URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Ianuarie 2015, 14:23

Medicii de familie, invitaţi să-şi trimită pacientele la testarea Babeş-Papanicolau. Se face gratuit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministerul Sănătăţii a alocat judeţului Bihor suma de 80.000 lei pentru desfăşurarea Programului Naţional pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin în trimestrul I al acestui an, a anunţat Direcţia de Sănătate Publică printr-un comunicat dat publicităţii miercuri, în care precizează că în Bihor sunt două unităţi spitaliceşti care îşi vor împărţi egal această sumă, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă şi respectiv Spitalul privat Pelican.

Programul Naţional pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin se desfăşoară prin reţelele de screening ale celor două unităţi, la care medicii de familie pot trimite pacientele considerate cu risc crescut, între 25 şi 64 de ani. Nu o prea fac, însă, motiv pentru care DSP reiterează invitaţia ca aceştia să-şi informeze pacientele şi să le recomande un consult de specialitate şi includerea în programul de screening, cu atât mai mult cu cât costurile sunt suportate din bugetul Ministerului Sănătăţii.

"Precizăm că sunt fonduri suficiente pentru screening şi invităm populaţia feminină eligibilă să se adreseze medicilor de familie pentru îndrumare la examinarea citologică gratuită în vederea depistării cancerului de col uterin", arată comunicatul DSP.

Anul trecut au beneficiat de gratuitate la testarea Babeş - Papanicolau 1.624 paciente din Bihor, din care 264 au fost depistate pozitiv, mai puţine decât în anul 2013, când au fost testate 4.453 femei.

De altfel, în cursul anului trecut, DSP Bihor arăta că din cei 341 medici de familie din Bihor, 97 nu s-au înscris în niciuna din cele două reţele de screening şi, deci, nici nu şi-au informat pacientele că pot beneficia de gratuitate pentru efectuarea testului Babeş - Papanicolau.

Alţi 25 de medici de familie din cei 244 care s-au înscris în reţelele de screening nu şi-au trimis nicio pacientă la testare, motiv pentru care la finele anului trecut o parte din fondurile alocate de Ministerul Sănătăţii în judeţul Bihor în acest scop au trebuit returnate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON