URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Iulie 2014, 13:12

Studenţii orădeni de la Arhitectură nu mai sunt primiţi la licenţă în Cluj Napoca

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Facultatea unde poţi intra, dar nu mai poţi ieşi! Aşa îşi descriu şcoala absolvenţii de la Arhitectură din cadrul Universităţii din Oradea, care ar fi trebuit să-şi susţină în această vară examenul de licenţă. Însă ei nu au habar când şi cum vor fi evaluaţi.

Din 2004, absolvenţii de Arhitectură din Oradea îşi dau examenul de licenţă la Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, specializarea orădeană neavând autorizare pentru organizarea lui. În baza unui protocol încheiat între cele două universităţi, an de an studenţii erau evaluaţi de comisia de profesori clujeni, atât la examenul de pre-diplomă, susţinut în sesiunea din februarie-martie, cât şi la cel de licenţă, în iulie. Anul acesta, însă, studenţii din anul VI au dat doar examenul de pre-diplomă.

"În martie, am dat examenul de pre-diplomă la Cluj Napoca. Acum, când trebuia să dăm licenţa, ni s-a spus că profesorii de la Cluj nu ne mai primesc", a povestit o absolventă pentru BIHOREANUL. Asta deşi, spune tânăra, studenţii habar n-au avut că examenul lor este sub semnul întrebării. "În luna aprilie am avut o întâlnire cu conducerea facultăţii şi ni s-a spus că vom da licenţa la Cluj Napoca în iulie sau, cel târziu, în septembrie", a mai spus tânăra.

La Cluj examenul de licenţă s-a dat săptămâna trecută, iar studenţii orădeni nu s-au dus, pentru că li s-a transmis că nu vor fi primiţi. "În luna mai am fost informaţi că decizia Consiliului Facultăţii din luna martie a fost să nu mai semneze protocolul cu Universitatea din Oradea", a explicat luni, pentru BIHOREANUL, decanul Facultăţii de Construcţii şi Arhitectură, Aurora Mancia. "Am discutat cu domnul decan, a fost foarte deschis, dar n-a avut de ales. Aceasta a fost decizia Consiliului Facultăţii. Se pare că profesorii au fost nemulţumiţi că nu au fost plătiţi pentru ultima evaluare, dar Universitatea din Oradea a virat banii", a declarat Mancia.

Cel mai probabil, însă, conducerea Universităţii clujene nu a dat banii mai departe, preferând să-i păstreze în administraţia centrală, astfel că, fără a fi remuneraţi, profesorii clujeni refuză să facă evaluarea studenţilor orădeni.

În aceste condiţii, facultatea din Oradea nu a avut de ales decât să caute o altă universitate dispusă să-i primească pe studenţi. Chiar luni, Senatul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu din Bucureşti a aprobat semnarea unui protocol cu Universitatea din Oradea. "Astfel, studenţii vor susţine licenţa la această universitate, probabil în septembrie", a declarat Aurora Mancia.

Decanul spune că înţelege neliniştea studenţilor şi părinţilor, însă nu se aştepta la această decizie din partea colegilor clujeni. "Am simţit-o ca pe o lovitură sub centură, pentru că au luat decizia în martie, dar ne-au anunţat abia în mai", a mai spus Mancia.

Reacreditată din acest an, specializarea Arhitectură a Universităţii din Oradea organizează concurs de admitere după o pauză de doi ani. În cel mai fericit caz, însă, examen de licenţă ar putea să organizeze abia după trei promoţii de absolvenţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
student
pai daca oamenii stiu de asta si tolereaza, ei sunt de vina... ne alaturam sistemului de hotie ca sa ne plangem peste cativa ani ca nu avem unde sa dam examenele... dar in timpul facultatii nu comentam nimic ca poate ne da profu nota mica... na... acuma nu mai luati nici diploma... bravo!! vi-a placut univeristate asta... la examene se copia ca in cotet si nimeni nu zicea nimic... si daca unu avea curaj sa zica ca se copiaza, era dat afara, marginalizat si bombardat cu aroganta si nedreptate... imi pare rau de studenti... dar si voi o meritati... daca nu stiti sa faceti dreptate... imi pare rau de profesori, chiar sunt oameni cum se cade unii si corecti dar o merita si ei, ca au tolerat un sistem vai de mama lui...
Postat 16 Iulie 2014, 18:07 de nume
Mirare mare
De fapt, cei de la Oradea isi dau licentele la Cluj-Napoca de prin 2009-2010. Banii pentru ultimele evaluari au intrat in buget...la Mancia. Aceasta facultate nici nu ar trebui sa existe, la ce \"cadre-didactice\" profeseaza aici. Pe cine sa enumeram? Pe minunatul Pescaru si al ei iubite-studente Greta, care de 1-2 ani face pe asistenta, desi nu are nici un drept?
Postat 14 Iulie 2014, 18:46 de Antigel
doua luni
Daca au anuntat in luna mai ca nu accepta sa examineze studentii oradeni la licenta din iulie, ce a facut d-na Decan si conducerea facultatii de atunci si pina acum? Adica timp de mai bine de 60 de zile? A incercat sa organizeze licenta in alta parte, cu alte facultati din tara? Si-au donat o parte din indemnizatiile de conducere studentilor care nu pot sustine licenta datorita proastei organizari a onor conducerii? Au intrat cumva in greva foamei d-nii si d-nele profesoare in semn de protest? Nicidecum! Si-au incasat salariile ca si cum nimic nu s-a intimplat, ceea ce, nu-I asa, pina la urma e adevarat! Ce conteaza o licenta? bine va fi si la toamna, sau la anu' si la multi ani... Sa vedem insa citi student se vor mai inscrie la arhitectura acum...
Postat 14 Iulie 2014, 17:53 de Constanta Popescu
Ieşi afară javră ordinară !?!
Mancia Aurora - decanul Facultăţii pentru Arhitectura Fraierilor cu Licenţă Ocazională - care umflă lunar 3.000 euro salariu, sporuri şi bonusuri la un loc !?! Dispari !?!
Postat 14 Iulie 2014, 15:57 de Car®p III
.
nu inteleg de ce nu pot da examenul de licenta aici in Oradea. Si sa nu cumva sa ziceti ca din cauza ca nu este comisie etc povesti de astea...
Postat 14 Iulie 2014, 15:54 de David
la vadu crisului
pai e foarte simplu. cred ca la universitatea din marghita sau la universitatea din vadul crisului ar fi chiar fericiti sa ajute studentii oradeni. de asemenea, la universitatea suncuius sunt bineveniti sa sustina licentele absolventii de la mecanica cuantica, nano-tehnologii si etica afacerilor.
Postat 14 Iulie 2014, 15:46 de vocea din ureche
Da' banii i-ati luat de la studenti, asta n-ati uitat!
Sorbonica asta ar trebui sa aiba soarta Sodomei si a Gomorei, numai focul ar putea-o purifica! Nicaieri nu se mai vede atata rapacitate altoita pe nesimtire si dispret fata de studenti, adica tocmai fata de cei care duc in carca tarla asta de trogloditi, pompos numita ,,cadre universitare"!
Postat 14 Iulie 2014, 15:30 de ionel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON