URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 20 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Septembrie 2010, 15:36

Toamna se numără copacii

Toamna se numără copacii COPACI CODAŢI. Fiecare din cei 50.000 de arbori din Oradea a primit o literă care reprezintă un cod anume. Acesta va spune cât este de îmbătrânit şi de uscat copacul, deci şi cât va trăi şi când va trebui tăiat pentru a nu se prăbuşi peste oameni, clădiri ori maşini
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

V-aţi întrebat vreodată câţi copaci sunt în oraş? Dar ce amenajări ar fi cele mai potrivite sau de cât spaţiu verde avem nevoie ca să fie "ca în Europa"? Acestor întrebări, dar şi altora, dă răspuns un proiect comandat de municipalitate.

Intitulat "Cadastrul verde al municipiului Oradea", proiectul realizat de firma Geodis constă, în linii mari, în realizarea unui ortofotoplan, adică a unei hărţi complexe prin fotografierea de sus a oraşului şi măsurarea celor mai importante spaţii verzi (parcuri, bulevarde, cimitire) şi, în final, în alcătuirea unui studiu de fezabilitate pentru amenajarea zonelor mai puţin verzi şi mai puţin întreţinute.

Vinerea trecută, reprezentanţii Geodis au predat Primăriei cea de-a cincea etapă a lucrării, adică inventarul cadastrului verde. "Am inventariat toate zonele măsurate, toţi arborii, arbuştii, covoarele de flori, tufe şi gard viu, dar şi mobilierul urban", explică Dumitru Constantinescu, director al Geodis România.

Şase echipe de câte doi oameni au bătut la pas, timp de aproape patru luni, toate zonele din oraş ca să numere fiecare copac, să traseze 29 de caracteristici pentru fiecare, între care vârsta, specia, dar şi starea de sănătate. "Pe viitor se va şti care copaci trebuie tăiaţi pe motiv că reprezintă un pericol, dar şi care nu, fiindcă sunt sănătoşi", precizează Constantinescu.

Primele concluzii arată că în Oradea există aproape 50.000 de copaci în 457 de hectare de spaţii verzi. Asta înseamnă că unui orădean îi revin cam 20 de metri pătraţi de spaţiu verde, departe de norma impusă de Uniunea Europeană, care este de 30 de metri pătraţi la un locuitor. "Nu zic că e minunat, dar comparativ cu alte oraşe din ţară, Oradea stă bine. Cert e că un cadastru verde cum va avea Oradea, numai Timişoara, din câte ştiu eu, mai are", adaugă Constantinescu. Altfel spus, dacă în alte oraşe edililor şi localnicilor nu le prea pasă de verdeaţă, la noi există un interes promiţător. Şi din partea unora, şi a celorlalţi...


PUŢIN
20

de metri pătraţi de spaţiu verde îi revin fiecărui orădean, faţă de 30 mp cât este norma UE

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5879 RON
  • 1 EUR = 4.9751 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON