise Glück, are origini în Bihor! În cimitirul evreiesc din Valea lui Mihai a fost ridicat un monument funerar în amintirea celor care au murit în timpul Holocaustului foto credit: szombat.org
Laureata Nobel pentru Literatură din acest an, Louise Glück, are origini în Bihor! Bunicul Louisei Gluck avea un magazin de material lemnos în Valea lui Mihai. foto credit: szombat.org
Laureata Nobel pentru Literatură din acest an, Louise Glück, are origini în Bihor! foto credit: szombat.org
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Poeta americană Louise Glück, laureata din acest an a premiului Nobel pentru Literatură, are origini bihorene, bunicii ei materni, Henrik Glück și Theresa Moskovitz, fiind evrei maghiari care au trăit în Valea lui Mihai şi au emigrat în America în anii 1900, împreună cu cei 6 copii.

Premiul Nobel pentru literatură din 2020 i-a fost acordat lui Louise Gluck „pentru vocea ei poetică inconfundabilă care, cu o frumusețe austeră, face ca existența individuală să fie universală”, după cum a anunțat Academia Suedeză din Stockholm. Ea a devenit primul scriitor american care a câștigat premiul Nobel pentru literatură în 27 de ani.

Strămoșii evrei

Strămoșii Louisei Glück erau evrei fundamentalişti, profund religioși, şi au avut un rol important în comunitatea locală. Potrivit site-ului comunităţii evreilor maghiari, szombat.org, bunicul poetei, Henrik Glück, se ocupa de comerţul cu material lemnos şi avea un magazin în Valea lui Mihai, „Feldmann și Glück”, iar unul dintre străbunicii ei s-a numit tot Henrik Glück şi ar fi luptat ca soldat în Revoluţia maghiară din 1848.

Familia bunicului ei a fost implicată în construcţia sinagogii locale, a fost în conducerea Băncii Populare, a deţinut o fabrică de sticlă, o firmă de confecţii, o fabrică de cafea, iar faimoasa Moară Gizella din oraş a fost fondată tot de ei.

Avocatul Dr. Sándor Glück, tot antecesor al Louisei Glück, a luptat în Primul Război Mondial. După bătăliile de la Isonzo din 1915 (dintre Italia şi Austro-Ungaria), i s-a acordat Crucea Carol.

Regulile evreilor ortodocşi interzic căsătoria cu persoane din afara comunităţii, iar majoritatea membrilor familiei Glück s-au căsătorit cu membrii familiei Feldmann. Cei doi străbunici pe linie maternă ai Louisei Glück proveneau din familia Feldmann, şi ea cunoscută în nordul Bihorului, atât pentru acţiunile filantropice, cât şi pentru membrii ei.

Fotograf de război

Potrivit szombat.org, Tivadar Feldmann, de pildă, a fost apicultorul orașului Valea lui Mihai, iar Aladár Feldmann - erou de război, în calitate de fotograf al Primului Război Mondial. „A fost un personaj foarte cunoscut, fotografiile lui sunt şi azi expuse”, a povestit BIHOREANULUI Felix Koppelmann, preşedintele Comunităţii Evreieşti din Bihor.

Dintre cei care au ales să rămână acasă, puţini au supravieţuit. Cei mai mulţi au pierit în timpul Holocaustului, amintirea lor fiind păstrată, încă, de o piatră funerară din cimitirul evreiesc din Valea lui Mihai.

Mândri de origini

„Era o comunitate evreiască mare acolo, în acea perioadă. Au avut chiar şi o echipă de fotbal. E adevărat, mulţi au emigrat în Statele Unite. Acum există şi o organizaţie acolo, Mihalyfalva Academy, fondată de descendenţii lor. Au şi fost în vizită, în urmă cu câţiva ani. Au vizitat Valea lui Mihai, Oradea, împrejurimile, sunt foarte mândri de originile lor”, spune Koppelmann.

Dacă a fost şi Louise Glück să viziteze locurile natale ale bunicilor ei, preşedintele Comunităţii evreieşti nu îşi aminteşte.

Cert e că bunicii Louisei au emigrat în 1900, urcându-se pe un vapor în portul Hamburg, împreună cu cei 6 copii. Au primit cetăţenia americană în 29 ianuarie 1913.

Poeta traumei, morții, eșecului și respingerii

Poeta s-a născut în 1943, la New York, iar în prezent locuiește în Cambridge, Massachusetts. Pe lângă activitatea de scriitoare, este și profesor la Yale University, New Haven, Connecticut.

În liceu a suferit de anorexie pe sistem nervos, dar ulterior a învins boala și a spus că ea ar fi fost provocată de încercarea de detașare față de mama sa. Pasiunea pentru literatură i-a transmis-o tatăl său, care și-ar fi dorit să devină scriitor, însă s-a ocupat de afaceri de familie, alături de fratele său.

A debutat în anul 1968, cu colecția de poeme Firstborn, căreia i-au urmat alte 12 colecții, precum și mai multe volume de eseuri despre poezie, niciun tradus în limba română. Temele pe care le abordează sunt diverse, însă de cele mai multe ori se concentrează asupra traumei, morții, eșecului și respingerii, redând sincer tumultul relațiilor de familie și melancolia îmbătrânirii.

De altfel, în biografia prezentată pe pagina Premiului Nobel, modul în care Glück portretizează universul familial este descris drept „brutal de direct”, „lipsit de compromisuri” și „fără vreo urmă de ornamente poetice”.

Unul dintre cele mai apreciate volume ale sale este The Wild Iris (1992), pentru care a primit Premiul Pulitzer un an mai târziu, iar în 2014 volumul „Faithful and Virtuous Night” a fost distins cu National Book Award.

În 22 septembrie 2016, președintele Barack Obama i-a conferit poetei  National Humanities Medal (Medalia Naţională pentru Literatură) 2015 în timpul unei ceremonii în Camera de Est a Casei Albe din Washington.

Despre Premiul Nobel primit în acest an, poeta a mărturisit că este „surprinsă”, dar onorată să fi fost aleasă. Ea nu se afla printre favoriți și, după cum a declarat în trecut, preferă să aibă un public „restrâns, intens și pasional”. La fel de pasional precum însăși poezia sa:

Suferința lui Circe

În cele din urmă, m-am făcut
Cunoscut soției tale cum
Un zeu s-ar fi făcut, în propria ei casă, în
Ithaca, o voce
Fără corp: ea
S-a oprit din țesut, capul întorcându-se
Mai întâi la dreapta, apoi la stânga,
Deși era fără de speranță, desigur,
Să asocieze acel sunet cu oricare
Sursă obiectivă: mă îndoiesc că
Ea va reveni la ghergheful ei
Știind ce știe acum. Când
O vei revedea, spune-i că
Așa își ia un zeu la revedere:
Dacă sunt în capul ei pe veci
Sunt în viața ta pentru totdeauna.

(Traducere de Alina Roiniță)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Lacrimi
Oare era neaparat necesar sa aflam acesta veste fara de care nu puteam trai??!! Premiile nobel pentru literatura si pace sunt niste frectii conferite politic!! Nu voi avea curiozitatea niciodata sa citesc ceva din ce a scris duduia asta!!!
Postat 15 Octombrie 2020, 19:22 de AnaConda
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON