URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Noiembrie 2010, 09:26

Reclamă pe bani "verzi"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
După cum se ştie, actuala administraţie locală şi-a propus înmulţirea spaţiilor verzi din Oradea, dar şi rezolvarea unor probleme edilitare nu din bani publici, ci prin parteneriate private.

"Acordul de colaborare" cu societăţile comerciale îmbină ambele deziderate: se amenajează noi zone curate, pe banii firmelor din municipiu. Care primesc la schimb posibilitatea de a-şi face reclamă gratuit!

Cu folos

Deşi nu este prea cunoscut, acordul de colaborare a fost instituit cu un an în urmă, cu scopul de a înmulţi zonele verzi aranjate. Semnându-l, o firmă din Oradea se obligă faţă de municipalitate să pună la punct un spaţiu verde, fie cel din faţa sediului, fie unul din apropiere, şi primeşte la schimb, din partea oraşului, scutiri de la plata unor taxe de publicitate.

"Zona verde trebuie să îndeplinească două funcţii: cea ecologică, adică de combatere a poluării fonice şi a aerului şi de ameliorare a compoziţiei chimice a solului şi a aerului, respectiv cea estetică", explică Mircea Stejărean, şeful Serviciului Control Servicii Publice şi Spaţii Verzi din cadrul Primăriei.

Prin înţelegerea încheiată cu Primăria, firma trebuie să salubrizeze zona şi să extindă fondul vegetal existent, prin însămânţare de gazon, udare, întreţinerea plantelor, plantarea de arbuşti ornamentali şi flori perene.

Recompensa

Acordul de colaborare e valabil un an. În acest timp, Primăria va verifica permanent starea lucrărilor, explicându-le partenerilor cum şi când se poate face fiecare activitate. De pildă, că întreţinerea florilor se face doar în lunile mai-octombrie şi presupune inclusiv plivitul buruienilor.

În schimbul amenajării, Primăria scuteşte firma de la plata taxelor de ocupare a domeniului public şi de afişaj pentru amplasarea a maxim 4 panouri informative de dimensiunea 100x50 de centimetri.

Până acum, 13 firme au semnat acest parteneriat, amenajând astfel peste 12.000 de metri pătraţi din oraş. Cine doreşte să încheie un asemenea acord, nu trebuie decât să se adreseze cu o cerere scrisă Primăriei, în care să precizeze locul pe care vrea să îl pună la punct. Iar aşa, pas cu pas, oraşul  începe să arate altfel...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON