URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Septembrie 2016, 18:59

4 locuinţe în 9 zile: 200 de angajaţi ai Celestica construiesc voluntar, alături de Habitat pentru Umanitate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 200 de angajaţi ai companiei Celestica lucrează voluntar, timp de nouă zile, pe şantier. Alături de asociaţia Habitat pentru Umanitate Beiuş, voluntarii ridică în Oradea patru case în care se vor muta familii cu venituri mici.

Voluntari cu experienţă

"Până în prezent, 1.262 de angajaţi ai companiei Celestica au voluntariat la ridicarea de locuinţe Habitat iar în acest an încă 200 vor da o mână de ajutor timp de nouă zile în cadrul proiectului "Locuinţe pentru un viitor sigur" din Oradea, ajutând la ridicarea a încă patru locuinţe noi. Ca o statistică putem spune că până în prezent orădenii au efectuat 10.096 ore muncă voluntară, adică exact 3 ani, 5 luni şi 12 zile cât ar fi muncit zi de zi un angajat care lucrează 8 ore pe zi. Compania a contribuit financiar şi cu munca voluntară la construirea a 7 case noi, a 3 garsoniere, la ridicarea zidurilor a 24 locuinţe şi la turnarea fundaţiile pentru 11 case", se arată într-un comunicat transmis marţi de asociaţia Habitat pentru Umanitate Beiuş.

Timp de nouă zile, sub atenta îndrumare a specialiştilor Habitat, voluntarii şi beneficiarii vor lucra cot la cot şi vor debita lemn, vor bate cuie, vor îmbina şi ridica ziduri, vor monta căpriorii de lemn, astereala şi ţigla şi vor termoizola cu polistiren cele patru locuinţe. Fiecare locuinţă are 56 de metri pătraţi şi este compusă din două dormitoare în partea superioară, living, bucătărie şi baie la parter, făcând parte dintr-un complex de 4 apartamente construite sub acelaşi acoperiş.          

Celestica este una din cele mai implicate companii în proiectele de CSR (Responsabilitate Socială Corporatistă) din Bihor. "Eu particip pentru al patrulea an la rând ca voluntar în proiectele Habitat şi de fiecare data abia astept să revin, să mai bat un cui, să mai dau cu bindineaua sau să pun ţigle. Satisfacţia este dublă, odată că am ajutat pe cineva care are nevoie, iar pe de alta parte am învăţat lucruri pe care apoi le-am pus în practică şi acasă, iar experienţa alături de colegi este întotdeauna de neuitat", a mărturisit Alex, voluntar în cadrul proiectului.

Casă, dulce casă...

În cele patru case se vor muta tot atâtea familii de orădeni care speră de mult timp să locuiască în condiţii mai bune. Ionuţ şi Ioana formează o familie tânără care locuieşte într-un apartament cu două camere la bloc împreună cu părinţii şi încă două nepoate aflate în grija acestora, aşa încât 6 persoane împart 50 de metri pătraţi.

O altă familie, a Adinei (îngrijitoare la un spital) şi a soţului ei Silviu (şofer distribuţie marfă în Oradea) are venituri care nu le permit celor doi decât să-şi plătească cele necesare pentru traiul de zi cu zi şi chiria la o garsonieră de 22 de mp. A treia familie, a lui Călin, locuieşte într-un apartament modest, cu chirie. Doar el lucrează, Anca, soţia sa, ocupându-se de creşterea celor doi copii. Având nevoie de bani pentru întreţinere şi pentru un trai decent, Călin a fost nevoit să-şi mai ia un al doilea loc de muncă, aşa că lucrează de dimineaţa până seara.

O casă va primi şi familia lui Toni, care a trecut în anul 1988 prin drama pierderii locuinţei proprii, demolată pentru că oraşul se extindea şi casa lor cădea exact pe locul în care se construia o fermă. Statul comunist le-a dat o altă locuinţă pe care au pierdut-o în 2012, fiind evacuaţi pentru că au pierdut procesul cu proprietarul care a revendicat-o,iar de atunci trăiesc din chirie în chirie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
de ce la beius nu la oradea
de ce la beius si nu la oradea ,interese coruptie ,patria hotilor ,acolo sa rasturnat caruta cu bugetari si corupti hoti .
Postat 14 Septembrie 2016, 12:04 de todo
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON