URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 August 2016, 09:28

Staţia de tratare mecano-biologică a deşeurilor, recepţionată de CJ

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Judeţean Bihor a recepţionat lucrările de la staţia de tratare mecano-biologică, ridicată în Episcopia Oradea, în cadrul proiectului Sistem de management integrat al deşeurilor (SMID). În această staţie, deşeurile menajere din Bihor vor fi transformate într-un compost industrial.

"A venit momentul ca Bihorul să dispună de una dintre cele mai moderne facilităţi pentru managementul integrat al deşeurilor din această parte a Europei, sunt foarte mândru de acest fapt", a declarat preşedintele CJ Bihor, Pasztor Sandor, la recepţia lucrărilor.

Concret, în staţia MBT deşeurile menajere vor fi sortate, astfel încât să fie recuperate materialele ce pot fi reciclate. Deşeurile ce nu pot fi reciclate şi au un diametru mai mic de 8 centimetri vor fi aruncate în depozitul ecologic, în timp ce fracţia rămasă va fi mărunţită cu un tocător uriaş. Apoi, resturile vor fi mutate în 11 boxe, închise ermetic cu o membrană specială, care va permite circulaţia aerului, dar va opri mirosurile neplăcute. Aici, deşeurile vor sta 28 de zile, pentru a fi biostabilizate, adică vor deveni un pământ fără miros. Pe urmă, deşeurile vor fi mutate în hala de maturare, unde vor mai sta 15 zile. Astfel, produsul final va fi un soi de compost industrial, care va fi folosit pentru acoperirea gropii de gunoi din vecinătate.

Proiectul SMID, implementat de CJ Bihor în întreg judeţul, are o valoare totală de 199 milioane de lei, fără TVA, şi are ca obiectiv reducerea cantităţilor de deşeuri menajere care se depun în groapa de gunoi. Când acest proiect va fi finalizat, în Bihor nu vor mai exista alte depozite de deşeuri în afara celui autorizat din Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Mulțumim Cornel Popa!
Mulțumim Cornel Popa că ai lasat investitia intr-o faza finala, ce nu putea fi distrusa de groful Sanyi zis si „Debretin” si de Nelu Mang!
Postat 30 August 2016, 10:00 de no_name
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON