URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Aprilie 2015, 10:42

Rozalia Biro vrea ca pacienţii să primească, la externare, copii ale investigaţiilor medicale

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comisia Drepturilor Omului, Minorităţi şi Culte şi Comisia de Sănătate Publică din cadrul Senatului României urmează să propună modificarea Legii drepturilor pacientului 46/2003 în aşa fel încât, la externare, pacienţii să primească automat şi copii ale investigaţiilor medicale efectuate în spital. Anunţul a fost făcut, joi, într-o conferinţă de presă de senatorul UDMR Rozalia Biro, membră a primei comisii.

"Vom solicita schimbarea articolului 12, care spune că pacientul are dreptul să solicite şi să primească la externare un rezumat scris al investigaţiilor, diagnosticului şi tratamentului primit pe perioada spitalizării. Practic, acesta este biletul de ieşire. Pacientul ar trebui să primească, însă, şi înregistrările investigaţiilor de înaltă performanţă, cum ar fi RMN, CT, angiograf, etc., pentru a putea primi - aşa cum prevede legea - şi o a doua opinie", a spus Rozalia Biro.

Senatorul a arătat că, la ora actuală, pentru a primi la externare copii ale investigaţiilor medicale, pacienţii trebuie să facă o cerere scrisă către managementul unităţii spitaliceşti în care au fost trataţi. "Practica arată că acestea se pot primi după o săptămână, dar şi după două luni. Întrebarea este: ce se întâmplă între timp cu pacientul? Cum poate să meargă să ceară o a doua părere fără să mai plătească o dată investigaţiile?", a mai spus Biro, precizând că modificarea care urmează să fie depusă în Senat prevede acordarea automată a acestor copii la externare.

Necesitatea acestei modificări a fost stabilită în cadrul unei conferinţe pe tema "Drepturile pacienţilor - între teorie şi practică", desfăşurată miercuri în Senat, la care au participat atât parlamentari cât şi specialişti din Ministerul Sănătăţii, CAS, etc.

Potrivit lui Biro, specialiştii în domeniu arată că există disfuncţionalităţi în respectarea drepturilor pacienţilor în România. "Există o inegalitate de şanse între pacienţii din mediul rural şi cei din mediul urban. De asemenea, există dificultatea de accesare a serviciilor medicale de către multe categorii de persoane", a spus senatorul UDMR.

Aceasta a mai prezentat statistici îngrijorătoare. "Cu toate că mortalitatea infantilă în România a scăzut semnificativ - de la 16,7% în 2003, la 8% în 2014 - procentul este totuşi enorm, ţara noastră fiind printre primele din Europa la această categorie. Aproximativ 40% din decesele copiilor cu vârste între 0 şi 5 ani ar fi putut fi prevenite, pentru că majoritatea lor sunt legate de infecţii respiratorii sau accidente", a prezentat Biro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
No ce-i cu UDMR !!!
Nu a făcut atâtea propuneri bune ca în ultimele două săptămâni, de 25 de ani încoace !!! TVA scăzut la utilităţi, acte medicale la beneficiar, pâine şi slănină pentru flământii lui Ciolannis, strângeri de mână pentru alianţa de la guvernare ... etc, etc ... păcat că unii spun că UDMR nu e la guvernare, în timp ce Delorean spre exemplu este cel mai iubit subprefect maghiar de Bihor de când s-a inventat democraţia prefecturală, iar secretarul de stat Marko este cel mai de încredere văr al parlamentarului care se ascunde după mustaţa honvezilor de la Budapesta !!!
Postat 24 Aprilie 2015, 16:09 de WinDos
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON