URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 August 2013, 12:28

Sătenii din Pădurea Craiului nu ştiu că trăiesc într-o arie protejată

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-o tabără de cinci zile în Munţii Pădurea Craiului, 20 de tineri au făcut cunoştinţă cu viaţa rurală dintr-un sit Natura 2000. Cu bani de la Ministerul Tineretului şi Sportului, prin Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport Bihor, Asociaţia "Gata oricând" i-a dus pe tineri în mijlocul naturii ca să facă cercetări sociologice. Mai precis, să afle în ce măsură sătenii ştiu că locuiesc în Situl Natura 2000 Defileul Crişului Repede - Pădurea Craiului şi ce cred despre oportunităţile şi restricţiile pe care le presupune viaţa de zi cu zi într-o arie protejată.

"Din primele analize realizate pe chestionare reiese că numărul celor care nu ştiu că locuiesc într-un Sit Natura 2000 este încă destul de ridicat", spune coordonatorul proiectului, Vlad Barbu. În plus, majoritatea localnicilor cred că situl le aduce dezavantaje, împiedicând dezvoltarea economică a zonei prin îngrădirea exploatării resurselor ei naturale.

"Şi totuşi, există şi oameni informaţi ce au sesizat oportunităţile pe care conservarea naturii le poate oferi pentru dezvoltarea turismului", a mai spus Vlad Barbu. Aceştia sunt deschişi faţă de iniţiative precum dezvoltarea turismului, dar nu ştiu care ar fi acestea.

Tinerii au mai observat că în multe localităţi, îndeosebi în Gălăşeni, Zece Hotare, Roşia şi Damiş, comunităţile sunt îmbătrânite, iar oamenii renunţă la modul de viaţă tradiţional.

În cele cinci zile de tabără, tinerii participanţi au aflat şi despre viaţa sălbatică din Pădurea Craiului, au cules plante medicinale, au învăţat ce înseamnă lumea carsturilor de suprafaţă şi cum se construieşte un adăpost, pentru situaţii neprevăzute, în pădure.

În septembrie, în cadrul aceluiaşi proiect, alţi tineri din Oradea vor participa la cea de a doua ediţie a festivalului tradiţional "Straiţa plină", ce are loc în comuna Roşia. Preşedintele ONG-ului, Paul Iacobaş, speră că tinerii implicaţi în proiect vor forma un grup de iubitori ai naturii care vor face voluntariat în aria protejată.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON