URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Februarie 2010, 16:37

Salvamontiştii au o iarnă grea, cu multe accidente pe pârtii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Serviciul Judeţean Salvamont-Salvaspeo Bihor a anunţat că, pe perioada vacanţei dintre semestre, a crescut numărul accidentărilor pe pârtiile din judeţul Bihor. Astfel, 16 schiori şi sănieri s-au accidentat pe pârtia de la Vârtop, iar pe cea de la Stâna de Vale au avut loc două accidentări.

Sub aspect clinic, cele mai serioase accidentări au fost trei traumatisme de coloană vertebrală, două dintre ele având loc la Vârtop şi unul la Stâna de Vale. Pe pârtia de la Vârtop, un grup de sănieri a coborât noaptea, pe întuneric, grupaţi în "trenuleţ". În afara tânărului lovit la coloană, alţi doi s-au accidentat la cap, respectiv la genunchi.

Salvamontiştii avertizează că nerespectarea modului de practicare a schiului şi săniuşului pot provoca accidente cu urmări grave.

La Stâna de Vale a avut loc un accident din cauza unor sănii legate de maşini. Accidentul nu a avut urmări grave, dar salvamontiştii avertizează că în astfel de practici, în cazul unor frânări bruşte sau derapări, cei de pe sanie riscă răni grave.

Pentru de a evita situaţii asemănătoare uneia produse în urmă cu o săptămână, când un grup de snow-mobilişti a fost surprins de un viscol puternic, fiind siliţi să petreacă noaptea într-o colibă, Serviciul Judeţean Salvamont-Salvaspeo reaminteşte câteva reguli esenţiale pentru turişti.

Salvamontiştii recomandă celor care se dau cu snow-mobilul sau cu ATV-ul să aibă echipament vestimentar şi tehnic adecvat, să se alimenteze corect şi să nu consume băuturi alcoolice. Salvamontiştii mai recomandă ca amatorii de drumeţii să anunţe cabanierii sau Serviciul de Salvamont despre traseu şi durata acestuia şi să se informeze cu privire la starea zăpezii, grosimea stratului şi pericolul declanşării unor avalanşe.

Turiştii sunt sfătuiţi să evite deplasarea pe ceaţă, iar dacă pornesc pe trasee de creastă să o facă devreme, planificându-şi orare de parcurs, dar şi introducându-şi în memoria GPS-ului traseul, pentru ca acesta să poată fi refăcut în caz că se rătăcesc.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON