URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Octombrie 2016, 12:11

Traficanţii din Cetate: Vineri începe ediţia a cincea a Galei Traficantului de Cultură

Traficanţii din Cetate: Vineri începe ediţia a cincea a Galei Traficantului de Cultură GALA TUTUROR. Ediţia a cincea a Galei Traficantului de Cultură Internaţional îşi propune să prezinte publicului orădean ce are de oferit noua generaţie de artişti - că provin din lumea teatrului, a muzicii ori a artelor plastice - într-o serie de evenimente programate în clădirile şi curtea interioară a Cetăţii
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La finalul săptămânii, Piaţa Unirii va fi animată cu concerte date de invitaţi celebri şi un târg inedit cu mâncăruri de stradă inspirate din gastronomia internaţională, în cadrul ediţiei 2016 a Toamnei Orădene.

Dacă cele mai populare evenimente ale festivalului au fost programate în piaţa centrală, orădenii care caută altfel de manifestări culturale sunt invitaţi în Cetate, unde va fi organizată ediţia a V-a a Galei Traficantului de Cultură Internaţional, cu spectacole aduse de teatre independente, sculptură în timp real, recitaluri de jazz şi expoziţii tematice.

Cinci ediţii, cinci scene 

Artişti din mai multe oraşe ale ţării şi invitaţi din străinătate vor veni, la finalul săptămânii, în Oradea pentru a participa la ediţia a V-a a Galei Traficantului de Cultură Internaţional (GTCI), un eveniment organizat de Asociaţia "Experiment. Teatru. Clandestin", unul dintre ONG-urile care au primit sediu în fortăreaţă. "Încercăm să formăm aici un centru de cercetare şi experimentare artistică pentru a întregi peisajul cultural din oraş. Gala Traficantului de Cultură este dedicată unui public care doreşte altfel de manifestări artistice decât cele clasice", spune Sebastian Bărbălan (foto), reprezentantul asociaţiei.

Ediţia de anul acesta, desfăşurată sub egida Toamnei Orădene, va avea loc în perioada 7-9 octombrie şi înglobează spectacole de teatru, concerte, proiecţii de scurtmetraje, precum şi expoziţii de pictură, sculptură şi fotografie. Organizatorii au anunţat că, pe parcursul Galei, în curtea Cetăţii vor fi amenajate cinci scene mobile, unde se vor ţine momente artistice. O şansă vor avea şi amatorii. "Pe una dintre scene va fi montat un pian, la care va putea cânta oricine doreşte, iar pe o alta un pupitru pentru cine doreşte să transmită ceva. Pe celelalte trei scene se va picta, sculpta, respectiv se vor ţine spectacole de teatru pentru copii", explică Sebastian.

Teatru-Risk

De asemenea, într-o altă zonă a Cetăţii, organizatorii au gândit o aşa numită instalaţie artistică cu mai multe picturi realizate de tineri artişti din ţară pe tema "Metamorfoze", propusă de Asociaţia "Experiment. Teatru. Clandestin". Totodată, însă, GTCI programează şi spectacole în spaţii închise. "Am înfiinţat o secţiune în cadrul Galei care se numeşte Teatru Risk. Dorim să promovăm tineri artişti şi trupe independente, care încă nu au avut loc pe scena publică din ţară", spune Sebastian.

În sălile Cetăţii se vor juca, aşadar, spectacolele "Noi două" (vineri, ora 21), cu Irina-Maria Barbir, despre relaţia mamă-fiică ce transcende dincolo de moarte, one woman-show-ul "Monoloagele vaginului", cu Alina Mişoc, inspirat dintr-un text de Eve Ensler, tradus în 40 de limbi şi jucat în 50 de ţări (vineri, ora 22), "Mosc", cu Diana Elena Tuşa, inspirat de nuvela "Chira Chiralina" de Panait Istrati (sâmbătă, ora 19) şi "Petuşki", cu Paul Sebastian Popa, un spectacol prezentat ca fiind un imn compus în favoarea băuturii (vineri, ora 21).

Free jazz

Gala din Cetate are şi o componentă gastronomică. Vineri şi duminică, timp de mai multe ore, orădeanul Florian Chirilă va ţine workshop-uri de bucătărie vegană, militând pentru acest stil de viaţă.

La finalul săptămânii, în fortăreaţa orădeană se va "trafica" şi muzică. Sâmbătă, de la ora 19, pe o scenă din curtea interioară se va auzi muzică drum&base, adusă de invitaţi precum trio-ul britanic "Ruffhouse". Duminică seară, în schimb, de la ora 19, a fost programat un concert country dat de Filip Band, urmat de recitalul Free Jazz, adus de patru muzicieni români. Intrarea la cele mai multe evenimente din cadrul Galei Traficantului de Cultură Internaţional este liberă, însă pentru cele câteva spectacole cu bilete curioşii sunt invitaţi să-şi facă rezervări pe pagina de Facebook a evenimentului.

Tot la finalul săptămânii, în Cetate, festivalul Toamna Orădeană programează şi alte momente muzicale, mai apropiate de zona clasică. Vineri, de la ora 20, în curtea fortăreţei va cânta corul "Deo Gloria", sâmbătă, de la ora 18, în Catedrala Romano-Catolică va avea loc un concert de promovare a tinerelor voci ale oraşului, în timp ce duminică, tot acolo, pianistul Thurzó Zoltán va da recitalul "Rezonanţe, muzică şi magie de toamnă". Magie pe care organizatorii speră să o simtă şi cei care vor ajunge, la finalul săptămânii, în Cetate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON