URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Martie 2015, 18:05

Cum am cucerit Budapesta (FOTO)

Cum am cucerit Budapesta (FOTO) Cum am cucerit Budapesta
Cum am cucerit Budapesta (FOTO) Cum am cucerit Budapesta
Cum am cucerit Budapesta (FOTO) Cum am cucerit Budapesta
Cum am cucerit Budapesta (FOTO) Cum am cucerit Budapesta
Cum am cucerit Budapesta (FOTO) Cum am cucerit Budapesta
Cum am cucerit Budapesta (FOTO) Cum am cucerit Budapesta
Cum am cucerit Budapesta (FOTO) Cum am cucerit Budapesta
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În 17 martie, pe strada Nagymező din centrul Budapestei s-a vorbit româneşte masiv. La Teatrul Thalia, trupa Iosif Vulcan din Oradea a jucat "Scripcarul pe acoperiş", titrat pe afişul din faţa intrării drept "Best Romanian musical production". Ca parte din proiectul Zilele Comunităţii Româneşti, iniţiat de Ambasada României la Budapesta şi sprijinit de Institutul Cultural Român, reprezentaţia a adunat în jur de 400 de spectatori, majoritatea români stabiliţi în Ungaria.

Excelenţa Sa Alexandru Victor Micula, ambasadorul României la Budapesta, a fost amfitrionul discret şi elegant al serii. A făcut oficiile de gazdă, a salutat personal o mare parte a invitaţilor şi a răspuns cu amabilitate oricăror întrebări. M-a impresionat când a ales să urmărească spectacolul de pe un rând din spate, evitând loja care pentru oamenii cu funcţii din România devine a doua casă.

Spectacolul a avut cele mai proaste lumini de teatru pe care le-am văzut vreodată. Deşi teatrul budapestan are o dotare tehnică superioară celui din Oradea, luminile au fost cu mult sub nivelul pe care "Scripcarul" îl cerea. În schimb, sala a compensat printr-o acustică excelentă. Formaţia comunităţii evreieşti din Oradea (aplaudată încă de la intrare, la fel ca orchestrele simfonice) s-a auzit foarte puternic şi echilibrat. Acustica sălii este atât de bună, încât până şi sunetele de fundal (paşii actorilor, spre exemplu) s-au auzit peste nivelul obişnuit.

Reacţia spectatorilor a fost aproape identică cu cea a publicului de la Oradea. Toate momentele muzicale au fost răsplătite în funcţie de complexitate şi calitatea interpretării: de la aplauze complezente, în cazul vocilor mai modeste, până la aplauze prelungite, după cele mai spectaculoase şi elaborate momente de dans. Din păcate, publicul nevorbitor de limba română a trebuit să se bazeze pe o supra-titrare adesea desincronizată. La a doua pauză a spectacolului, în faţa afişului de pe hol erau adunaţi mai mulţi oameni care încercau să-i identifice pe actori: "El e Richard Balint". "Pe ea o cheamă Ioana Gajdo".

Interpretarea actorilor noştri a fost bună, poate cu un uşor aer de relaxare. Nu a bătut chiar vânt de vacanţă pe scenă, să nu vă imaginaţi asta, dar nu a existat nici acea concentrare din festivaluri şi concursuri. Ultima reprezentaţie de la Oradea, din 9 martie, mi s-a părut mai închegată şi mai sigur jucată. Momentele de excelent umor evreiesc au fost gustate din plin, iar cele dramatice au impresionat, astfel că cele 6 minute şi 42 de secunde de aplauze în picioare de la final au fost pe deplin meritate.

O poveste despre drama evreiască (scrisă de Sholem Aleichem), un spectacol regizat de un maghiar (Gyorgy Korcsmaros), jucat în capitala Ungariei, la Zilele Comunităţii Româneşti, exact în ziua alegerilor parlamentare din Israel, de către o trupă românească. Iar cum ţinta organizatorilor a fost promovarea toleranţei şi a multiculturalismului, o reţetă mai amplă şi mai potrivită era greu de găsit.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON