URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Iunie 2013, 07:23

CET, ultima suflare! Conturile blocate şi sechestru pe cărbunele din curte

CET, ultima suflare! Conturile blocate şi sechestru pe cărbunele din curte LA MILA DOMNULUI. CET-ul are viitorul neclar. "Adevărul e că am cam ajuns la capătul puterilor. Eu mă bucur că am reuşit să trecem de iarnă fără probleme majore, dar mă gândesc cu groază la ce va fi iarna următoare", mărturiseşte Dragoş Gligor, directorul Electrocentrale
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

CET-ul şi-a făcut datoria, CET-ul poate să moară! Electrocentrale a ieşit din iarnă atât de slăbită încât decesul pare iminent.

Îngropată în datorii, termocentrala are conturile blocate, combustibilul sub sechestru şi nicio soluţie de depăşire a crizei. "Cu blocajul financiar şi sechestrul pus pe combustibil nu mai putem face nimic", spune directorul Dragoş Gligor.

CET, dator vândut!

Dacă ar fi fost firmă privată, Electrocentrale intra în faliment încă după dezgheţ. Furnizorul de energie termică a oraşului are datorii de peste 299 milioane lei. Restanţele depăşesc veniturile pe tot anul în curs cu circa 90 milioane lei, aşa că nici vorbă să le poată plăti.

Principalul creditor este Ministerul Finanţelor Publice, care are de recuperat circa 120 milioane lei pentru credite garantate de Guvern luate în perioada 2002-2004 pentru achiziţionarea de combustibili şi plătite în final de Minister. Alte 65,4 milioane lei le are de recuperat Ministerul Economiei, proprietarul Centralei Naţionale a Huilei, pentru cărbunele livrat şi neplătit, iar 50,8 milioane lei sunt datorate firmei Unicom Tranzit SA pentru transportul feroviar al combustibilului adus din Valea Jiului. Pe lista creditorilor se mai numără Maestro Trading, furnizorul de cărbune de la Voivozi, cu 28 milioane lei, Banca Transilvania cu 25 milioane lei, Ministerul Mediului cu 1,5 milioane lei şi alţii.

Sub cheie

Dacă statul mai păsuieşte centrala, privaţii nici nu se gândesc. Pe 13 mai, după patru procese încheiate cu sentinţe definitive şi executorii, Unicom Tranzit, firma fostului general KGB Constantin Iavorski, a pus poprire pe conturile CET. Întrucât după o lună abia dacă a recuperat 10 milioane lei, săptămâna trecută firma a pus sechestru şi pe combustibilul din curtea centralei.

Ca să se poată atinge de cele 34.000 tone de cărbune şi 1.400 tone de păcură, CET-ul trimite zilnic Unicom o cerere de scoatere de sub sechestru a cantităţii necesare pentru 24 ore de funcţionare. Până acum, cererile au fost mereu aprobate, dar viitorul e incert. "Orice sculă scoţi din magazie, fie că e un rulment, că e o rangă, la sfârşitul zilei trebuie s-o pui la loc, altfel e caz penal", povesteşte un angajat al CET.

Ai nimănui

Fragil şi păgubos, provizoratul pare instalat pe termen lung. La discuţiile de săptămâna trecută, Unicom a dat CET-ului un ultimatum de două luni pentru plata restului datoriei, Electrocentrale a cerut însă o păsuire de un an, iar negocierile s-au blocat. Ca să-şi îmbuneze creditorul, societatea orădeană i-a cedat până şi dreptul de a încasa direct banii primiţi de centrală din vânzarea electricităţii, şi numai aşa s-a mai detensionat situaţia.

Într-un singur an, CET-ul a schimbat două bănci tocmai pentru că i se blocau conturile, iar de săptămâna aceasta va trece la a o treia, fiindcă în caz contrar nu ar putea plăti salariile pe 12 iunie. Problema mare e însă că Electrocentrale mai are păcură doar pentru o lună, conturile sunt goale, iar furnizorii, deja păţiţi, mai vând doar cu banul jos.

Cu glonţul pe lângă ureche

Electrocentrale a ajuns la mâna Unicom după ce nu şi-a mai plătit furnizorii din ianuarie. CET-ul punea banii la ciorap ca să răscumpere certificatele de emisii de carbon vândute de-a lungul timpului cu 64 milioane lei, bani cheltuiţi pe combustibil. Cele 934.000 de certificate trebuiau puse la loc până la 1 mai 2013, sub sancţiunea unei amenzi de 100 euro pe certificat, fapt ce ar fi echivalat cu falimentul societăţii. Pe fondul scăderii consumului de curent, Electrocentrale şi-a răscumpărat certificatele cu 12 milioane lei, ieşind deci în câştig, dar i-a şuierat glonţul pe lângă ureche.

09 Dragos Gligor.jpg"600.000 de certificate le-am pus la loc la timp, dar 334.000 le-am cumpărat în ultima zi, când am avut bani. Cum certificatele rămân blocate vreme de 26 de ore pentru a fi verificate, iar ziua de 1 mai a fost zi liberă, acestea au fost înregistrate abia pe 2 mai", povesteşte Dragoş Gligor (foto). CET-ul a trecut razant pe lângă cea mai mare amendă din istoria Oradiei, de 33,4 milioane euro, doar pentru că Registrul de certificate a acceptat evidenţa că Electrocentrale a cumpărat certificatele la timp, doar le-a depus cu întârziere din motive obiective.

Între ciocan şi nicovală

Asta nu înseamnă că Electrocentrale nu are zilele numărate. Societatea a rămas fără licenţa de transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice în urma unor controale comandate în martie 2012 de pedelistul orădean Mircea Matei, pe atunci director al Agenţiei Naţionale de Reglementare a Serviciilor Publice Comunitare, şi adversar înverşunat al primarului Iie Bolojan.

Echipa de control a imputat încasări necuvenite de 2,4 milioane lei. Având în vedere obligativitatea existenţei unui preţ unic la nivel de oraş, suma provine, printre altele, din diferenţa între tariful facturat consumatorilor din Ioşia (care până în noiembrie 2011 plăteau doar 103 lei pe gigacalorie) şi cel al celorlalţi orădeni (care plăteau 235 lei). Ordinul a fost întărit în iunie 2012 de noul şef al ANRSC, pesedistul Doru Ciocan, iar termenul de un an dat pentru conformare, pentru obţinerea licenţei sau desemnarea altui operator, expiră luna aceasta. "Electrocentrale nu mai poate primi licenţa doi ani. Pentru a funcţiona, centrala va trebui să îşi separe activitatea de producţie de cea de distribuţie, lucru care se poate face doar după ridicarea sechestrului", explică managerul Gligor.

CET-ul ar putea ridica sechestrul prin declararea insolvenţei, lucru pe care însă nu îl doreşte nimeni: creditorii nu ar mai recupera nimic pentru că toate bunurile CET-ului sunt ipotecate la bănci, iar Primăria s-ar trezi cu noi belele pe cap!

Între două rele

Consiliul Local ar putea rupe Electrocentrale în două şi mâine, dar ezită! Producţia, pentru care există licenţă de operare, ar rămâne în continuare la CET, iar distribuţia, cu reţele şi puncte termice, ar trece la o nouă societate, Termoregio. Aceasta a fost înfiinţată încă din ianuarie 2012 de primăriile din Oradea şi Sânmartin, după modelul Companiei de Apă Oradea.

09 Eduard Florea_1.jpgTermoregio ar putea obţine licenţa, numai că s-ar băga singură în faliment! Motivul? "Odată ruptă Electrocentrale în două, datoriile ar rămâne pe CET, iar noua firmă ar fi "curată". Problema e însă că aceasta ar intra în datorii din prima zi de funcţionare, pentru că reţelele, vechi de 40 de ani, au pierderi şi de 40% din totalul agentului termic şi apei calde pe care le transportă", spune Eduard Florea (foto), directorul economic al Primăriei.

Pentru ca oraşul să nu se aleagă cu două firme falimentare în locul uneia, interesul orădenilor ar fi ca "ruperea" să aibă loc abia după reabilitarea reţelelor. Atâta doar că modernizarea infrastructurii încă nu a început, iar CET-ul ar trebui rupt luna aceasta, sub ameninţarea unor amenzi usturătoare. În concluzie, oricum ar face Primăria, orădenilor tot rău o să le pară...


"Cu cât lucrează mai mult CET-ul, cu atât pierde mai mult. Producem cu 341 lei o gigacalorie pe care o vindem cu 256 lei"

Dragoş Gligor


FALIT!
66.801.607

euro sunt datoriile acumulate de CET din anul 2002 până în prezent


CET DUPĂ CET!
Unicom nu uită şi nu iartă

Unicom Tranzit, firmă specializată în transporturi, face parte din holdingul Unicom, controlat de Constantin Iavorski, din Republica Moldova. Fost general KGB, ulterior angajat al oligarhului rus Roman Abramovici, iar apoi ministru al Energiei în Republica Moldova, Iavorski s-a specializat în furnizarea de combustibili către termocentrale. Firma are deja experienţă în recuperarea banilor de la CET-uri. Spre exemplu, în 2009 Unicom a blocat conturile CET Iaşi, operaţiune în urma căreia societatea a intrat într-o insolvenţă transformată în faliment, iar luna trecută a blocat şi conturile CET Suceava. Rămâne de văzut dacă Electrocentrale Oradea va reuşi să se salveze...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
GLIGORAS
Cu blocajul financiar şi sechestrul pus pe combustibil nu mai putem face nimic", spune directorul Dragoş Gligor.!!!cum scria aici cineva...tot ce lipseste bani autoturisme,camioane,vagoane cfr,cazane ,cred ca si turbina!!!!o sa gasiti pe numele lui gligoras ori pe a cuiva din familia lui.pina ce el a fost un numenea la cet cetul a mers bine,de cind a venit la conducere din prima zii,unii angajati ai cetului lucreaza la el la ferma,bineinteles fiin platit din bugetul cetului,lea mai aruncat 2-3 clase in plus si lucreaza la el,dar deja are atita banet ca nici dna-ul nu se mai atinge de el.DACA SAR FACE UN CONTROL INOPORTUN DAU PARIU CA SAR GASI LA EL SAU PE LA NEAMURI CEL PUTIN 10 CAMIOANE NOI CUMPARATE DE CET PE VREMEA RESPECTIVA.....DAR NIMENEA NU MAI ARE CURAJ.....
Postat 18 Iunie 2013, 14:06 de PIP
cet
acest porc de gligor,ce vrea sa faca cu oradenii,cu ce o sa ne incalzim la iarna,daca acuma se pune problema ca nu mai este materie prima ptr incalzirea apei calde. DA DOAMNE SA SE SESIZEZE DIN OFICIU CEI DE LA D N A ORADEA,SA L VERIFICE PE EXCROC,SI SA L SCHIMBE
Postat 16 Iunie 2013, 14:31 de gabrian
@quiltiman
Ce ANI ?! Precis are toata averea de la matusa Tamara, o batrana cu pensie de la cap, 10 lei pe luna.
Postat 11 Iunie 2013, 21:33 de nascase
Mare Director Gligor
Ma intreb cum a reusit d-nul Gligor sa duca CET pana in pragul falimentului si Ferma lui vitei si vaci de la Cociuba sa prospere? Ma intreb ce cauta domnia sa aici la CET in loc sa se ocupe de ferma? Intreb pe domnul primar pe care l-am votat ,oare,stie ca D-nul Gligor are aceea ferma si ca este prospera nici nu am curajul sa ma gandesc ca ferma a fost constriuita pe banii nostri. Ferma are 400 de vaci de lapte si carne,300 de vitei pentru ingrasare si teren,pasune,mult teren! Ma intreb oare ANI Oradea stie de afacerea d-nului director,poate verifica si daca este compatibil sa fii director la CET si sa fii falit si sa ai o ferma prospere care merge brici!
Postat 11 Iunie 2013, 18:01 de quiltiman
bolovaneeee
vezi ca sar udemeristii pe tine din toate partile. pana cand le-ai cantat in struna ca un fraier, te pupau si prin partile dorsale. acuma, te injura peste tot. vezi comentariile si ii gasesti usor pe nemernicii astia (desigur, printre ceilalti contestari, cum ar fi cei cu problema cainilor fara adopst, etc).
Postat 11 Iunie 2013, 16:52 de lepre udemeristokgbi
CET - 2 pe carbune = ultima solutie pentru Oradea
De lqa inceput trebuia terminat cu CET-1 si revigorat CET-2. Structura era relativ noua si bine facuta, cazanele noi, generatoarele noi .Era mult mai usor de repornit CET2 decat prostolovania de trecere a actualului CET1 pe gaz care v-a falimenta orasul. Interese clare ale celor ce se ocupa de lichidarea a tot ce a functionat cat de cat si-a spus cuvantul. Repornirea CET-2 pe combustibili solizi este singura sansa sa traim decent in Oradea altfel....... potopul Si BolovanulBolojan v-a pune crucea pe oras dupa ce se va trece pe GAZ. Dar el nu mai vrea sa candideze le sefia PMO , vrea mai sus , sa plece , sa scape de tragedia din Oradea!! Tragedie pe care o gestioneaza cu "succesuri" !
Postat 11 Iunie 2013, 16:11 de scortosul
Mor de mila lor!
<<interesul orădenilor ar fi ca \"ruperea\" [CET] să aibă loc abia după reabilitarea reţelelor>>! De cand se fac in orasul sau tzara asta lucrurile in interesul cetatenilor? Cine plateste pierderile de 40 % (de fapt 75-80 % dupa declaratiile bolojanului), cine plateste 256 lei/gigacalorie, cine plateste apa rece zisa calda si frigul din case pe post de caldura, cine plateste salariile grase sefilor CET- oradenii. Din interes pare-se. Cine planteaza panselute si face mausolee arteziene in loc sa se ocupe de micsorarea taxelor si cheltuielilor oradenilor? Consilierii locali sunt membri retribuiti in Consiliile de Administratie ale CET si a celorlalte regii subordonate Primariei. Aici intr-adevar putem vorbi de interese!
Postat 11 Iunie 2013, 13:25 de Sunshine
@nelu
Gligor a dus in spate DOAR banii facuti pe spinarea oradenilor, in cardasie cu cei din cl si cu primarii Oradiei. Cum de nu-si aduce aminte DNA de porumbul lui Gligor din satul lui natal (URSAD), pe care si l-a cumparat pe banii nostri, cand a ,,retehnologizat'' un cazan sa produca abur prin arderea porumbului ! A manageriat afacerea in asa fel incat In final a produs floricele la pret de icre negre !
Postat 11 Iunie 2013, 13:02 de a.lu.nelu
raspiuns
Din cate i-mi amintesc,CET-ul este o societate subordonata consiliului local de prin 2002 . Care a fost implicarea Consiliului Local la bunul mers al acestei societati,la cate contracte favorabile CET-ului s-a implicat ? Cred ca,Consiliul Local si primarul au fost mai interesati de contractele realizate cu SELINA,decat de asigurarea caldurii si a apei calde cetatenilor a acestui oras .
Postat 11 Iunie 2013, 12:45 de nelu
raspiuns
ma neispravitule,Gligor ne duce in spate de ceva ani buni .Istetule cate centrale pe carbune mai functioneaza in tara asta?
Postat 11 Iunie 2013, 12:22 de nelu
propunere
Daca tot cam bate vantul pe la CET, nu mai bine montati niste eoliene?
Postat 11 Iunie 2013, 12:11 de shadow
Moldova se trezeste si preia, pe rand, orasele mai necajite din Romania
Sa vina KGB-ul si sa ne dea caldura, ca Bolojan tocmai si-a ratat mandatul - asta e tare si asteptam iarna, ca sa vedem rezultatul preluarii CET-ului in privat, dupa care putem si noi dupa modelul bucurestenilor sa facem roata in jurul primariei ca sa-i dam afara pe nepriceputi.
Postat 11 Iunie 2013, 09:43 de Burn
La minte e mai greu !?!
Dar chiar nici un pic de imaginaţie la cei care sunt acum în conducerea municpalităţii? Asociaţiile de dezvoltare intercomunitară cum sunt Aparegio, Transregio, Termoregio, Salregio, Comregio şi alte ...regio, care să asigure operarea regională a tuturor categoriilor de servicii publice de utilităţi şicare să funcţioneze în regimul unor consorţii judeţene, zonale sau locale, am auzit înainte de 2008, sunt scrise în tot felul de publicaţii şi lucrări prezentate în Sala Mare din clădirea primăriei, le mai accesăm din când în când pe unele site-uri internaţionale de prezentare şi, nu în ultimul rând, le-am înţeles de mult timp. De ce nu s-a făcut aproape nimic în acest sens de 5-6 ani încoace, ca să nu mai depindem de fiecare tembel care locuieşte în principala clădire a Oradei ???
Postat 11 Iunie 2013, 09:35 de Carp III
Dane, ai uitat finalul !
Cum, nimeni nu-i vinovat de acest dezastru ?! De pilda, cum poti sa tii doua"j" de ani la conducere pe un neispravit ca gligor ?!
Postat 11 Iunie 2013, 08:02 de .
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON