URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Octombrie 2013, 07:40

Securist la putere: Un orădean vrea îndepărtarea din Consiliul Judeţean a unui fost colonel de Securitate

Securist la putere: Un orădean vrea îndepărtarea din Consiliul Judeţean a unui fost colonel de Securitate JUR! Traian Costa a depus jurământul de consilier judeţean Bihor în ianuarie 2013. "Când am citit ştirea, m-am întrebat la ce s-a gândit în momentul acela. Doar a mai jurat credinţă, înainte, şi Securităţii!", zice Victor Pernea, liberalul care, nemulţumit de aşa tovărăşie, l-a "turnat" pe Costa şefilor USL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu vrea să fie băgat la puşcărie, şi nici măcar lăsat fără pensie. Cere doar să fie scos din "parlamentul" judeţean şi să nu mai facă politică. Pentru că, totuşi, până în 1989 a servit Securitatea, ca ofiţer superior...

"Nu are PSD Bihor doctori, profesori, ingineri, jurişti ori alţi oameni de valoare din rândul cărora să pună pe altcineva?", se întreabă Victor Pernea, un pensionar din Oradea, membru PNL, care de peste un an le cere liderilor USL să-l schimbe din Consiliul Judeţean pe fostul colonel de Securitate Traian Costa. "Mai mare ruşinea! Nu am votat USL ca să aducă la putere un securist!", zice liberalul, bătând obrazul liderilor alianţei.

"Juristul"

Traian Costa, jurist. Aşa era prezentat anul trecut, la grămadă cu ceilalţi candidaţi ai USL, pesedistul al cărui nume figura pe lista Uniunii pe poziţia a 20-a. Din cauză că fusese pus ceva mai la coadă, n-a intrat în CJ "din prima", în iulie anul trecut, ci în ianuarie anul acesta, după ce unul dintre aleşi, Marius Rotar, numit şef la ITM, a trebuit să renunţe la loc.

Încă din vară, un orădean, inginerul pensionar Victor Pernea, simplu membru PNL din 2002, se declarase nemulţumit de prezenţa lui Costa între candidaţii USL. "Am fost vecini de bloc şi ştiam că a fost colonel de Securitate. Uneori, înainte de Revoluţie, a şi fost văzut venind acasă în uniforma cu petliţe albastre. Jurist a ajuns după 1990, ca să i se piardă urma", spune Pernea. În iunie 2012 bărbatul s-a adresat PSD, pentru a cere retragerea lui Costa de pe lista de candidaţi. "Am fost personal la sediul PSD Bihor, unde am depus o petiţie. N-am primit niciun răspuns".

"A muncit pentru partid"

Orădeanul însă nu s-a lăsat. "Am mers în audienţă la şeful PSD Bihor, Ioan Mang, şi i-am spus că mi se pare cu totul imoral că Traian Costa a fost pus pe lista de candidaţi deşi a fost ofiţer de Securitate. Mi-a zis că n-a ştiut asta, ci doar că după 1990 a fost colonel de Poliţie, şef la Paşapoarte, de unde s-a pensionat, şi că l-a promovat fiindcă a muncit pentru partid", povesteşte Pernea.

Dus cu vorba, omul a încercat să-şi convingă propriii colegi de partid că nu era normal ca PNL să "defileze" cu un fost securist. "L-am căutat pe primarul Ilie Bolojan, dar mi-a zis că el, ca preşedinte PNL Oradea, răspunde doar de consilierii locali, nu şi de cei judeţeni". Tot în zadar a discutat şi cu preşedintele PNL Bihor, Cornel Popa: "Mi-a spus că nu are nicio putere şi că nu se poate amesteca în treburile PSD. Dar dacă în campanie ar fi scris pe bannere că un candidat a fost colonel de Securitate, tare sunt curios câţi orădeni şi bihoreni i-ar mai fi votat!".

"Vă are la mână?"

În cele din urmă, Pernea a ajuns din nou la şeful pesediştilor. "L-am întrebat pe Mang, inclusiv în scris, ce exemplu dă el, ca profesor universitar, studenţilor, de vreme ce ştie că a promovat un securist într-o poziţie din care decide soarta judeţului. Oare îl are cu ceva la mână?".

Ce răspuns a primit? Că legea nu interzice candidatura foştilor securişti şi nici a foştilor colaboratori care nu au fost dovediţi că au făcut poliţie politică, prin "activităţi care au vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului". Că, potrivit legii, nimeni nu-şi poate pierde calitatea de consilier judeţean decât prin demisie, incompatibilitate, mutarea în alt judeţ, absenţa nemotivată de la mai mult de trei şedinţe consecutiv, imposibilitatea exercitării mandatului pe o perioadă mai lungă de o jumătate de an, condamnarea la închisoare, punerea sub interdicţie sau deces.

"Mang mi-a zis că nu are de gând să-l schimbe pe Costa pentru că n-a fost ofiţer anchetator, ci a lucrat în domeniul tehnic, deci s-a ocupat numai de aparatura Securităţii. Altfel spus, a asigurat microfoanele cu care eram ascultaţi. Nici n-a trebuit să pună el mâna pe cineva, că era treaba altor colegi ai lui!". Dezamăgit, Pernea i-a scris până şi preşedintelui PSD, premierului Victor Ponta, dar cu acelaşi rezultat: zero. "Nici nu mi-a răspuns, de astă-primăvară, deloc".

"Nu fac liberalii ordine în PSD!"

La fel s-a apărat Traian Costa şi în discuţia cu reporterul BIHOREANULUI. Scoţând o adeverinţă emisă de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale conform căreia a lucrat ca "ofiţer tehnic" şi refuzând să spună altceva decât că a avut în grijă doar "tehnica Securităţii din Bihor", fără a avea "muncă de teren", Costa afirmă că, de fapt, Pernea nu face altceva decât să se răzbune după o ceartă între vecini. "Am avut diverse divergenţe din cauza unui garaj şi chiar m-a reclamat la Poliţie că l-aş fi agresat. Pernea este un reclamagiu", a parat fostul colonel de Securitate, convins că în întreaga sa carieră nu a săvârşit nicio faptă de care, acum, să-i fie teamă de oameni sau de lege. Cât despre o eventuală demisie din Consiliul Judeţean, nici vorbă.

Nici şeful PSD Bihor nu are nici cea mai mică intenţie de a-l convinge pe fostul securist să renunţe la locul din CJ. "Astea sunt prostii şi n-o să ne facă nouă ordine, în PSD, niciun liberal!", spune Ioan Mang. În fond, alegerile au trecut, până la următoarele alegătorii să facă bine să nu-şi mai bage nasul în oala Partidului...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
BRAVO!
vezi d-le Pernea cum scimba tinta cum se ajuta.Cine e la putere psd si ciordel.EIi vreti sa faca dreptate?
Postat 13 Octombrie 2013, 10:15 de 23 august
Trista realitate, Securitatea upgradată este în toate, (II)
for: @Mary&Co şi nu numai 1. ”Dar tu ti-ai vazut copii crescand pe cand ei nu!! Ai fost cu familia la sarbatori, dar ei nu!!” – Cine i-a pus să se facă securişti? Eu, sau dorinţa lor de a o duce cât mai bine, chiar dacă ştiau că, probabil, vor fi puşi să facă mult rău altora. Ca şi predecesorii lor: Vişinescu, Ficior… Apropo, ”îngeraşii” au asudat pentru un salariu minim pe economie? Câţi dintre ei au ajuns şomeri şi muritori de foame, ca nu puţini români oneşti şi de bună credinţă şi fideli interesului naţional? 2. ” …dar unde sunt marile fabrici: Infratirea, Alumina, Alfa, Crisu, Solidaritatea, Metalica, Sinteza..... si multe, multe altele!” – Nu ne spui cine păstoreşte acum Alfa, Sinteza… ? Asta ca să înţelegi şi tu cu ce sau ocupat tovarăşii la care le ridici osanale, după 22 decembrie 2012. 3. ”Dar cum batjocoresc ungurii pe romani asta nu vezi d-le Pernea?” – Acest lucru de ce nu l-au observat din timp organili abilitate? Erau prea ocupate cu: căpuşarea economiei naţionale, a banului public şi a partidelor politice, respectiv cu ocuparea de numeroase posturi şi funcţii de conducere în diverse instituţii de stat, inclusiv în învăţământul superior (particular şi de stat), cu efectele ”benefice” pe care azi toată lumea le vede şi comentează, dar fără a evidenţia şi ”trata” adevăratele cauze? P.S. ”Să trăiţi BINE!” - tov. Băsescu Traian.
Postat 13 Octombrie 2013, 09:41 de stefan
mos senil
sluga a infractorilor de tranzitie, pus de catre ei sa faca valuri. mai bine ramaneai o ora in plus adormit pe buda decat sa te tii de potlogarii.
Postat 11 Octombrie 2013, 22:17 de qed
Rau va arde
Mai oameni buni, dar rau va arde securitatea in creier!! D-le Pernea n-ai ce face? Du-te domnule si educa un copil, un caine ori ce vrei daca vezi in fata ta numai securisti!! Dl Costa a fost la politie la serv. cadre (daca stii ce-i ala) poate o fi fost si la pasapoarte si ce daca? Tot pensiile militarilor si politistilor va arde-n cur!! Dar tu ti-ai vazut copii crescand pe cand ei nu!! Ai fost cu familia la sarbatori, dar ei nu!! dar unde sunt marile fabrici: Infratirea, Alumina, Alfa, Crisu, Solidaritatea, Metalica, Sinteza..... si multe, multe altele! Astea tot securistii le-au luat? Dar cum batjocoresc ungurii pe romani asta nu vezi d-le Pernea? I-ati o perna in cur si da-ti in cap poate vezi adevarul!! dar ti-am spus: nu ai ocupatie!! Cauta-ti!!!!!
Postat 11 Octombrie 2013, 21:43 de Mary
poate ca nu e doar un simplu idiot. poate face parte din sistem !
de ce nu intreaba moshul asta de hoti, iredentisti, corupti si corupatori abonati la lucrari si finantari publice (adica de cei certati cu legea) ? face valuri cu teoria asta expirata. vine arunca fumigena cu fantoma securitatii, ca hotii sa poata fura in continuare nestingheriti, viitorul copiilor si nepotilor nostri ? cat de prost sa fii ca sa nu-ti dai seama ?!?
Postat 11 Octombrie 2013, 21:13 de cristiano ronaldo
iredentistii si hotii
baceeeee, in loc sa umbli cu astfel fumigene expirate, ai face mai bine sa-ti schimbi cauza si sa mergi cu jalba-n protzap peste tot intreband cine si de ce a furat, falimentat si apoi \privatizat\ (la fier vechi) toate obiectivele rentabile din perioada impuscatului. sa intrebi si cine sunt marii corupti si corupatorii lor, unde sunt ei acum si de ce nu sunt la parnaie, pt ani grei ? indivizii respectivi nu sunt niste fantome. ei sunt cunoscuti si usor incarcerat daca se vrea.. nu-i asa ca toate "nimicurile" astea nu-ti dau batai de cap ? te tii te baliverne si te mai vrei si important.
Postat 11 Octombrie 2013, 20:01 de rui costa
idiot util
nene, fara suparare dar esti un idiot util hotilor "de tranzitie", care au falimentat totul, lansand texte ieftine ca si cele cu care te bati in chept, cu privire la "fantoma securitatii", in vreme ce ei fura pe rupte iar iredentismul unguresc, revendica deschis ori voalat, Transilvania !
Postat 11 Octombrie 2013, 19:04 de Union
@rui costa
hotii de toate culorile politice plus iredentistii unguri, au vandut, falimentat, 'privatizat si retrocedat', tot pe ce au putut pune mana iar pe moshul asta il strang partzurile si reia niste clisee lansate tocmai de catre cei care au interesul sa abata atentie populatiei de la hotiile lor.
Postat 11 Octombrie 2013, 18:57 de Union
Trista realitate, Securitatea updatată este în toate,
I. Înainte de Revoluţia confiscată, aveam un partid unic: PCR. Acum avem un PCR transpartinic. Înainte de 1990, partidul unic era în toate, după Revoluţie, Securitatea updatată este în toate. II. Logică de securist: ”La fel s-a apărat Traian Costa şi în discuţia cu reporterul BIHOREANULUI. Scoţând o adeverinţă emisă de STS conform căreia a lucrat ca ”ofiţer tehnic” şi refuzând să spună altceva decât că a avut în grijă doar ”tehnica Securităţii din Bihor”, fără a avea ”muncă de teren”, Costa afirmă că, de fapt, Pernea nu face altceva decât să se răzbune după o ceartă între vecini.” – Dle Costa: 1. Am mai văzut văzut, inclusiv la Revoluţie, colegi/subordonaţi(?) de ai dvoastră care s-au metamorfozat în subingineri, sau ofiţeri de transmisiuni MApN. Despre caracterul lor mi-au povestit militari în termen, din subordinea/unitatea lor; 2. a avea grijă de tehnica Securităţii din Bihor, înseamnă şi multă muncă de teren. Că doar nu Primul secretar al PCR Bihor se ocupa cu montarea de aparatură de ascultare şi filmare/video, prin dormitoarele, băile şi birourile aşa zişilor ”duşmani ai poporului”, majoritatea fabricaţi. III. ”În cele din urmă, Pernea a ajuns din nou la şeful pesediştilor. ”L-am întrebat pe Mang, inclusiv în scris, ce exemplu dă el, ca profesor universitar, studenţilor, de vreme ce ştie că a promovat un securist într-o poziţie din care decide soarta judeţului. Oare îl are cu ceva la mână?”.” 1. Dl. Pernea de ar şti câţi securişti, miliţieni, activişti PCR, respectiv ”antene”, rude şi pile de ale lor, sau cuibărit în activul/nomenclatura PSD Oradea, cu precădere începând cu 2011, şi-ar da seama care este răspunsul. IV. ”Orădeanul însă nu s-a lăsat. ”Am mers în audienţă la şeful PSD Bihor, Ioan Mang, şi i-am spus că mi se pare cu totul imoral că Traian Costa a fost pus pe lista de candidaţi deşi a fost ofiţer de Securitate. Mi-a zis că n-a ştiut asta, ci doar că după 1990 a fost colonel de Poliţie, şef la Paşapoarte, de unde s-a pensionat, şi că l-a promovat fiindcă a muncit pentru partid", povesteşte Pernea.” – 1. Chestia cu ”n-am ştiut” este străvezie, fapt care spune multe; 2. Dacă dl. Costa era: a) un şomer neindemnizat, lăsat fără serviciu şi pentru faptul că a refuzat să devină membru PDL în Epoca portocalie, b) străin de sistemul: ”PCR&Secu&sons”; c) cu buzunarul gol; d) cu ceva coloană în faţa colegilor/şefilor de partid; e) un social-democrat ”pur sânge”, ar fi fost răsplătit la fel pentru aceeaşi munca de partid depusă? Sau i s-ar fi înscenat ceva, pentru a fi marginalizat? V. ”Mai mare ruşinea! Nu am votat USL ca să aducă la putere un securist!”, zice liberalul, bătând obrazul liderilor alianţei.” 1. Mare adevăr aţi spus. Păcat de România şi de cetăţenii ei fideli şi de bună credinţă. P.S. ”Cabinetul nr. 2” de la Prefectură (Timofte, C.), mă poate contrazice cumva?
Postat 11 Octombrie 2013, 16:53 de stefan
colonel de munci agricole si turnatorii
Ce clar poti sa-ti dai seama din ce partid face parte acest securist Traian Coste: are o expresie de nevertebrat fata de sefi si o privire severa fata de restul lumii, la fel ca membri PSD si mai nou PNL. Cu asemena imbecili in Consiliu te miri ca Oradea si Bihorul are apa (chiar ruginita) si sosea (chiar plina de gropi). Javrele astea au tinut sistemul comunist 45 de ani si ne-au mentinut inca 23 de ani in faliment dupa aia.
Postat 11 Octombrie 2013, 14:03 de col popota
in tara hotilor minciuna-i vorba
Avem un parlament burdusit cu infractori, plagiatori, incompatibili si corupti, asta ca sa nu-i mai socotim pe semi-analfabeti si grobieni care apar zilnic la Antene si Realitati spre deliciul votantilor lor. Ce sa ne mai mire faptul ca un semidoct care a fost ofiter de Secu a ajuns astazi in Consiliul Judetean, cand tara intreaga o conduc oameni ca Voiculescu, Iliescu, iar in Guvernul Ponta astazi este Dusa Ministru Apararii un fost ciocanar care a absolvit "Academia Stefan Gheorghiu"!
Postat 11 Octombrie 2013, 12:08 de ionel-copy mang-past
Ca de obicei
Numai niste oameni fara creier mai pot vorbi astazi despre cum eram ascultati de Securitate ....astia de astazi va asculta mai rau ca si Securitatea si nimeni nu zice nimic .....
Postat 11 Octombrie 2013, 10:12 de Sandu
La ce-o mai fi buna stanga in politica ?
Saracutul securist nu poate trai din pensia de probabil colonel si are nevoie si de indemnizatia de consilier. In mod sigur nu are mai mult de 12-15000 lei lunar. Si specimenele astea fac parte dintr-un partid socialist ( de centru stanga) care lupta din rasputeri pt. cei sataci si boilnavi care nu au ce pune pe masa.Sa va stea in gat. RUSINE PSD.
Postat 11 Octombrie 2013, 09:56 de Somer
Spre deosebire de liberali, acest Costa pare sa stie semnificatia imnului national
Nu vrea să fie băgat la puşcărie, şi nici măcar lăsat fără pensie. Inca vreo cateva privatizari USL ca la Oltchim, Rosia Montana sau CFR Marfa, si o sa ramanem toti romanii fara pensie si cu puscariile fara garduri.
Postat 11 Octombrie 2013, 09:11 de Sand
dar iredentistii ?
mai dati-o dreq cu poezia asta rasuflata cu securistu x, dar cu iredentistii care sug la ciolan de 23 de ani, cum sta treaba ?
Postat 11 Octombrie 2013, 08:43 de rui costa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON