URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Februarie 2014, 07:33

Noi, cei din linia întâi! Plătiţi mizerabil şi înjuraţi de orădeni, angajaţii CET duc o viaţă de ocnaş

Noi, cei din linia întâi! Plătiţi mizerabil şi înjuraţi de orădeni, angajaţii CET duc o viaţă de ocnaş VECHITURI. Magistralele care transportă agentul termic, îngropate de peste 25 de ani, sunt atât de mâncate de rugină încât până şi un prunc poate băga pumnul prin ele. "E o muncă fără capăt: peticeşti aici şi puşcă mai sus! Avem conducte care se găuresc şi dacă le atingi cu lopata", spune Mihai Cabai, directorul Termoficare
Noi, cei din linia întâi! Plătiţi mizerabil şi înjuraţi de orădeni, angajaţii CET duc o viaţă de ocnaş VECHITURI. Magistralele care transportă agentul termic, îngropate de peste 25 de ani, sunt atât de mâncate de rugină încât până şi un prunc poate băga pumnul prin ele. "E o muncă fără capăt: peticeşti aici şi puşcă mai sus! Avem conducte care se găuresc şi dacă le atingi cu lopata", spune Mihai Cabai, directorul Termoficare
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În tranşee e muncă de ocnaş. Aerul fierbinte şi ud îngreunează pufoaica. Se lucrează într-o ciorbă de apă şi glod, cu scule care se lipesc de degete, când opărite de fierbinţeala conductei, când îngheţate de gerul de afară. "E lucrul dracului! Tai chircit între vană şi zid sau sudezi adunat în conductă ca şobolanul", povesteşte un meseriaş.

Şi nu este vorba de ocnaşi! Sunt muncitorii de la Termoficare, pe lângă şanţurile cărora trecem zilnic...

Batalion disciplinar...

Opărit pe o treime din corp, un angajat al societăţii Termoficare se zbate de două săptămâni între viaţă şi moarte. Accidentul maistrului Gligor Sidor scoate la iveală situaţia deplorabilă a termoficării orădene, ţinute în viaţă cu eforturi sisifice. Pe 22 ianuarie, echipa de intervenţie de pe reţeaua magistrală se lupta cu o avarie apărută lângă Facultatea de Drept. Era noapte, abur, gălăgie, oboseală şi o presiune enormă pentru finalizarea lucrării. Căldura şi apa caldă erau oprite de cinci zile în jumătate din oraş, din bulevardul Magheru până în Sânmartin, iar afară lovise gerul.

"Acolo e batalion disciplinar. Oamenii ăia n-au dormit aproape deloc, nopţi la rând. Unii au adunat şi 800 de ore suplimentare", povesteşte un angajat. De teama concedierii, muncitorii se tem să vorbească pe faţă. 20 de oameni îngrijesc 78 de kilometri de reţea magistrală. La nevoie intervin şi colegii de pe reţeaua de distribuţie. "De la reduceri încoace, e ca la privat: toată lumea face de toate. Pentru 1.000 de lei pe lună te aduce noaptea de acasă, că ai, că nu ai de-a face cu avaria", spune muncitorul.

Munca e ca la ocnă. "Ca să nu te ardă aburul ţi se pune în groapă ventilator. Lucrezi fierbând în suc propriu, iar când ieşi din şanţ îngheaţă transpiraţia pe tine. Dacă ai noroc, te schimbi într-o benă de maşină, dacă nu, stai aşa", povesteşte un salariat. Peticirea conductei e doar o fază a lucrării. Reumplerea magistralei poate dura 10 ore şi nimeni nu pleacă acasă, pentru că ţevile pot ceda altundeva...

Dacă-i musai, cu plăcere!

În noaptea accidentului reţeaua a puşcat la 6 metri de spărtura pentru care se intervenise iniţial. Avaria prelungea cu încă două zile zile întreruperea încălzirii, aşa că s-a dat alarma!

04_Mihai_Cabai_bihoreanul.jpgMai departe, variantele diferă. Cert e că în capul nopţii, după trei zile prelungite de muncă, maistrul Grigore Sidor, în vârstă de 51 de ani, sudor experimentat şi şef al echipei de intervenţii pe reţelele de distribuţie, s-a prezentat la locul avariei de pe reţeaua magistrală. Unde nu prea avea ce căuta! Directorul Mihai Cabai (foto) spune că omul ar fi venit de bunăvoie. "Din primele declaraţii am înţeles că nu l-a chemat nimeni. A venit să dea o mână de ajutor".

Viorel Sidor, fratele victimei, povesteşte însă că maistrul a fost scos de şefi din patul conjugal. "Era acasă şi se culcase. Cumnată-mea spune că a fost sunat pe la unu fără zece noaptea, să vină la lucru. El şi-a sunat oamenii, i-a trimis în depozit să aducă ţeavă pentru a înlocui conducta spartă, iar apoi s-a dus la locul avariei", spune Viorel.

"Săriţi, că a căzut Gligor!"

La ora 3, când oamenii lui Sidor au ajuns cu ţeava, şeful lor era deja inconştient. "Era acolo SMURD-ul, ITM-ul, directorul Cabai, toată lumea. Muncitorii erau în stare de şoc iar Sidor, întins pe targă, scotea un vaiet de te îngrozea", povesteşte un coleg. La scurt timp după coborârea de pe buldo-excavator, unde i-a spus operatorului cum să ridice placa de beton ce acoperea canalul de termoficare, maistrul a alunecat în groapa rămasă neacoperită după prima intervenţie. S-a lovit cu capul de conductă şi s-a prăbuşit pe fundul şanţului. "Când a văzut că nu e nicăieri, buldozeristul a strigat: "Săriţi, că a căzut Gligor în groapă!". L-au căutat cu lanternele, dar nu vedeau nimic prin aburi. Doi muncitori au coborât în şanţ şi l-au găsit în apa opărită. Era inconştient. L-au prins de haină şi până la urmă l-au scos cu un cârlig", povesteşte un coleg.

Lovit la cap, maistrul a zăcut minute în şir în apa de peste 60 grade Celsius, în condiţiile în care şi la 40 grade Celsius apa e deja periculoasă. Fiert de viu, s-a ales cu arsuri pe 35% din corp şi cu căile respiratorii opărite. Vinerea trecută era încă în comă, din cauza traumatismului cranian. "La un moment dat s-a trezit şi a mişcat mâna, dar medicii l-au adormit la loc. Făcea febră şi s-au temut că nu va rezista durerilor", povesteşte fratele maistrului, care îi stă la căpătâi în Spitalul de Arşi din Bucureşti.

"Accident de muncă"

La o săptămână după ce au catalogat incidentul ca autoaccidentare, şefii lui Sidor s-au răzgândit. "Indiferent că a fost chemat sau nu la lucru, e accident de muncă", spune Mihai Cabai. Conducerea societăţii adună declaraţii despre circumstanţele producerii accidentului, iar la încheierea cercetărilor dosarul va fi predat ITM Bihor.

04_Marius_Rotar_bihoreanul.jpgMarius Rotar (foto), directorul ITM, spune că acesta va fi verificat riguros: "Vom verifica inclusiv ce îi scrie omului în fişa postului şi dacă aceasta a fost respectată. Orice încălcări ale legii vor fi sesizate Parchetului". Iar dacă maistrul şi oamenii săi, specializaţi în intervenţii pe conductele de distribuţie, nu aveau atribuţiuni pe magistrale, cei care i-au trimis acolo riscă sancţiuni penale.

Colegii lui Sidor spun însă că ancheta va dezveli doar o parte din adevăr. "Adevărul e că Sidor n-a văzut groapa de obosit ce era. Şefii profită că nu sunt locuri de muncă şi trag zece piei de pe noi", zice un angajat. Aşa s-a ajuns ca un muncitor să adune sute de ore suplimentare, ca un operator să citească în trei zile contoare montate în 400 de beciuri, iar un mecanic să răspundă de 25 de puncte termice dintr-un areal cât jumătate din cartierul Rogerius...

La cota de avarie

Directorul Cabai nu neagă volumul mare de lucru: "Lucrăm cu o schemă de personal redusă, cât să ţinem sistemul în funcţiune". Şeful termoficării susţine însă că nu muncitorii sunt puţini, cât avariile multe. "Zilnic avem minim două intervenţii pe magistrale şi cinci pe reţeaua de distribuţie", spune Cabai.

Iarna, operatorul ridică presiunea şi temperatura din conducte pentru a încălzi şi consumatorii de la capăt de reţea, fapt pentru care numărul avariilor creşte. "Lucrăm la noroc. Multe conducte sunt subţiri ca foiţa de ţigară. Oricând poate apărea o avarie care să lase jumătate din oraş fără căldură şi apă caldă".

Pe reţea nu s-a mai făcut o probă de presiune de ani de zile, pentru că spărturile ar fi atât de multe încât sistemul s-ar opri cu săptămânile. Potrivit directorului, singura soluţie e înlocuirea conductelor vechi de peste 25 de ani. Primăria a demarat deja un proiect de înlocuire a 17,5 kilometri de magistrală, dar lucrările vor demara abia la primăvară, iar impactul va fi destul de mic, pentru că se va înlocui doar 3,5% din totalul reţelelor.

Aşa că pentru angajaţii Termoficare războiul cu avariile e încă departe de sfârşit. Şi poate oricând să facă noi victime...


PETICIM!
Războiul cu avariile

Cu 61.344 de apartamente, 3.619 de case particulare şi 4.889 de agenţi economici şi instituţii racordate la reţea, Termoficare este cel mai mare furnizor de căldură şi apă caldă din Oradea. Dată fiind vechimea reţelelor, furnizarea serviciilor se face cu întreruperi repetate, care uneori pot dura zile întregi.

Numai pe reţelele de distribuţie au avut loc anul trecut 289 de avarii, pentru remedierea cărora societatea a fost nevoită să ceară Primăriei autorizaţii de desfacere a asfaltului. În cadrul lucrărilor au fost înlocuiţi 320 metri de conducte distruse, ceea ce ridică la circa 3 kilometri lungimea reţelei înlocuite. Mult prea puţin...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
ocnasi?
Nu stiu unde se duc banii pentru cet, pentru ca NU a fost an sa nu se fi marit G-caloria, chiar si de 2x, adica dupa "obicei" primavara si toamna! Deci unde sint banii??? Ce s-a facut cu banii?? Se pare ca la sefi! Inainte se stia ca celel mai mari salarii si prime erau la cet! Deci? Chiar nimeni nu se intreba? Pastorel Teodoreanu, spunea: "Din Banat pina-n Moldova, iar se simte lipsa sarii, fiindca toti ocnasii au ajuns a cirma tarii!"
Postat 15 Februarie 2014, 09:56 de citizen
bolojan stie dar mentine monopolu cet
de dragos gligor ati auzit voi dar de afacerile lui profitabile pentru el si extrem de paguboase pentru cet numai benzina in ficare60 km oradea ferma lui apoi achizitii de porumb la super pret pentru el desigur si camioane care astazi ruginesc hotii peste hotii acolo sunt bani dumneavoastra harburile de conducte facute de ceausu au ramas de zeci de ani si frigul din majoritatea blocurilor si desele intreruperi in schimb noi am ramas cu facturile tot mai uriase noroc ca ne mai ajuta vremea in rest omul DG e liber si il doare in basca ca si-a facut plinul,voi platiti numa facturi si stati in frig si ciocu mic cum naiba poate falimenta un monopol
Postat 14 Februarie 2014, 22:08 de aaa
De cine e vorba?
De angajatii CET sau de cei de la Termoficare?
Postat 14 Februarie 2014, 19:09 de Hall
Cu mana in Kur !
Si uite asa barba avea !!!! Munca de reparatii nu e usoara dar si carpelile astora nu e munca !!! Ar trebui verificat ce scule si echipamente au fost cumparate in ultimi 5 ani si unde se afla aceste scule , la cine si ce lucreaza cu ele. La interventii vin cu brichete in loc de proiectoare si defectiunile le cauta orbis pe pipaite. Singurele scule la vedere sunt tarnacopu si cazmaua, in rest ...... cateva injuraturi !!!! La ciubucuri au scule de scule, de brend numai la servici vin cu mana goala!!!!
Postat 14 Februarie 2014, 14:56 de ORBservatorAntena3ia
...
sotia maistrului declara ca a fost sunat in toiul noptii...acum dna-ul si alti smecheri care vaneaza ip-urile celor ce posteaza pe aici care vezi doamne ameninta judecatorii(crema ticalosiei de azi),nu pot afla daca s-a dat acel telefon?
Postat 14 Februarie 2014, 14:46 de agentu primar
cine???
Acum sincer , nimeni nu-i condamna pe muncitori doar atunci când munca este facuta de mantuiala...adica 90% din cazuri...dar munca facuta de mantuiala presupune si materiale de slaba calitate pe care nu ei le procura...aici venim la licitatii...etc/ Noi stim cine sant vinovatii de la cap la coada...
Postat 14 Februarie 2014, 13:40 de soso
cabai....scursura
saracii muncitori...directorul sta acasa cu nevasta-sa in pat si ei isi risca viata pt cateva mii de lei. si tot ei sunt de vina ca au cazut, ca s-au ars, ca au murit. Probabil si acel maistru, conform imbecilului de director, dormea linistit si probabil dintr-o data a fost contactat in subconstient, de colegii lui care ii cereau ajutorul. Nu l-a trimis nimeni...a mers de bunavoie,asa-i domn director? sa iti fie rusine...si daca moare acel om, sper sa ai cosmaruri o viata intreaga. iar cei de la ITM, ar face bine sa amendeze si Compania de Apa, nu doar o firma mica, amarata....
Postat 14 Februarie 2014, 11:19 de HTC
ITM
Macar orele suplimentare sunt platite? Daca un agent economic privat nu plateste o ora suplimentara unui angajat, ITM-ul te amendeaza sigur! Aici cum e? Bag mana in foc ca NU are nimeni treaba cu asa ceva.
Postat 14 Februarie 2014, 10:02 de TDS
Avarie
E bine. Sa mentionez doar ca in Nufarul iarasi suntem de 3 zile fara apa calda si caldura. Dar per total e bine... Oricum deja am si uitat de cand nu a mai fost avarie, cred ca au trecut peste 15 zile. Atunci a durat "doar" vreo 5 zile avaria.
Postat 14 Februarie 2014, 09:34 de Andrei
NU SUNTETI SINGURI
Toti romanii, mai putin cei din stafful de conducere ducem o viata de ocnas, dar lucrurile ar trebui sa se schimbe, ocnasii sa iasa la lumina si cei care conduc sa fie bagati in ocna!
Postat 14 Februarie 2014, 07:36 de ORADEAN
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON