URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Decembrie 2020, 11:50

96 de cazuri noi de Covid-19 în judeţul Bihor şi 7 decese. Alte 93 de persoane vindecate 

96 de cazuri noi de Covid-19 în judeţul Bihor şi 7 decese. Alte 93 de persoane vindecate  (foto: generic, sursa: dcist.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Instituţia Prefectului şi DSP Bihor au informat, luni, că în ultima zi au fost confirmate încă 96 de cazuri de infecţie cu virusul Sars-Cov-2, dar şi că bilanţul deceselor pe fondul acestei infecţii a crescut la 546, asta însemnând că în ultimele 24 de ore au încetat din viaţă alte 7 persoane internate în spital cu Covid.

Cazuri noi, dar şi vindecări

Sursele BIHOREANULUI arată că noile cazuri au fost confirmate la persoane din Oradea (peste 40 de cazuri), Nojorid, Buduslău, Suplacu de Barcău, Toboliu, Salonta, Lunca, Lazuri de Beiuş, Bratca, Marghita, Şuncuiuş, Criştioru de Jos, Uileacu de Beiuş, Beiuş, Auşeu, Tileagd, Tinca, Aştileu, Popeşti, Oşorhei, Biharia, Husasău de Tinca, Sânmartin, Sântandrei, Abram, Săcuieni, Chişlaz, Curtuişeni, Tarcea. 

Cu noile infectări, bilanţul cazurilor apărute în Bihor de la debutul pandemiei a crescut la 16.076. 

În informarea de luni se arată că numărul total al vindecărilor a crescut la 13.590, iar asta înseamnă că în ultimele 24 de ore încă 93 de bihoreni au scăpat de infecţia cu Sars-Cov-2. 

Potrivit autorităţilor, 420 de persoane sunt internate în spitalele şi secţiile Covid din Bihor. Dintre acestea, 33 se află la secţia ATI a Spitalului Municipal, iar alte 18 la ATI de la Spitalul Pelican (devenit, în parte, spital suport), precizează sursele ziarului. 

La nivelul judeţului sunt 1.940 de cazuri Sars-Cov-2 active. 

Amenzi pentru răzvrătiţi

Prefectul Dumitru Ţiplea a transmis, luni, şi un raport al acţiunilor făcute de structurile MAI pentru prevenirea răspândirii virusului. "Echipele mixte de poliţişti şi jandarmi au verificat 1985 de persoane carantinate şi 1125 de persoane izolate la domiciliu. De asemenea, echipele mixte au efectuat verificări cu privire la respectarea măsurilor de protecţie individuală şi a prevederilor legale în vigoare fiind verificate 95 societăţi comerciale şi 60 de mijloace de transport în comun. În urma controalelor au fost aplicate 194 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 69 cu avertisment scris şi 125 cu amenzi în valoare de 54.500 lei pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de Covid-19", se arată în comunicat. 

În aceste misiuni au fost implicaţi 268 de poliţişti ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, precum şi 49 de jandarmi, din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bihor, din care 29 în patrule mixte, aplicând 30 de sancţiuni contravenţionale din care 21 avertismente scrise şi 9 amenzi în valoare de 4.500 lei pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 55/2020.

Echipajele de pompieri ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" Bihor (ISU BH) au efectuat 65 de acţiuni de informare a cetăţenilor cu privire la măsurile de prevenire a răspândirii infecţiei cu SARS-CoV-2, în localităţile în care nivelul de infectare cu noul coronavirus este ridicat. Totodată, în vederea verificării modului de respectare a măsurilor de protecţie împotriva Covid-19, pompierii militari au efectuat 2 controale independente. Personalul ISU BH asigură în permanenţă suportul operaţional şi fluxul informaţional la nivelul Centrului Judeţean de Comandă şi Coordonare a Intervenţiei (CJCCI). În misiunile menţionate au fost implicate 42 de cadre ale ISU "Crişana".

În fine, prefectul de Bihor aminteşte cât de important este ca bihorenii să respecte regulile anti-Covid. "Eforturile noastre de acum se concentrează pe aplatizarea acestei noi curbe, cu mult mai periculoase, şi care pune presiune enormă pe sistemul sanitar. Însă rezolvarea nu este în spitale, ci la fiecare dintre noi, prin prevenţie: purtarea măştii, respectarea distanţei şi aplicarea normelor de igienă elementară. Autorităţile pot să depăşi acest impas doar cu sprijinul cetăţenilor. Doar printr-un efort comun putem să revenim la un moment dat, şi ne-am dori cât mai repede, la vieţile noastre normale. Adresez mulţumiri şi pe această cale tuturor bihorenilor care respectă regulile sanitare şi măsurile de prevenţie!", a transmis, prin comunicatul de luni, prefectul Dumitru Ţiplea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON