În ambele cazuri, propunerile au fost respinse cu concursul reprezentanţilor PSD, până de curând aliaţi ai liberalilor în plan local, care au ales să voteze alături de opoziţia reprezentată de UDMR.
Astfel, proiectul de hotărâre privind deschiderea a două noi coli de Carte Funciară în zona străzii Gheorghe Moisil, formalităţi necesare în vederea exproprierii ulterioare a unei suprafeţe de teren aparţinând Centrului Creştin Salem pentru realizarea unui drum public, a întrunit doar 14 voturi "pentru" din partea grupului PNL-PDL faţă de minim 18 voturi cât prevede legea în cazul unor hotărâri referitoare la patrimoniu.
"Domnul Cristi" la DNA...
Opoziţia împotriva proiectului a fost susţinută de un grup de zece reprezentanţi ai Centrului Salem, prezenţi în sală, cu banere pe care scria "Stop exproprierii abuzive!" şi "Stop discriminării!".
"V-aş ruga să votaţi împotrivă ca să blocaţi acesta atac mascat al Primăriei la dreptul de proprietate", a cerut Teodor Ciuciui, preşedintele centrului. De altfel, acesta a spus că a şi depus plângeri penale împotriva funcţionarilor municipalităţii pentru abuz în funcţie.
"Am depus o plângere la DNA Oradea împotriva domnului Cristian (n.r. Cristian Beltechi, directorul Administraţiei Imobiliare Oradea). Nu ne-au dat număr de înregistrare nici după o lună şi jumătate, aşa că am mai depus una la DNA Bucureşti, unde a fost înregistrată", a spus Ciuciui.
Intervenţia protestatarilor a uşurat munca opoziţiei. Abia mutată în PSD, fosta democrat-liberală Adelina Coste (foto) şi-a asumat rolul de lider de grup în noua formaţiune şi a declarat în numele social-democraţilor: "Ţinând cont de situaţia neclară grupul PSD nu va vota acest proiect". Respingerea prin vot a proiectului a fost primită cu aplauze de protestarii aflaţi în sală.
UDMR şi PSD apără restanţierii
Tot cu concursul grupului PSD a fost amânată şi propunerea de evacuare din căminul Voltaire a unui număr de cinci familii care nu şi-au mai plătit întreţinerea de luni de zile acumulând restanţe între 120 şi 630 lei.
"Nu suntem de acord cu protejarea celor care nu îşi plătesc datoriile faţă de municipalitate, dar este vorba de o sumă de 1.490 lei de la cinci familii. Până în februarie această sumă ar putea să crească doar cu puţin. Este vorba de familii cu patru copii, vine iarna, a început şcoala...", şi-a argumentat în numele grupului UDMR, Ritli Laszlo Csongor opoziţia faţă de proiect.
De cealaltă parte, primarul Ilie Bolojan a susţinut că, dimpotrivă, municipalitatea nu îşi poate asuma întreţinerea unor restanţieri. "Nu putem fi de acord ca oameni care şase luni consecutiv nu-şi plătesc chiriile modice şi utilităţile să rămână în chirie la Primărie câtă vreme alţii care ar plăti aceste sume simbolice nu au unde să stea. Şi acei oameni au patru copii, şi pentru ei vine iarna, şi pentru ei a început şcoala...", a spus Bolojan.
Intervenţia edilului nu a avut însă rezultat. Consilierul Ladislau Ritli a propus amânarea evacuării pentru primăvara anului viitor, însă aceasta a fost respinsă, neîntrunind cele 18 voturi pentru necesare. Până la urmă proiectul propus în varianta iniţială nu a mai fost votat, fiind amânat pentru o şedinţă ulterioară.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.