URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Noiembrie 2016, 20:45

Preşedintele UDMR: 1918 a fost o înfrângere pentru noi. Românii trebuie să ţină cont de promisiunile făcute la Alba Iulia

Preşedintele UDMR: 1918 a fost o înfrângere pentru noi. Românii trebuie să ţină cont de promisiunile făcute la Alba Iulia (foto: Clujazi.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat, duminică, la lansarea naţională a candidaţilor Uniunii, care s-a ţinut în Sala Sporturilor din Cluj-Napoca, în prezenţa a circa 1.500 de simpatizanţi, că momentul Marii Uniri a reprezentat o "înfrângere" pentru maghiari.

Totodată, Kelemen a afirmat că maghiarii pot respecta suveranitatea ţării dacă şi "comunitatea majoritară", prin liderii săi, va "ţine cont de promisiunile făcute în 1918, la Alba Iulia" şi anume "egalitate în drepturi, în privinţa învăţământului, administraţiei publice, egalitate în drepturi faţa instanţelor şi folosirea limbii materne".

"Se apropie 2018, momentul când se vor aniversa 100 de ani de la Marea Unire. Nu ne este indiferent în ce stare sufletească vom ajunge noi să fim martori la acele aniversări. S-au făcut promisiuni acolo, s-au scurs 100 de ani, sunt patru generaţii. Acel moment, 1918, a însemnat o înfrângere pentru noi, să fie clar acest lucru. Nu poţi uita durerea cauzată de această înfrângere, nu poţi să treci peste durerea aia. Dar, aşa cum au trecut alţii peste acele momente dificile, putem jeli, dar acest lucru trebuie, la un moment dat, să se încheie, trebuie să continuăm cu munca. Noi, la fel ca generaţiile de dinaintea noastră, trebuie să spunem că se poate, că trebuie să ne concentrăm pe valori, pe valorile transilvane, că merită să construieşti un viitor în această ţară", a spus Kelemen Hunor, potrivit Mediafax.ro.

Preşedintele UDMR a mai susţinut că nimeni nu poate cere maghiarilor să sărbătorească un eveniment care i-a împins spre o existenţă de membru al unei comunităţi minoritare.

"Putem respecta suveranitatea acestei ţări, putem respecta comunitatea majoritară dacă aceasta, prin liderii săi politici, va putea şi va ţine cont de promisiunile făcute în 1918 la Alba Iulia. Acolo s-a vorbit, în acea Rezoluţie, despre egalitate în drepturi, în privinţa învăţământului, administraţiei publice, egalitate în drepturi faţa instanţelor şi folosirea limbii materne. Noi nu dorim altceva decât ca acele promisiuni să fie asumate de orice putere şi de orice guvern în această ţară. Există o tendinţă de asimilare a minorităţii maghiare, a minorităţilor din această ţară, dar există un vis al nostru, ca maghiarii din România să fie recunoscuţi ca factori constituanţi ai ţării", a mai spus liderul UDMR.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
aceleaşi minciuni răsuflate
Iezuitu'- veterinar din poza de mai sus, se agită până când "organele" vor fi nevoite să-l culeagă... Să vă dea Sfântu' tot atâtea drepturi câte aveau românii ardeleni până în 1918. Şi da, 1918 a fost o mare înfrângere a voastră din care se pare că nu aveţi capacitatea să înţelegeţi nimic. Impresia pe care o lăsaţi e că sunteţi la fel de sceleraţi, îngânfaţi, incapabili să evoluaţi, ca şi acum 100 de ani. ...
Postat 08 Noiembrie 2016, 11:20 de Vlaicu
Noi sa ne tinem promisiunile?
Dar voi ati fost cetateni loiali acestei tari? Sa nu vorbim de Ip si Traznea, sunt istorie, o istorie mai recenta decat 1918. Sa vorbim de faptul ca sabotati prin orice mijloace interesele Romaniei, cu toate ca traiti aici si sunteti cetateni romani in detrimentul Ungariei. Vreti autonomie doar ca sa puteti fura in liniste la adapost de legea romaneasca: Kiss, Biro sau Verestoy Attila care a defrisat si carat un Ungaria multi intregi de lemne. Unde aveti cat de cat o majoritate locala, ii tratati pe romani ca pe animale.
Postat 08 Noiembrie 2016, 10:24 de vasyion
Hai nu plange nu plangea.
Cele promise la Alba Iulia au fost respectate,suntem egali in fata justitiei, folositi limba maghiare in crese, gradinite, scoli, universitati. Aveti incomparabil mai multe drepturi decat au avut romanii inainte de 1918 desi unii nu le meritati.
Postat 07 Noiembrie 2016, 19:44 de Ducustrigacucu
udmr=NESIMTIRE CRASA
udmr=NESIMTIRE CRASA
Postat 07 Noiembrie 2016, 18:01 de EliteOne
@maricel loserul
Nu tine, bai, hudemeristu'! Plangeti si jeliti non-stop. ungaria mare a murit! Mincinosi fara egal, aveti in Romania toate drepturile. Nu au romanii mai multe drepturi decat ungurii. In 1918 ungaria mare a murit si odata cu ea au murit abuzurile si nedreptatile fara numar savarsite de unguri impotriva romanilor si a celorlate etnii din Transilvania. Azi voi aveti drepturi egale cu romanii. Nu vreti sa vorbiti limba romana, limba tarii in care locuiti ? Plecati la hungaria. Fiti acolo cetateni second-hand. Stii bime ce spun. Sa va dea orban pamant sa va izolati in pusta. Sa faceti stat in stat la hungaria.
Postat 07 Noiembrie 2016, 17:59 de EliteOne
De ce?!
...comentati pe astfel de subiect, cand terenul agricol al Romaniei este vandut in proportii uriase, cetatenilor italieni, germani, arabi, etc. Cand padurile noastre sunt exploatate la maximum si exportat lemnul. Brancusi ne-a lasat saraci si pr.sti, si ne-a gasit si mai saraci si mai pr.osti, decat eram acu-s sute de ani. Poporul roman aproape ca nu mai exista. Va mirati?!
Postat 07 Noiembrie 2016, 11:03 de Maricel
rusine
Nu va e rusine sa invocati MAREA UNIRE, da era vorba despre cei care gândesc, vorbesc, muncesc romaneste, indiferent de ce nationalitate sunt, se considera ROMANI. Credeti ca vom suferi daca la aniversarea din 2018 nu vor mai fi unguri in ROMANIA, asa si ...... Unde veti fi voi ungurii si ma refer la sustinatorii lui Kelemen când vom comemora 100 de ani de la masacrul din sept 1940 de la IP, TRAZNEA. Multumiti-va cu statutul de minoritate tolerata si cu partidul vostru extremist. Poate, cine stie cineva se va destepta si va considera ca infiintarea unui partid cu platforma nationalista in ROMANIA va fi antidotul pentru voi. Cine stie, poate pana la 100 de ani de la MASACRUL IP, TRAZNEA se pot schimba multe. DESTEAPTATE ROMANE
Postat 07 Noiembrie 2016, 09:57 de FLORIN64
Ura, rautate, sovinism exacerbat
Ura, rautate, sovinism exacerbat. Aveti aceleasi drepturi, invatati in limba voastra, la 4% nu puteti avea pretentii ca ungureasca sa fie limba oficiala. Ce mai vreti ? Razboi cu Ungaria, revizuirea granitelor ajutati de Rusia?? Aici se va ajunge insa daca-l porniti nu cred ca mai existati ca minoritate in interiorul granitelor acestui stat. Ca acest stat nu va disparea, voi insa......PS Nu ati face asta in Grecia, Franta, etc. V-ar interzice in 2 sec ca partid politic.
Postat 07 Noiembrie 2016, 07:35 de elev
Cabinetu
Exista medicatie antidepresiva excelenta. Cautati doar un doctor priceput. Nu tre sa treceti granita neaparat ptr. asta.Sanatate macsima!
Postat 07 Noiembrie 2016, 00:03 de Iness
Drum bun
Poti trece linistit granita, ca nu o sa iti duca nimeni dorul! Nu te tine nimeni cu forta aici!
Postat 06 Noiembrie 2016, 23:07 de hateretards
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON