URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Februarie 2015, 14:23

15 medici orădeni, în comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii. Aurel Babeş, noul şef al Comisiei de Diabet

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministerul Sănătăţii a schimbat săptămâna trecută componenţa şi conducerea celor 53 de comisii de specialitate consultative (structurate pe discipline şi specialităţi medicale) ce activează pe lângă Minister, în baza unui ordin de ministru – O.M. 1406/2014 – care, în teorie, ar avea menirea de a face imposibile situaţiile de incompatibilitate şi conflictele de interese.

Din noua comisie fac parte şi 15 medici orădeni.

Practic, conform acestui Ordin de ministru, nu mai pot face parte din comisiile de specialitate medici care au, de pildă, contracte de colaborare cu producători de medicamente, echipamente, aparatură şi dispozitive medicale.

Pe de altă parte, însă, Ordinul permite în continuare situaţii în care unul şi acelaşi medic este şi membru în aceste comisii consultative, şi parlamentar, membru în comisia de sănătate a Senatului, un exemplu fiind orădeanul Florian Bodog, senator PSD şi component al comisiei de chirurgie plastică şi estetică.

Un alt orădean cu "greutate", pus chiar la şefia comisiei de diabet, este Aurel Babeş, fost director al Spitalului Judeţean, beneficiar în trecut a numeroase contracte de sponsorizare cu producători de medicamente, dar şi conducător al unor studii clinice prin care erau testate efectele unor medicamente noi, încă nelansate pe piaţă, asupra unor pacienţi ai acestui spital.

La fel ca şi Bodog, Babeş îşi datorează noua funcţie tot PSD. La şefia comisiei de diabet, Babeş îl înlocuieşte pe medicul bucureştean Alina Nicolau, care coordona comisia din martie 2013, când de la conducerea acesteia s-a retras orădeanul Amorin Popa.

De remarcat că în comisia de diabet, noul preşedinte, orădeanul Aurel Babeş, este cel mai tânăr membru (72 ani), dealtfel întreaga comisie fiind formată acum exclusiv din pensionari.

O gafă uriaşă a fost, din partea Ministerului Sănătăţii, desemnarea în comisia anti-SIDA a medicului infecţionist Dan Duiculescu (unul dintre cei mai mari specialişti în domeniu din România, dar care suferă de o gravă boală, ce nu îi permite niciun fel de activitate), în vreme ce preşedintele comisiei a încetat din viaţă încă din martie 2014.

Din fericire, totuşi, în noile comisii se regăsesc şi experţi incontestabili în domeniile lor de specialitate, unul fiind orădeanul Marius Bembea, preşedinte al comisiei de genetică şi membru, totodată, al comisiei de bioetică.

Alţi trei orădeni – Hadrian Borcea, Dumitru Mohan şi Ligia Burtă – sunt noii vicepreşedinţi ai comisiilor de medicină de urgenţă, neurochirurgie şi respectiv de transfuzii.

De asemenea, tot orădeni sunt alţi membri ai unor comisii, precum Lucia Mihalache (boli infecţioase şi SIDA), Ilarie Brihan (dermato-venerice), Ciprian Brisc (gastroenterologie), Silviu Corbu (paliaţie), Gabriel Mihalache (medicină legală), Liviu Lazăr (medicină de recuperare) şi Carmen Pantiş (bioetică).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
???????????
Pentru ca sunt enumerate nume mari pun si eu o intrebare: poate cineva avea incredere in rezultatele date de laboratoarele oradene? Daca te pune necuratul sa faci analize la mai multe laboratoare surprizele vor fi foarte mari! diferente exagerate! si nu ma refer la cifrele in sine ci la TENDINTE! Cum poate fi un PSA 7,15 si dupa doua zile(ati citit bine, DOUA!)9,40? Iar dupa inca o luna aproape 11,00? Iar dupa inca 15 zile 5,40? LABORATOARE DIFERITE! Cum poate fi un HDL neincadrat in limite mormale(dupa consum constant de ulei de masline si somon)iar dupa 3 zile(la alt laborator)totul era OK? Cum poate fi o glicemie 118(maximum 115 la acel laborator)dupa un NECONSUM TOTAL DE ZAHAR(doar carbohidrati in limite normale)iar peste 3 zile(la alt laborator 105(cu aceeasi limita maxima)?
Postat 25 Februarie 2015, 01:23 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON